Artikel top billede

"Det er ledelsens opgave at sørge for, at der er tillid og tryghed blandt medarbejderne," skriver Steen Hagengaard, administrerende direktør hos Columbus IT. (Foto: gratis /)

Flere chefer, tak

Klumme: Vi er opdraget med den hierarkiske struktur, der virker tryghedsskabende for mange. Nærværende ledelse giver bedre resultater.

Den flade organisationsstruktur har været fremherskende i mange danske virksomheder de senere år, men mange savner en mere nærværende og beslutningsdygtig ledelse.

Projektarbejde, selvstyrende team og øget medbestemmelse har medvind i den offentlige debat, men hvad betyder det for kvaliteten af ledelsen? På arbejdspladserne savner medarbejderne mere ro og faste rammer.

Både ledere og medarbejdere har svært ved at sige fra over for et stadig stigende arbejdspres, og det betyder stressede og ineffektive medarbejdere. Derfor er virksomhedens struktur igen til debat. For hvem har overblikket og ansvaret for de enkelte opgaver i den meget flade struktur?

Det er ledelsens opgave at sørge for, at der er tillid og tryghed blandt medarbejderne, og det kan være svært, hvis der er for få ledere i en flad organisationsstruktur. Her er en gennemskuelig og opdelt struktur vigtig.

Nærværende og ansvarlige

Den hierarkiske struktur har vi fået ind med modermælken: Vi er opdraget med den i familien, i skolen, på uddannelsesinstitutionerne og ofte også i de første job. Og derfor virker den tryghedsskabende for mange.

Men hierarkiet er ikke nødvendigvis løsningen - det afgørende er ledelsesopgavens omfang, og dermed hvor mange en leder kan håndtere. Med en klart opdelt struktur bliver opgavefordelingen mere tydelig, og vi slipper for at bruge unødig energi på at identificere, hvor de forskellige opgaver hører hjemme.

Det er afgørende, at lederne er nærværende og ansvarlige, så der ikke er tvivl om, hvem der tager sig af arbejdsopgaverne, og ikke mindst hvor ledelsesansvaret er placeret.

Faste rammer er til for at skabe ro

På hospitalet er det vigtigt at vide, hvem der er overlæge, og hvem der er sygeplejerske, og det samme gør sig gældende i it-virksomhederne, hvor konsulenten, teknikeren og lederen har hver deres opgave og ansvar.

Det betyder ikke, at de ikke skal arbejde sammen på tværs, men det betyder, at ansvaret er tydeligt fordelt i forhold til opgaven. Faste rammer er til for at skabe ro og overblik - ikke for at hindre personlig udvikling og innovation - og derfor er nærværende og ansvarsfuld ledelse altafgørende.

Ligesom det er lederens opgave at skabe tryghed på arbejdspladsen, er det også lederens ansvar at skabe det rigtige miljø for samarbejdet mellem medarbejderne. Godt lederskab handler om at have en vision og at kunne motivere medarbejderne og vise, at kursen er rigtig.

Strukturen i virksomheden er med til at gøre fordelingen af både opgaver og kompetencer nemmere, og derfor kan det være meget sundt for en virksomhed med en tydelig struktur, hvor den nærmeste leder er tættere på - og dermed også er mere tilgængelig.

Kan ikke lede for mange

Hos Columbus IT har vi ikke været gode nok til at sætte rammerne og hjælpe vores medarbejdere med at strukturere deres arbejdsdag, og derfor har vi valgt at omstrukturere og fokusere på beslutningsdygtig ledelse.

Flere ledere gør det naturligvis ikke alene, og der er heller ikke tale om en tilbagevenden til kæft, trit og retnings-pædagogikken - men der skal være plads til forskellige former for samarbejder og team, og vi skal etablere faste rammer for dem, der har behov for det.

Vi oplever, at det giver overskud og minimerer stress og uro, fordi medarbejderne ved, hvor vi har hinanden, og hvem vi skal gå til, for at få hjælp.

Travlhed har altid været kendetegnende for arbejds­miljøet i it-branchen, men det er ikke det samme som, at vi skal acceptere stress. Det kræver tid og ressourcer at være en god leder, og derfor kan en leder ikke lede for mange, fordi nærværende og fokuseret ledelse giver bedre resultater og mindre stress.

Steen Hagengaard er administrerende direktør hos Columbus IT.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere