Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Asger Jensby, bestyrelsesformand i IT Factory. Foto: Torben Klint

Jensby: IT Factory-aftale er en pengemaskine

IT Factorys bestyrelsesformand og medejer, Asger Jensby, nedtoner betydningen af selskabets egne produkter. Asger Jensby bebuder en vækst i overskud før skat på 163 procent.

"IT Factory har egne systemer, men det er ikke dem, der trækker forretningen. Det, der er rugbrødmotoren for IT Factory, er et spin off af det samarbejde, vi lavede med softwareselskabet Bowstreet."

Sådan lyder meldingen fra bestyrelsesformanden for IT Factory, Asger Jensby.

"Hvis ikke IBM havde købt Bowstreet, havde vi ikke været, hvor vi er i dag," fortsætter han. Hvor det er, fremgår af hans bud på overskuddet i 2008. Det ligger på 420 millioner kroner før skat, mod godt 160 millioner for 2007, altså en stigning på 163 procent.

Amerikanske Bowstreet var pioner inden for værktøjer til at skabe og sammensætte tjenester på nettet, vel at mærke koblet til kundernes bagvedliggende, tunge virksomhedssystemer (ERP).

Målgruppen var Fortune 500-selskaber, og Bowstreet blev rost til skyerne af analytikere, men alligevel måtte der flere runder venturepenge til.

I november 2004, i forbindelse med det seneste indskud af kapital, fik IBM tildelt retten til distribution verden over af produktet Business Web Factory. Bowstreet kunne noget, som IBM ikke selv havde evnet.

Samtidig fik IT Factory (ITF), der er en af IBM's største Lotus Notes-partnere, en bid af kagen.

Ifølge Asger Jensby fik ITF eksklusivret til distribution i Norden, men også en distributionsret i resten af Europa.
IBM havde brug for alle gode kræfter for at få givet de mange applikationer, der er udviklet på Lotus Notes et ekstra liv på nettet, så kunders og partneres store investeringer i de gamle miljøer ikke var spildte.

Microsoft var med sin Exchange- og Share­pointplatform for længst blevet en alvorlig trussel for Notes.

Bowstreet kunne mere

IT Factory havde puklet for at skabe netfunktionalitet sammen med den store indiske it-koncern Wipro. Produktet hed CO-EX. '

I første omgang vedrørte det at få specialudviklede Notes-applikationer glat igennem IBM's opgraderinger af Lotus Notes, men der var også ambitioner om at bygge et værktøj, der uden videre kunne flytte en Notes-applikation over på IBM's WebSphere, altså på nettet.

IT Factorys administrerende direktør Stein Bagger fik dog et wake up call.

"Nogle sagde nærmest, hej venner, der er altså nogen, der er meget længere fremme end jer, og det er måske klogt at snakke med dem, og de er i øvrigt også meget tæt på IBM."

Og det gjorde ITF.

"Vi så, at Bowstreet kunne tage en XML-fil og konvertere den til Javascript. Det er den korte udgave."
Ifølge Stein Bagger indebærer det let genvej til en "portlet", hvad enten det er til IBM's middleware WebShere, eller til Oracles eller SAP's.

"Der var en række adaptorer. Vi fortæller så Bowstreet, at vi kan rigtig meget med Lotus Notes, så om vi ikke skal udvikle en "builder", der kan "connecte" helt ned i Notes-databaser, tage hele applikationer, og så "deploy'e" dem på Web­Sphere," fortæller Stein Bagger fra IT Factory.

Det blev til et ja, og med aftalen fik ITF også rådighed over Bowstreets egne applikationer, der giver genveje til ekstra funktionalitet hos SAP's virksomhedskunder og andre.

Stein Bagger anslår, at ITF har solgt omkring 500 af disse såkaldte "corporate performance dashboard"-løsninger.
Da IBM opkøbte Bowstreet i december 2005 lød Stein Baggers vurdering, at det sandsynligvis ville medvirke til en fordobling eller tredobling af ITF's omsætning og overskud.

Gennemfakturering

I dag hedder produktet WebSphere Portlet Factory, men ITF's oprindelige Bowstreet-distributionsaftale havde også givet pote.

"Hver gang IBM i det lokale marked skulle bruge Bowstreet, måtte IBM afgive bestillingen gennem en forhandler, der så bestilte hos ITF, der fakturerede forhandleren, der efterfølgende fakturerede IBM," fortæller bestyrelsesformanden Asger Jensby.

Nu er aftalen genforhandlet med IBM, og ITF har fået øget sine salgsmuligheder. Nu kan selskabet også sælge rene IBM-produkter, altså også uden ITF's Notes-funktionalitet, til forhandlere.

"Vi er udpeget til at sælge til mindre og mellemstore virksomheder, mens IBM sælger til Fortune 2000-virksomheder til en høj licenspris. Vi har så aftalen, at vi kan få lov til at bruge WebSphere uden at betale den licens til at sælge til SME-markedet, som var det software as a service, altså med en afgift per bruger, og det er der ret store marginer i for IT Factory," siger Asger Jensby.

Han påpeger, at også IBM vinder på dette, idet man får solgt produkterne under WebSphere-paraplyen til et marked, hvor man ellers ikke er i stand til at sælge noget.

"ITF kan tage hele IBM's Blue Stack af produkter, pakketere, slice dice, og alt til en månedlig afgift. Det er billigt og attraktivt for kunderne, og IBM får flere kunder," siger Jensby.

Fra konkurs til kæmpeudbytte

Et IT Factory, der for blot fem siden lå i ruiner, er dermed endt som en sand profitmaskine for Jensbys investeringsselskab, JMI-Invest, som blandt andre har entertaineren Finn Nørbygaard med i partnerkredsen.

JMI Invest købte de sunde rester ud af konkursboet sammen med Stein Bagger via dennes investeringsselskab Agios United. De betalte to millioner kroner kontant og overtog et gældsbrev på to millioner - i alt fire millioner kroner.

Tidligere aktionærer som 2M Invest, Merkantildata og ITF-ledere havde lagt over 100 millioner kroner forgæves.

De to nye ejere har dog siden stiftelsen af det nye ITF skudt lidt mere i firmaet, men alene de to seneste år har resulteret i udbyttebetaling på 48 millioner kroner.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere