Artikel top billede

TDC overvejer nu næste skridt, efter at Teleklagenævnet har givet Cybercity ret i, at rabat-ordningen var ulovlig.

Rabatstrid mellem Cybercity og TDC blusser op igen

Cybercitys moderselskab anvender samme praksis, som Cybercity netop har fået TDC dømt for i Teleklagenævnet.

En årelang strid om såkaldt dobbeltdækning på TDC's kabler nægter at slutte.

I sidste uge omstødte Teleklagenævnet en afgørelse fra IT- og Telestyrelsen.

Styrelsen havde givet TDC lov til at løse problemet med, at kunder betaler for at bruge kablerne via både telefon- og internetregning ved at tilbyde en 40 kroners rabat til de ramte kunder.

Men det må TDC ikke, fordi rabatten kræver en ulovlig og potentielt konkurrenceforvridende samkørsel af kundedata, lød sidste uges dom fra Teleklagenævnet.

Det var Cybercity, der havde klaget over TDC's tilladelse, men nu peger TDC på, at Cybercitys moderselskab, Telenor, har den samme praksis i Norge.

"Hvis du har både fasttelefoni og ADSL får du nu fradrag på abonnementsprisen for fasttelefoni, selv om du har ADSL leveret af andre end Telenor," lyder tilbuddet på Telenors hjemmeside.

En rodet affære

Teleankenævnets afgørelse bunder i meget skrappe regler om, hvilke kunde-data der må udveksles internt i TDC. For at en kunde kan få rabatten, skal der først samkøres data mellem TDC's engrosafdeling og detailafdeling, men den samkørsel er ulovlig ifølge teleloven.

Ironisk nok var TDC's rabat, som også gjaldt blandt andre Cybercitys kunder, der benytter TDC's kobbernet, ment som en løsning på dobbeltdæknings-sagen.

Cybercity hævder, at TDC siden 2000 har tjent over en milliard på dobbeltdækningen, og sidste år gav IT- og Telestyrelsen så TDC lov til at råde bod for det ved at tilbyde 40 kroners rabatten.

Cybercity: det kan ikke sammenlignes
Hos Cybercity mener regulatorisk chef, Nicolai Pfeiffer, ikke, at man kan sammenligne situationen i Norge og Danmark.

"Jeg er ikke bekendt med, hvordan den norske løsning er skruet sammen, men Norge er jo ikke et EU-land og dermed ikke underlagt EU-lovgivningen på området. Det danske forbud på området udspringer direkte af EU-direktivet," siger han.

Han understreger dog, at Norge som EØS-land selvfølgelig har forpligtet sig til at følge EU-reglerne på en række områder, men at han ikke er klar over, om det også gælder det EU-direktiv, der ligger til grund for den danske telelov.

"Er det ikke underligt, at I finder rabatten så problematisk i Danmark, mens jeres moderselskab i Norge har nøjagtig den samme praksis som TDC?"

"Nej, ikke hvis der i den norske telelov ikke er et forbud, som er ens med det, vi har i Danmark," siger Nicolai Pfeiffer."

Til sagen hører det, at det norske Samferdsels-departementet efter lang betænkningstid har fremlagt et lovforslag, der - hvis det bliver vedtaget - vil betyde, at Norge får de samme regler som Danmark.

TDC: Behov for nordisk harmonisering
Cybercity har som et alternativ til TDC's rabatordning foreslået, at man fremover skal beregne engrosprisen på en måde, så man sikrer, at TDC ikke får en overbetaling for delt rå kobber.

Den fremgangsmåde benyttes allerede i flere EU-lande.

Hos TDC finder man det dog pudsigt, at Cybercity har så meget imod rabatordningen, når moderselskabet Telenor selv benytter samme fremgangsmåde i Norge.

"Vi har selvfølgelig set på, hvad der sker i landene omkring os, og der har vi bare noteret os, hvordan situationen ser ud i Norge. Som tilfældet er, understreger det bare, at der er behov for en harmoniseret telelovgivning på det nordiske marked," siger pressechef Nicolaj Due.

Næste kapitel i telebranchens Neverending Story er allerede på trapperne, for TDC overvejer nu sit næste skridt efter Teleklagenævnets afgørelse.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere