Skarp kritik af it på Københavns Universitet

En rapport revser it-styringen på Københavns Universitet og foreslår blandt andet en it-chef i universitetets ledelse. KU ønsker ikke at centralisere for meget og holder på, at forskerne stadig skal kunne vælge egne it-værktøjer.

"Et kludetæppe af ukoordinerede tiltag."

Sådan bliver organiseringen af it på Københavns Universitet (KU) beskrevet i en rapport af Craig Blurton fra det Hong Kong-baserede konsulentbureau Global Learning Innovations.

"For tiden har KU næsten et "bestem selv"-teknologimiljø, med flere styresystemer, flere tekstbehandlings-programmer, flere e-mail-programmer og så videre," skriver Craig Blurton blandt andet.

Plads til forskellighed

Han skriver i rapporten, at universitetet ikke har nogen it-strategi, og at organisationen er præget af al for mange beslutningstagere omkring it-indkøb. Mange indkøb er blevet godkendt af forskningsledere uden it-kendskab.

"Der har været for meget, der har været overladt til forgodtbefindende lokalt. Men det er ikke, fordi vi har forsømt det. Det har været et bevidst valg," siger Claus Qvistgaard, der normalt er it-strategichef på KU, men for tiden arbejder med at fusionere KU med andre universiteter på grund af universitetsreformen.

Han afviser, at det har været en direkte fejl at lægge så mange beslutninger ud lokalt. Det har været en fordel, at afdelingerne har kunnet tilpasse it-systemer til sit eget behov. I nogle tilfælde har det dog haft konsekvenser for it-sikkerheden, og pengespildet har været for stort.

"Vi skal have en klarere arbejdsdeling mellem det fælles og det lokale niveau, men der skal være plads til at være forskellige," siger Claus Qvistgaard.

En virksomhed uden lederskab og plan

Bevidst eller ej, så citerer rapporten også medarbejdere fra universitetet, der har stærke meninger om KU's it-situation.

"Forestil dig en virksomhed uden lederskab, uden plan, uden budgetlægningsproces, uden regnskabspligt, uden klar ansvarsfordeling og uden produktstandarder eller metoder til at måle brugertilfredshed. Det er it-situationen på universitetet," er en medarbejder citeret for at sige.

Rapporten anbefaler derfor en it-chef, der skal sidde med i universitetets ledelse og have den samlede ledelseskompetence over it-medarbejdere, -processer og -ressourcer.

Forskere skal vælge egne værktøjer

KU vil samle nogle af it-beslutningerne og ansætte en vicedirektør, der skal koordinere it-indsatsen på de enkelte fakulteter og institutter. Men det bliver med mindre centralisering, end Craig Blurton anbefaler.

"En leder uden it-mæssige kvalifikationer må gerne træffe it-beslutninger, men de skal gøre det inden for fornuftige rammer. Vi skal ikke gribe ind i muligheden for, at forskere kan vælge deres egne værktøjer. Det er helt vitalt," siger it-strategichefen.

Rapporten roser enkelte områder. Især den lokale it-service over for studerende og forskere, der beskrives som "fremragende".




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Cyber Briefing

Computerworld giver dig hver måned 30 minutter med de nyeste cybertrusler, konkrete angreb og brugbare råd. Få indsigt i AI og sikkerhed, compliance, risikovurdering og forsvarsstrategier. Tilmeld dig næste Cyber Briefing nu.

14. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere