Hver anden kommune bruger for mange penge på it

Budgetterne for it-delen af kommunalreformen holdt ikke. Næsten hver anden kommune melder om budgetoverskridelser.

Danmarkshistoriens største it-projekt er blevet meget dyrere, end kommunerne regnede med.

Nye tal tyder på, at kommunalreformen kan koste op til en milliard mere end forventet. Regningen ender hos kommunerne.

Computerworld har i samarbejde med HK Kommunalbladet lavet en rundspørge til alle kommuner. 51 af de i alt 98 kommuner har deltaget i undersøgelsen – 36 sammenlagte og 15 ikke-sammenlagte.

Næsten hver anden kommune har ikke kunnet holde udgifterne på det forventede niveau i it-reformen.

Overskrider med 40 procent

De fleste har haft overskridelser på mellem 1 og 20 procent, mens en håndfuld kommuner har haft overskridelser på over 40 procent.

Forskellige vurderinger før nytår satte den historisk set enestående it-opgave til en pris mellem to og tre milliarder kroner.

Der er ikke et samlet overblik over udgifterne endnu. Op til reformen har Indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) gjort det klart, at der ikke vil blive givet ekstra midler til kommunerne, og ministeriet stillede dengang 1,5 milliarder kroner til rådighed i en lånepulje.

En pulje som er opbrugt. Det har ikke været muligt at få Lars Løkke Rasmussens kommentar til de nye tal.

Amter får skylden

Udgifterne til nye it-systemer er i nogle kommuner blevet over 40 procent højere end forventet.

Det overrasker ikke på Københavns Universitet, hvor professor Jens Hoff ved institut for statskundskab har fulgt arbejdet med kommunalreformen. Han mener, at der er to hovedårsager til budgetoverskridelserne:

"Harmoniseringen af systemerne har betydet ekstra udgifter, og så ved jeg, at overtagelsen af de nye områder fra amterne, har betydet noget," siger Jens Hoff, der forklarer, at de nye opgaver på miljø- og socialområdet har krævet ekstra opmærksomhed.

Undervurderede opgaven

Erik Møberg, underdirektør i Rambøll Management, er ikke overrasket over, at kommunerne melder om højere udgifter end budgetteret.

Rambøll Management vurderede allerede inden reformen, at udgifterne til it-sammenlægning var underestimerede.

"Man har tilsyneladende ikke lagt en stor nok usikkerhedsmargin ind," siger Erik Møberg, men han mener ikke, at det er et stort samfundsmæssigt problem.

"Det er vanskeligt at styre en så stor og politisk besluttet proces. Der er nogle ting, som bare er et must. For eksempel hvis man skal have infrastrukturen på plads, så må man gøre det bedst muligt til deadline. På andre områder er der større mulighed for at styre på kvalitet i forhold til pris," konstaterer Erik Møberg.

Han påpeger, at store virksomheder også har svært ved at beregne udgifterne til it-fusioner, når de ikke tidligere har prøvet det.

Alle er ramt

Overraskende er det ikke kun i sammenlagte kommuner, at økonomien og opgaverne har været større end forventet. Flere af de kommuner, som ikke er blevet sammenlagt, har også oplevet sprængte budgetter.

Det skyldes de mange opgaver, der er blevet flyttet fra amter til kommuner. I Gladsaxe Kommune har it-afdelingen haft travlt, selv om kommunen ikke er blevet fusioneret.

"Vi har haft masser at lave. Vi har overtaget en hel del decentrale institutioner fra amtet," forklarer Jens Christian Permin, it-chef i kommunen. Han mener, at Gladsaxe har holdt sig inden for de forventede udgifter. Men udgifterne har været relativt store.

"Det har ikke været billigt. Vi har bredt vores system ud til alle de nye institutioner," forklarer han. Ud over nye opgaver fra amterne, så har kommunerne overtaget pas- og kørekort-udstedelsen fra politiet. En opgave, der kræver nye it-systemer i alle kommunerne.

Du kan læse mere om situationen i kommunerne i den trykte udgave af Computerworld.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere