Danmarks nye it-strategi: Samarbejde er nøgleordet

Frem til 2010 skal det offentlige Danmark blive bedre til digitalisering gennem tre fokusområder: Service, effektivisering og samarbejde. Regeringen, KL og regionerne har sendt en ny digitaliseringsstrategi for det offentlige i høring.

19 sider med krav, forslag og målsætninger for det offentliges brug af it er sendt i høring.

Efter månedlange forberedelser præsenterer Den Digitale Taskforce i dag en fælles strategi for digitalisering af det offentige i de kommende år.

Regeringen, KL og regionerne står bag strategien med den mundrette titel ”Strategi for digitaliseringen af den offentlige sektor 2007-2010: Mod bedre digital service, øget effektivisering og stærkere samarbejde.”

Krav til SU-modtagere

Strategien lægger vægt på, at det offentlige skal gøre endnu mere for at udvikle brugervenlige services for borgere og virksomheder.

Især skal fokus være på de to portaler borgerportalen og virksomhedsportalen. Lettere udveksling af data og samspil på tværs af systemer er et kerneområde.

Målsætningen er blandt andet at borgere og virksomheder gennem et enkelt klik kan vælge at modtage al post fra det offentlige digitalt.

Desuden skal en række væsentlige forløb for både virksomheder og borgere gennemgåes med henblik på bedre digitale tilbud.

Virksomhederne skal kommunikere digitalt med det offentlige i 2012, mens det kun er et tilbud til borgerne.

Dog åbner strategien for at stille krav til borgerne på enkelte områder – i første omgang skal det undersøges om, der kan kræves digital kommunikation af SU-ansøgere.

Bedre ledelse af digitaliseringen

Et af de tre hovedpunkter i strategien er effektivisering. Strategiens fokus er især bedre og mere veldokumenteret styring af digitalseringsprojekter.

Fremgangsmåden er blandt andet et krav om at mindst 75 procent af alle digitaliseringsprojekter skal frigøre ressourcer – og mindst 25 procent skal gøre det i høj grad.

Samtidig sætter både KL, regionerne og staten flere projekter i gang, som skal øge ledelsesfokus og give lederne bedre værktøjer til at styre og vurdere digitaliseringen.

EPJ er et forbillede

Samarbejde på tværs af ministerier, kommuner og regioner skal i de kommende år føre til mere forpligtende koordinering. Midlet til at opnå dette er den model, som er blevet brugt i forhold til EPJ-området.

Ved at danne fælles organisationer på områder, hvor der er stor sammenhæng på tværs af stat, regioner og kommuner, er målet mere sammenhæng i løsningerne.

To andre projekter er allerede i gang. Det ene er på geodata, hvor alle parter skal være med til at udvikle rammerne.

Det andet er på børneområdet, hvor både kommuner, regioner og staten er involveret i at udvikle et sammenhængende digitalt tilbud under overskriften ”Mine børn”.

Hele den nye strategi er gennemsyret af formuleringer om systemer, som skal kunne samarbejde. Åbne standarder og interoperabilitet går igen i de tre fokusområder, som strategien lægger op til.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere