Artikel top billede

Lessig: Microsoft på vej ud i blodig patentstrid

Interview: Det bliver en lang og blodig kamp mellem Microsoft og de open source-udviklere, som virksomheden mener har brudt dens patenter. Det siger internetjura-professoren Lawrence Lessig i et interview med Computerworld.

Computerworld News Service: Internetjura-professoren Lawrence Lessig siger i et eksklusivt interview med Computerworld, at det bliver en blodig omgang, den dag Microsoft slæber open-source udviklerne i retten for patentbrud.

Lawrence Lessig er jura-professor på Standford University og formand for det alternative copyrightprojekt Creative Commons.

Computerworld: "Ifølge en BBC-undersøgelse er statslig censur på internettet stigende. 25 ud af undersøgelsens 41 lande viste tegn på, at indhold blev filtreret. Det samme tal var to i 2002. Big Brother-samfundet er kommet, er det noget, vi skal vænne os til?"

Lawrence Lessig: "Det har længe været min overbevisning, at det bare er et spørgsmål om tid, før cyberspace bliver reguleret på samme måde som den virkelige verden gør. Det er mere effektivt i cyberspace end i den virkelige verden – desværre."

Computerworld: "I samme undersøgelse var en række europæiske lande og nogle amerikanske delstater ikke med, fordi det er den private sektor, der censurerer frem for at staten gør det. Men bruger den amerikanske ikke enorme datamining-systemer til at overvåge nettet?"

Lawrence Lessig: "Jeg ved ikke, hvad regeringen gør eller kan gøre. Men der skal meget til at overraske mig."

Computerworld: "Amerikanske virksomheder udvikler og leverer de mest effektive softwaresystemer til Kina, så landet kan censurer nettet. Er Kina en testkanal for resten af os?"

Lawrence Lessig: "Kerneargumentet i bogen Code 2.0 er, at den virkelige kontrol kun sker, når virksomheder og regeringer arbejder sammen. Kina er det bedste eksempel på den dynamik."

Computerworld: "Er det muligt, at vi i nær fremtid som cyber-borgere også skal have et cyber-pas for at færdes frit på nettet? Eller vil der være første- og andenrangsbrugere af nettet?"

Lawrence Lessig: "Vi er allerede tæt på en verden, hvor din ip-adresse er dit pass, og der er allerede tjenester, der tilbyder en anden ip-adresse for at omgå geografisk begrænsninger."

Computerworld: "I 2003 foreslog en række lande at lade en international institution overtage administrationen af nettet. Det kunne eksempelvis være FN. Tror du nogensinde, at USA vil lade det ske?"

Lawrence Lessig: "Vi når til en grænse, hvor USA ikke har noget valg - i hvert fald ikke hvis andre lande presser hårdt nok på."

Computerworld: "Cdens dage er talte. Tror du, at YouTubes succes peger i retning af, at det næste offer for internettet bliver dvd'en og filmindustriens forretningsmodel?"

Lawrence Lessig: "Jeg tror ikke på, at salg af indhold som forretningsmodel ser sit endeligt foreløbig.

Jeg tror, at nogle former vil skifte – musik for eksempel - men det giver ikke mening at gemme alt det, du vil se på en harddisk. Der vil være masser af dvder, indtil bredbåndet er blevet større-

Computerworld: "Microsoft siger, at gratis software som Linux, OpenOffice og visse email-programmer bryder med 235 patenter. Microsoft siger også, at virksomheden ikke vil lægge sag an lige nu. Er det begyndelsen på et nyt juridisk mareridt?"

Lawrence Lessig: "Ja. Det har været tydeligt i årevis, at Microsoft vil bruge patenter til at generobre kontrollen over markedet for operativ-systemer. Den kommende kamp bliver lang og blodig."

Computerworld: "Du er dybt involveret i Creative Commons. Hvad er status på det initiativ?"

Lawrence Lessig: "Det går rigtig godt. Vi har projekter kørende i over 70 lande og har lanceret licenser i mere end 36 lande.

Mere end 100 millioner objekter er licenseret under CC-licenser, og projektet fortsætter med at vokse inden for uddannelses og forskningsområdet. Det har været en overraskende succes."

Lawrence Lessig sidder desuden i bestyrelsen i Free Software Foundation, Electronic Frontier Foudation, Public Library Science og Public Knowledge. Han har skrevet flere bøger. Hans seneste bog, Code 2.0 udkom sidste år.

Oversat af Christian Carlsen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Cyber Briefing

Computerworld giver dig hver måned 30 minutter med de nyeste cybertrusler, konkrete angreb og brugbare råd. Få indsigt i AI og sikkerhed, compliance, risikovurdering og forsvarsstrategier. Tilmeld dig næste Cyber Briefing nu.

14. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere