Verdens førende database-selskab Oracle har efter tre års udvikling landet deres nyeste database, 11g, på dansk jord.
Automatiserede processer, kompression og brugervenlighed, er ifølge selskabets tekniske direktør, Andy Cleverly, de nye egenskaber, der skal videreføre 30 års arbejde med databaser.
"Forandring og omkostninger er de to hovedproblemstillinger, som vi har villet arbejde med i 11g. Derfor har vi involveret omkring 479 udviklingsprojekter til at forbedre vores allerede glimrende databaser," siger han til Computerworld.
Automatiseret genskabelse
Nogle af de nye funktioner i forhold til selskabets tidligere databaser inkluderer en automatiseret data-recovery, der skal sikre en bedre balancering af arbejdsfordelingen mellem database-serveren og back-up serveren, som i mange tilfælde blot er en udgift, der ikke yder noget aktivt, når systemerne kører perfekt.
"Vi har skabt en bedre balance og værdi i back up-systemet, så det bedre retfærdiggør omkostningerne for en back up-server. Vores back up-system kan både rapportere, bruges til back up og samtidigt fungere som en normal database, der kan tages i brug ved software-opdateringer. På den måde får man to databaser får ens pris," siger Andy Cleverly.
Han fremhæver i samme moment også et test-system, hvor kunderne blandt andet kan teste transaktioner i et virtuelt miljø, før de sker i stedet for at trække data, der allerede er blevet brugt. På den måde kan man få en prognose af arbejdsbyrden på servere og storage.
Database som filsystem
En anden ny funktion ved 11g er den måde, som brugerne kan tilgå data.
I stedet for at have strukturerede data i en database og ustrukturerede data såsom billeder, film og dokumenter i et fil-system, har Oracle valgt at samle begge former for data inden for databasen.
"Selvom alt bliver samlet i databasen, så ligner det stadig et filsystem for kunderne. Men vi har bare indkapslet og komprimeret alle data, så de stadig er beskyttet som alle andre data i databasen," lyder det fra Andy Cleverly.
Komprimeringen betyder, at data fylder op til tre gange mindre end de ellers ville. 11g genkender selv filformattet og komprimerer det derefter.
"Vi kan jo ikke gøre så meget for en mpeg4-fil, men når det kommer til et Word-dokument, så får vi det til at fylde meget mindre," siger Andy Cleverly.
Data i et hierarki
Samtidigt bliver data også inddelt i et hierarki, hvor de mest brugte ligger øverst.
Dernæst kommer de data, der bruges af og til, og i bunden af hierarkiet er de historiske data, som sjældent bliver brugt til hverken rapportering eller analyse.
"Ideen ved at inddele data i et hierarki er, at kunderne sparer penge ved ikke at skulle betale så meget for opbevaringen af data, der meget sjældent bruges. De mest aktive data udgør jo kun fem procent, hvorimod de historiske data ofte er helt op til 60 procent af de samlede data," siger Andy Cleverly.
21.000 downloads
Oracle regner med at omkring 100.000 af selskabets kunder på verdensplan rykker på g11 inden for et år.
Selskabet er totalt dominerende på Linux-området med en markedsandel på 82,29 procent af markedet. Siden verdenslanceringen 22. august har 21.000 Linux-brugere da også været inde og hente 11g til open source operativsystemet.
Oracle sidder på knapt halvdelen af markedet for windows-servere, og her ventes den store lancering af komme i forbindelse med OpenWorld, der afholdes i San Francisco i november.
I Danmark forventer Oracle, at 15 til 20 procent af selskabets 3.000 kunder vil skifte til 11g inden for et år.