Artikel top billede

Driftschef Carsten Sørensen fra Erhvervs- og Selskabsstyrelsen. Foto: Mikael Rieck. (Foto: Mikael Rieck freelance)

Den mellemstore: Erhvervs- og Selskabsstyrelsen

Tilbage til hovedartiklen

Servere alle vegne og en strømregning på vej op i det mørkerøde felt fik i 2004 Erhvervs- og Selskabsstyrelsen til at eksperimentere med virtuelle servere.

Siden har styrelsen konstant udvidet den virtuelle serverpark, hvor både test,- udviklings- og produktionsmiljøer såsom webløsningerne er virtualiserede.

"Når folk siger, at man ikke kan virtualisere sit produktionsmiljø, er det noget vås. Når en fysisk server begynder at opføre sig underligt, så flyttes de virtuelle servere bare til en anden fysisk host. Dermed er der i princippet ingen nedetid på de virtuelle servere, og vi får højnet driftssikkerheden ved at køre produktionen på virtuelle servere," siger driftschef Carsten Sørensen fra Erhvervs- og Selskabsstyrelsen.

Han sammenligner det virtuelle miljø med en billig måde at købe sig en mainframeagtig løsning på.

Undlader databaser

Styrelsen har flere applika­tions- og front-end-servere kørende i clustre, men har valgt at lade alle databaserne med eksempelvis alle landets firmaoplysninger blive på de fysiske servere.

"Med hensyn til CPU- og RAM-ressourcer kan det slet ikke betale sig at lade databaserne køre på en virtuel server. Databaser og krævende applikationer trækker alt for meget på systemressourcerne og blokerer for andre servere. Og så får man jo intet ud af virtualiseringsteknologien," lyder det fra Carsten Sørensen.

Han råder derfor andre virksomheder til at tænke sig godt om, når de overvejer, hvordan en virtualiseringsløsning passer til virksomheden.

Ikke kaste sig hovedkulds ud i teknologien

"Man skal ikke kaste sig hovedkulds ud i teknologien og virtualisere alt, hvad man kan komme i nærheden af. Derimod kan det betale sig at planlægge sin virtuelle infrastruktur inden, og spørge andre virksomheder med erfaring samt konsulenter til råds," forklarer han.

Men når først de virtuelle servere kører ud fra en fornuftig plan, så er der ifølge Carsten Sørensen masser af gevinster at hente.

Erhvervs- og Selskabsstyrelsen har eksempelvis sparet på strømmen, driften og fået større fleksibilitet ind i dagligdagen, fordi it-afdelingen har nemmere ved at jonglere rundt med servere og ressourcer end tidligere.

"Selv om det er raket-videnskab, der ligger gemt nede i de virtuelle servere, så er det meget nemt at håndtere styreprogrammerne og værktøjskasserne. Som administrator er det godt at have et samlet værktøj, hvor man kan administrere alle de virtuelle servere fra," fortæller Carsten Sørensen.

Har haft udfordringer

Styrelsen har dog haft nogle udfordringer, når samtlige systemer har været lukket ned på grund af eksempelvis arbejdet med den samlede infrastruktur i et servicevindue.

Det skyldes, at det tager omkring tre timer at starte alle de virtuelle servere igen. Carsten Sørensen forklarer, at selv om man kan prioritere start-rækkefølgen, så de kritiske applikationer starter først, kan den lange ventetid være meget uhensigtsmæssig.

"Så det er helt sikkert en svaghed ved virtualisering. På fysiske servere kan man starte dem alle sammen op samtidig, så hurtigt som man kan tænde for knapperne på serverne."

"I det daglige er der dog 99 procent af tiden ingen problemer, og derfor kan virtuelle miljøer sagtens betale sig med hensyn til at sikre en stabil drift," understreger Carsten Sørensen.

Tilbage til hovedartiklen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan vil AI-assistenten Microsoft Copilot transformere processer og dit arbejdsliv

Med Microsoft Copilot får du for første gang en intelligent, personlig assistent ved hånden, som kan løse opgaver og lette hverdagen. Få inspiration til, hvordan Copilot kan automatisere rutineopgaver og transformere din hverdag.

18. juni 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

20. juni 2024 | Læs mere


Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere