Artikel top billede

Bundkort er det dyreste i en folke-pc - se prislisten

Negropontes folke-pc er gået i produktion. Prisen bliver næsten dobbelt så høj som oprindeligt planlagt. Her kan du se, hvad pengene går til.

Fem år efter ideen om en folke-computer første gang blev bragt på banen, rulle der første leveringsfærdige eksemplarer nu ud fra computerproducenten Quantas samlebånd i Kina

Den oprindelige idé, der blev søsat af Nicholas Negroponte, lød på, at verdens fattige børn skulle forsynes med en bærbar undervisningscomputer og, at den maksimalt måtte koste 100 dollar.

Denne målsætning blev i 2002 dømt helt umulig af majoriteten af både software- og hardware-producenter, og kritikerne har til dels fået ret.

Klar til levering

One Laptop Per Child-gruppen (OLPC) oplyser nu, at de første computere er klar til levering, men også at omkostningerne til fremstilling er blevet markant højere end planlagt.

Priserne for de enkelte elementer i en OLPC fordeler sig ifølge BBC News således.

Bundkortet koster 369 kroner, andre mekaniske dele 207,50 kroner, skærm, batteri, adapter, WiFi og kamera koster til sammen 319 kroner.

Faste produktionsomkostninger beløber sig til 50,50 kroner, mens administrationen begrænser sig til fem kroner.

Den samlede regning for en folke-computer bliver således på 951 kroner eller 188 dollar.

Det er komponenterne til computeren samt kursændringer, der har ansvaret for store dele af prisstigningen, oplyser OLPC-folkene, som dog lover, at dette er den sidste prisændring i opadgående retning.

Køb 1 - giv 1

Bestillingerne på OLPC'en har langt fra opnået de tal, som man havde som mål.

Da OLPC-projektet var på sit højeste, sagde Negroponte, at han havde forudbestillinger på tre millioner maskiner.

Tallet faldt dog hurtigt til en million, da ordrer fra Nigeria og Brasilien forblev på ønskestadiet.

Og det er knebet gevaldigt med at forvandle forudbestillingerne til konkrete leveringsaftaler.

BBC News oplyser, at den eneste officielle ordre som OLPC-projektet i øjeblikket har modtaget er på 100.000 computere til Uruguay.

"Jeg har til en vis grad undervurderet, hvor svært det ville være at få fattige lande til at købe computeren," har Nicholas Negroponte tidligere udtalt til avisen Herald Tribune.

"Og ja, det har været en skuffelse," sagde han.

Negroponte er dog fortsat optimist, og han ser problemet som midlertidigt.

Han mener nemlig stadig, at bruger af ny teknologi som undervisningsredskab er vejen frem for verdens børn.

Holdet bag projektet har derfor lanceret en plan for, hvordan almindelige mennesker og firmaer fra den rige del af verden kan give et bidrag.

På websiden xogiving.org kan man købe en computer samtidig med, at man donerer en maskine til velgørenhed. Et princip, der kaldes "giv 1 få 1."

Kampagnen er i første omgang rettet mod USA og Canada og salget starter på mandag den 12. november.

Nicholas Negroponte forklarer, at hvis donationerne i første omgang kan komme op på 40 millioner dollar eller i omegnen af 200 millioner danske kroner, vil man kunne sende endnu 100.000 folke-computere af sted.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere