Artikel top billede

Hver tredje studerende på IT-Universitetet har et fuldstidsjob ved siden af.

It-studerende vader i fritidsjob

Op mod hver tredje studerende på IT-Universitetet har et fuldstidsjob ved siden af studiet. Ekspert er bekymret. Til gengæld vil de unge finde balancen mellem arbejdsliv og familieliv senere.

58 procent af de it-studerende har et fritidsjob på it-området og hele 30 procent har et fuldtidsjob ved siden af studiet i it-branchen.

De it-studerende har altså mange jern i ilden.

Så mange at det bekymrer studiechef Jakob Lange fra Københavns Universitet.

"Et fuldtidsjob samtidig med et fuldtidsstudie dur ikke. De studerende har simpelthen ikke tiden til at fordybde sig," siger han.

Han forklarer, at et studie er andet end eksamener, der skal bestås. Der er tale om et forløb med tid til refleksion, mener han.

Og hos de it-studerende er der tale om flere aktiviteter væk fra bøgerne, end hos andre studerende. Især når det gælder antallet med en fuldtidsstilling ved siden af studiet.

For mens det gælder op imod hver tredje it-studerende, gælder det kun godt 13 procent af andre studerende i Danmark, viser en rapport fra UNIVERSUM om studerendes holdninger, ønsker og forventninger.

Også fordele

Studiechef Jakob Lange forklarer dog, at et fritidsjob, der fylder en rimelig del af studietiden, har mange fordele.

"Det gælder om at ramme balancen, for der er mange synergi-effekter ved at have et relevant studiejob ved siden af studierne," siger han.

Direktør Tom Togsverd fra ITEK under Dansk Industri er på linje med den vurdering.

"Det tæller, at man har haft erhvervsarbejde ved siden af studierne - men selvfølgelig er der en grænse for hvor meget - det kommer også an på studierne:

På CBS har mange kunnet have fuldtidsjob ved siden af studiet og næsten klaret det til tiden. På DTU ville det nok knibe mere. Men du bestemmer jo selv, hvad du bruger din fritid til," siger han.

Ifølge undersøgelsen har 38 procent af andre studerende fritidsjob, der relaterer sig til deres studieområde.


Flere ITUere vil være selvstændige
Men det er ikke kun fritidsjob, der tager de studerendes tid.

Også mange it-studerende fra It-Universitetet har trang til iværksætteri.

Mens det kun 6 procent af alle studerende, der har egen virksomhed ved siden af studiet, er det 17 procent af de it-studerende.

De it- studerende på IT Universitet er dog typisk lidt ældre, de har allerede taget en bachelor et andet sted, og derfor mere modne end andre studerende. Derfor har de nok også en større lyst til at blive selvstændige, vurderer Tom Togsverd.

Karrieremål

Også når det gælder karrieremål scorer iværksætteri højt hos de it-studerende.

Ni procent har nemlig et mål om det inden for tre år efter de bliver færdige med studiet, hvilket er flere end den gennemsnitlige studerende, hvor det kun er fem procent.

De it-studerende har imidlertid ikke tænkt sig at arbejde sig ihjel.

For når man spørger til, hvilke karrieremål de studerende har sat sig tre år efter, de er færdige med uddannelsen, peger de ikke udelukkende i retning af endnu mere arbejde.

Faktisk peger hele 61 procent på, at deres mål er at finde en balance mellem privatliv og karriere.

Helt nede på femte pladsen med 19 procent kommer det at lede projekter.

Til gengæld skal branchen ikke frygte, at de it-studerende tager til udlandet.

I hvert fald er det kun 22 procent, der angiver det som et mål i modsætning til 33 procent af samtlige studerende.

Læs: Listen over de mest populære karrieremål




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere