Artikel top billede

Norsk phishing kan blive dansk problem

I Norge er flere end 80 statslige og kommunale websider blevet udnyttet af kriminelle til phishing. Det kan også nemt ske i Danmark, vurderer en sikkerhedsekspert.

Flere end 80 statslige og kommunale websider i Norge har gennem de seneste uger spredt destruktiv kode, og tusindvis af maskiner er blevet inficeret, skriver den norske avís Aftenposten.

Uskyldige brugere, som i juni har besøgt nogle af de inficerede websider, er blevet sendt videre til forskellige web-adresser, der er styret af it-kriminelle i udlandet

80 sider på 25 dage

I en periode fra 1. juni til 26. juni har Telenor Security Operation Centre (TSOC) opdaget flere end 80 norske sider, der har været inficeret. En eksplosion i antallet, der vækker bekymring, skriver Aftenposten.

"Brugeren kan surfe på kommunens webside uden at bemærke et lille tag, der betyder, at man faktisk er på en kinesisk side," siger afdelingsleder Frank Stien i TSOC.

"Her udsættes man for et sandt bombardement af angreb på den personlige computer. Det kan resultere i, at der lægges en bagdør på pc’en, hvilket kan give en angriber kontrol over computeren."

De metoder, som hackerne anvender, begrænser langt fra problemet til Norge. Offentlige web-steder i Danmark er mindst lige så udsatte, vurderer en sikkerhedsekspert.

"Der er hverken forskel på angrebsmetoder eller webløsninger i Danmark og Norge. Problemerne kunne ligeså godt være opstået her i landet," siger Ken Willén, der er sikkerhedsekspert i firmaet Symantec.

Cross-site eller SQL injektion

En af de metoder, som hackere anvender, er en såkaldt SQL-injektion, hvilket er et angreb mod et databasebaseret websted.

Her udfører hackeren uautoriserede SQL-kommandoer ved at udnytte usikker kode på systemer, der er tilsluttet internettet.

SQL-angreb er blandt de mest almindelige internetangreb, delvist fordi en hacker ikke har brug for meget andet end en webbrowser og viden om SQL-forespørgsler.

Websurfere, der lander på inficerede sider, bliver omdirigeret til 'falske sider', der blot ser ud til at være i uorden med fejlmeddelelser og mangelfuldt indhold.

En anden meget populær angrebsteknik er cross-site scripting, der handler om at afvikle fremmed kode på systemer, hvor denne kode ikke hører til. På denne vis kan angriberne styre fremmede websider og indfange dets brugere.

Det er relativt enkelt at beskytte sig mod disse angreb, men mange gør det bare ikke.

"Mange glemmer at forholde sig skeptisk overfor data på webstedet, der ikke er som man forventer," siger Ken Willén.

"Ved en enkelt filtrering ville rigtig mange af disse angreb kunne undgås," vurderer han.

Oplyser ikke siderne

Både det norske datatilsyn og forbrugerråd har reageret på oplysningerne.

"Det er nyt for os, at et så stort antal offentlige sider har været kompromitteret med ondsindet kode. Det mest alvorlige er den øgede risiko for, at personoplysninger kan havne hos uvedkommende," siger afdelingsdirektør i Datatilsynet i Norge, Leif T. Aanensen til avisen.

Både Telenor og Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM) har ikke ønsket at oplyse hvilke sider, der har været udnyttet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere