Artikel top billede

Microsoft basker Linux med XP på billige computere

Microsoft har planer om at sende Linux-folket til en livslang kaffepause. Firmaet fra Redmond vil nemlig erobre det open source-dominerede ULPC-marked med billige XP-licenser.

Detaljer, om hvordan Microsoft vil forlænge livet for Windows XP, begynder at pible frem, og firmaet fra Redmond har nu udarbejdet en plan for, hvordan det skal sætte sig på markedet for de helt billige pc’er, der ellers har været domineret af Linux-distributioner.

Linux har været producenternes valg, fordi det er gratis at benytte og derved kan holde prisen på produkterne nede. Men det vil Microsoft nu lave om på.

Strategien går ud på at tilbyde pc-producenterne en meget lav pris på Windows XP Home Edition for derved at få dem til at forsyne discount-maskinerne (ULPC) med Windows frem for Linux.

Om forbrugerne ønsker Linux eller XP er lidt svært at vurdere, siger en analytiker.

"Jeg tror ikke, det betyder så meget, om maskinerne er forsynet med XP eller en Linux-distribution, siger Anders Elbak," analytiker i IDC.

"De billige pc’er er oftest en ekstra-pc som folk, der har forstand på pc’er køber."

"XP tiltaler førstegangskøbere, og de ligger i øjeblikket ikke i dette segment," siger han.

Billige licenser

Nu har Microsoft så sat specifikationer på, hvad betegnelsen ULPC spænder over, og gennem Microsoft-briller ser en ULPC således ud:

Skærmen skal være mindre end 10,2 tommer og må ikke være trykfølsom. Herudover må maskinen maksimalt indeholde en gigabyte ram, 80 gigabyte harddisk og en enkelt-kerne processor på maksimalt 1GHz.

Hvis disse krav er opfyldt, kan en XP-licens erhverves for mellem 125 og 155 kroner alt efter hvilket marked, der er tale om. Desuden kan producenterne opnå en rabat på knap 50 kroner per licens, hvis en række betingelser bliver opfyldt.

Specifikations- og prisoplysningerne er hentet fra et fortroligt dokument, som Microsoft har sendt til pc-fabrikanterne i sidste måned. Det skriver Computerworlds nyhedstjeneste.

Målet med at kategorisere ULPC’er er, at forhindre denne type computere ikke æder sig ind på markedet for mainstream-maskiner, der kører Vista.

Grænsen mellem de to produktkategorier giver nemlig forhandlerne mulighed for at kunne sælge lavprisalternativer uden, at det har indflydelse på priserne på mainstream-markedet.

Microsoft har ikke ønsket at kommentere dokumentet, og har i en offentlig udtalelse givet udtryk for, at firmaet ikke vil tale om interne aftaler mellem virksomheden og pc-producenterne.

Ni millioner ULPC’er til salg

Asus er en af de ULPC-producenter, der vil tilbyde deres produkter med XP som styresystem. Eee PC var i den oprindelige form forsynet med en modificeret Xandros-distribution som styresystem, men firmaet har for kort tid siden annonceret, at XP også bliver en mulighed.

ULPC er et forholdsvist nyt begreb, men analysehuset IDC ser positivt på kategoriens fremtid.

IDC oplyser, at der sidste år blev solgt 500.000 ULPC’er. Tallet for 2012 forventes at blive på ni millioner enheder.

Udmeldingen ændrer ikke på Microsofts planer om at skippe Windows XP-licenser efter 30. juni. Firmaet fortsætter blot med XP Home som et selvstændigt produkt til ULPC-markedet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere