Spillet Snake, der i 1997 fandt vej til Nokias telefoner, er i løbet af ti år blevet distribueret i 350 millioner kopier. Med sådan et tal skulle man måske tro, at mobilspil-industrien er i ren ekstase.
Men sådan er det ikke, for selvom Snake vidner om, at mulighederne er til stede, har det helt gennembrud endnu ikke fundet sted.
Men nu kan det være på vej, mener forsknings- og udviklingschef Tommy Palm fra det svenske spilfirma Jadestone.
”Her i 2007 ser vi, at der virkelig begynder at ske noget. Det gode er, at næsten alle mennesker har en mobiltelefon, og at det er meget nemt at downloade mobilspil og betale for dem,” siger Tommy Palm.
Jadestone holder til i Stockholm og har omkring 55 ansatte. Spilfirmaet er bedst kendt for spillet Championship Manager Online og mobilspillene World of War og Kodo.
Grund til optimisme
I løbet af 2006 var der hver måned 29 millioner mennesker, der spillede mobilspil, og syv millioner mennesker, der downloadede spil til mobilen. Det viste en rapport fra analysefirmaet NPD for nylig.
Analytikere hos Informa Telecoms & Media har estimeret, at mobilspil-industrien omsatte for 14,5 milliarder kroner i 2006, og at tallet vil være steget til 43 milliarder i 2011.
Tommy Palm fra Jadestone mener da også, at der er al mulig grund til at være positiv på industriens vegne. Han mener, at man ligefrem kan tale om, at vi er på vej mod ”Mobile Games 2.0”, hvor de drømme, der blev skabt for år tilbage, nu måske rent faktisk kan realiseres – ikke mindst her i Norden.
”Vi har mobilproducenterne i området med Sony Ericsson og Nokia. Forbrugerne har virkelig avancerede telefoner, og der er mange ”early adopters” her.”
Ikke nok med at telefonerne er blevet bedre. Med netværksteknologier som GPRS, EDGE og 3G er mulighederne for at udnytte online-elementet også øget markant
Samtidig mener Tommy Palm, at det giver grund til optimisme, at spilgiganter som Electronic Arts og Gameloft satser massivt på mobilspil, og at Nokia nu kommer med en ny og forbedret version af NGage.
Operatørerne bærer skylden
Jadestone tilhører den voksende skare af spilfirmaer, der er begyndt at se mobiltelefonerne som et interessant forretningsområde.
Men det har hidtil været svært at få forretningerne til at hænge sammen, hvilket er en af årsagerne til, at for mange spil er for dårlige.
”Det knap så gode er, at det er meget svært at finde gode spil. Mange bliver skuffede ved deres første spil og vender aldrig tilbage,” siger han.
Tommy Palm tøver ikke med at pege fingre at teleoperatørerne, som han mener bærer det primære ansvar.
”Det eneste positive, jeg kan sige om operatørerne, er, at de er nødt til at være der. De er slet ikke interesserede i spil, og de ser det som et produkt på lige fod med ringetoner. Men omkostningerne ved at lave et mobilspil er langt højere,” siger han.
Konsekvensen er, at de spil, der kan downloades, ofte er lav-budget Java-spil, der ikke giver forbrugerne meget blod på tanden.
”Folk downloader et spil, men får ikke det, de forventer. Platformen mangler den ægte kærlighed,” siger Tommy Palm.
Alligevel tror han altså, at spilindustriens mobil-drømme nu er klar til et comeback.
De 10 mest solgte mobilspil i andet halvår 2006:
- Tetris
- Bejeweled
- Tetris Deluxe
- Pac-Man
- Ms. Pac-Man
- Diner Dash
- Zuma
- World Poker Tour
- Monopoly
- Frogger