Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Open source-støtter: Microsoft presset til gave-regn

Når Microsoft forærer tusindvis af programmer væk til studerede hver måned, sker det fordi softwaregiganten er presset af open source- og gratisprogrammer, vurderer fagforbundet Prosa.

Når Microsoft hver måned forærer 4.000 programmer væk til danske studerende sker det, fordi softwaregiganten føler sig truet af open source-miljøet.

Det mener Mads Kellermann, der er uddannelses- og ledighedspolitisk sekretær i fagforbundet Prosa, der er erklæret Linux-tilhænger.

”Det kunne tyde på det. Før i tiden foregik det til nedsat pris. Når man går ud og leverer det gratis, må det være fordi man mener, at konkurrencen er skærpet. Ellers var der ingen grund til at gøre det,” siger Mads Kellermann.

Gratis software presser firmaet

Det er ifølge Mads Kellermann netop open source- produkter og gratis programmer, som Googles onlinebaserede kontorpakke, der presser Microsoft.

”For it-studerende har open source-produkterne den fordel, at man selv kan arbejde videre med dem. Det kan man ikke på et lukket system som Microsofts produkter,” siger Mads Kellermann.

Hos Skåne Sjælland Linux User Group (Sslug), der har omkring 5.000 medlemmer mener formand Jesper Krogh, at det er klart, at Microsoft er interesserede i at dele software gratis ud til de studerende.

”Set fra en kommerciel softwareudviklers synspunkt vil det jo være oplagt, hvis man kan uddanne folk ved at bruge deres produkter. Så ved man vel godt, hvad de vælger bagefter,” siger Jesper Krogh.

Og det ser han som et problem, når de studerende er færdiguddannede og skal vælge software til et projekt senere hen.

”Hvis du har erfaring med et produkt, er der jo ingen grund til at bruge tid på at sætte sig ind i et andet, når du engang skal vælge til et projekt,” siger Jesper Krogh.

Gratis første gang

”Det første fix er gratis. Derefter skal du betale for varen. Og fordelen ved den frie software er, at det netop er frit, og at du må bruge det som du vil, uanset om du har lyst til at lave en verdensomspændende søgemaskine på baggrund af det," siger Jesper Krogh.

Derfor prøver Sslug sammen med resten af open source-miljøet at skaffe de studerende nem adgang til alternativer med åben kildekode, fortæller Jesper Krogh.

”Vi prøver jo at skubbe det ind alle de steder, vi kender. Det er jo det eneste, vi kan gøre. Der er ingen markedsføringspenge at bruge.”

Alligevel står programmerne med åben kildekode stærkt på flere fronter, fortæller formanden.

Eksempelvis er serverprogrammet Apache installeret på 60 procent af verdens webservere.

Open source på 60 procent af webservere

”Der er jo ingen til at betale for markedsføringen. Derfor er der ikke brugt markedsføringskræfter på at få Apache til at have 60 procent af markedet for webservere,” siger Jesper Krogh.

Derfor mener Sslug-formanden, at det er en skam, at uddannelsesstederne ikke gør mere for at sælge de frie alternativer.

”Det her er jo et spørgsmål om, at de tillader Microsoft at komme direkte ind og markedsføre sig i en uddannelsesmæssig sammenhæng. Og det synes jeg måske de skulle holde sig for gode til," siger Jesper Krogh.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere