Artikel top billede

Fra venstre Mikkel Gammeljord, Jeppe Grodum Eskesen og Signe Wahlberg fra 9U på Katrinedalskolen i Vanløse.

Skoleelever afviser Bertel Haarders test

Hvorfor skal vores digitale kompetencer testes, spørger skoleeleverne. Ministeren skulle hellere sende lærerne på kursus.

"Alle i min klasse kan da finde ud af det meste med en computer."

Den skråsikre melding kommer fra 15-årige Jeppe Grodum Eskesen fra 9.u på Katrinedals skole i Vanløse. Han kan ikke helt forstå, at undervisningsminister Bertel Haarder nu vil til at teste eleverne i it-færdigheder. Men han kan godt forstå, at det er vigtige færdigheder.

"Man bruger vel computere de fleste steder i dag, så vi skal jo kunne det," siger han og peger på, at lærerne ikke er gode nok til at få it med i undervisningen i dag.

Jeppe Grodum Eskesen mener, at Bertel Haarder burde lægge testen på hylden og i stedet rette indsatsen mod lærerne.

Advaret af tænketank

Allerede sidste år advarede tænketanken CIO Innovation Forum om, at danskernes it-kompetencer ikke er gode nok og foreslog blandt andet test, som en måde at sikre bedre it-evner.

"Vi vil gerne definere en målestok for digitale krav til hele befolkningen, og selv om eleverne mener, at de er gode, så mener vi, at der stadig er nogle ting de mangler," siger Klaus Kvorning Hansen, direktør i PenSam og medlem af CIO Innovation Forums arbejdsgruppe om digitale kompetencer.

Han mener, at det ikke blot handler om at de unge er vokset op med teknologi.

"Det er ikke nødvendigvis lig med at være kompetent. Det er formentlig i en eller anden udstrækning rigtigt, men vi kan ikke tillade os, at gå ud fra , at de kan alle de ting, de bør kunne," forklarer Klaus Kvorning Hansen.

Han mener, at det er en sovepude, hvis man ikke sørger for at måle, hvad eleverne kan, også for at lærerne kender udgangspunktet og kravene .

"Det er væsentligt at kunne gøre de digitale kompetencer målebare, så vi kan se, om det forholder sig sådan, som vi antager, og som vi ønsker," siger han.

Lærere og teknik

Signe Wahlberg fra 9.u på Katrinedalskolen i Vanløse ville prioritere helt anderledes, hvis hun var undervisningsminister. Blandt andet ville hun gerne have bedre computere.

"Det ville jo være fedt, hvis det ikke tog ti minutter at komme på en computer," siger hun.

Selvom eleverne helst vil slippe for at skulle op til en decideret prøve i it-evner, vil de til gengæld meget gerne have mere it-baseret undervisning.

Og de mener, det er lærernes opgave. Eleverne fra skolen i Vanløse forklarer, at lærernes evner er mere svingende end de unges.

"Vores klasselærer er for vild til at bruge computere i undervisningen, men der er nogle af de andre, som slet ikke kan finde ud af det," siger Signe Wahlberg.

Læs mere om digitale kompetencer i den trykte udgave af Computerworld




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Cyber Briefing

Computerworld giver dig hver måned 30 minutter med de nyeste cybertrusler, konkrete angreb og brugbare råd. Få indsigt i AI og sikkerhed, compliance, risikovurdering og forsvarsstrategier. Tilmeld dig næste Cyber Briefing nu.

14. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere






White paper
Tidsbegrænset kampagne: Overvejer du at udskifte eller tilføje printere i din forretning? Vi kan tilbyde én eller flere maskiner gratis