Artikel top billede

Åben kamp om kontrollen over .dk-domænerne

Fristen for at give tilbud på at administrere dk-domænet udløber på tirsdag. DK Hostmaster håber på at kunne beholde opgaven, men alt er i spil.

Kampen om at administrere .dk-domænet spidser for alvor til. På tirsdag udløber fristen for at indgå bud på opgaven.

Mens selve .dk domænet tilhører den danske stat, foregår administrationen hos DK Hostmaster.

Siden 1999 har foreningen Dansk Internet Forum (DIFO) nemlig haft opgaven og har i form af datterselskabet DK Hostmaster A/S udformet regler og håndteret registreringer.

Ikke overraskende håber DIFO på at kunne fortsætte med administrationen, og foreningens tilbud vil bestemt også være at finde i bunken 1. april.

Vi har da gjort det meget godt

”Vi syntes jo, at vi har gjort det godt i den forstand, at der har været forholdsvis meget ro om .dk domænet til trods for, at vi har ændret reglerne på grundlæggende punkter,” fortæller DIFO’s bestyrelsesformand, dr. jur. Mads Bryde Andersen.

Siden 1996 har administratoren af .dk haft forholdsvis frie rammer til at udforme reglerne for danske domæner. Men med etableringen af domæneloven i 2005 blev det fastlagt, at administrationen skulle i udbud, og fristen for at indgive tilbud udløber på tirsdag, d. 1. april.

Krav til udbyderen

For at kunne kalde sig administrator for dk-domænet, skal der opfyldes en række krav.

De fremgår af domæneloven og indeholder både regler om organisationsstruktur og kompetenceniveau.

Det er nemlig ikke hvem som helst, der får lov til at styre de små 900.000 danske domæner.

Blandt andet skal driften foretages af en forening og have repræsentanter fra hele det danske internetsamfund.

Da foreningen får kontrol over reglerne for danske domæner, dog underlagt domæneloven, er det nemlig vigtigt, at branchen er repræsenteret og har mulighed for at påvirke beslutningsprocessen.

De mange regler skal sikre, at .dk domænet er let...fortsættes

... tilgængeligt for alle, og beskyttet mod misbrug.

”Det er jo en del af den danske, digitale infrastruktur, og at overlade den til en privat organisation er udfordrende, fordi de beslutninger, som træffes, er af så vidtrækkende betydning for hele samfundet. Det skal jo gerne have en demokratisk forankring,” siger Mads Bryde Andersen.

Foreningen må desuden ikke have andre opgaver, udover det at administrere danske domæner, og så må den i ikke skabe nogen profit. Det skal sikre at danske domænenavne er så billige, som det kan lade sig gøre.

Og netop prisen er rekordlav, under DK Hostmasters administration, i forhold til andre lande.

”Vi har, afhængigt af hvordan man beregner det, uden sammenligning de billigste domænenavne i verden,” mener Mads Bryde Andersen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere