Artikel top billede

Sådan får du fat i de bedste it-folk

It-Akademiet: Selv under finanskrisen er de bedste it-folk ikke til salg for ussel mammon. Firmaerne skal kunne tilbyde cool teknologi og et godt brand for at suge de ypperste job-kandidater til sig.

I jagten på de bedste it-hænder og -hoveder er det ikke nok at vifte med en fed løncheck og tro, at eliten kaster sig over lige netop din virksomhed.

Bevares, pengene skal stemme - og gerne ligge over løngennemsnittet i it-Danmark. Frynsegoderne i form af bredbånd, aktie-optioner, træningsfaciliteter og en lækker kantine bør også være så farverige som mulige.

Men det, der ifølge flere danske it-chefer virkelig tiltrækker de bedste it-medarbejdere, er, at virksomheden selv har et spændende produkt at tilbyde og kan fremvise brede teknologiske rammer, som medarbejderne kan boltre sig i.

Derfor bør en virksomhed se sig grundigt i spejlet, inden den søger efter cremen af it-folk.

"De fleste mennesker synes jo, det er sjovest at arbejde i en vinder-virksomhed, hvor der er en masse faglige udfordringer. Ellers søger de simpelthen bare videre," fortæller it-direktør Lars Frahm fra Coop Danmark, der har over 200 it-folk i stalden.

At få friske varer ud til Coop Danmarks mere end 1.100 butikker hver dag er en stor it-mæssig udfordring. Det er derfor vigtigt, at virksomheden kan plukke it-kompetencer inden for eksempelvis e-handel, logistik og store driftsprojekter blandt topprofessionelle medarbejdere.

Og medarbejderne skal have noget igen for at blive i butikken.

"Det trigger virkelig vores webfolk, at så mange mennesker ser vores hjemmeside, og de kan vise den detaljeret frem for familien hjemme ved middagsbordet. Samtidigt har vi andre medarbejdere, der virkelig tænder på udvikling og vedligeholdelse af forretningskritiske applikationer, og som finder glæden ved jobbet i netop den nerve," fortæller Lars Frahm.

En million ansøgninger

Hos Google kan selskabets direktør i Danmark, Peter Friis, sagtens genkende efterspørgslen på spændende teknologier, når verdens førende søgevirksomhed skal tiltrække de ypperste job-kandidater.

"Der er ingen, som søger et job hos Google for at blive millionærer. Alligevel får vi på verdensplan over 3.000 ansøgninger om dagen," fortæller Peter Friis.

"Vi stiller høje krav til vores ansøgere, der bliver målt på deres uddannelsesmæssige resultater, joberfaringen og menneskelige kvaliteter af et bredt sammensat udvalg af medarbejderere og chefer fra en lang række lande. Men vi tilbyder modsat spændende teknologier samt stor fleksibilitet i arbejdet og arbejdstider," lyder det fra Peter Friis.

Blandt andet har Google på verdensplan indført en såkaldt 80-20 ordning, hvor 80 procent af arbejdstiden går med kerneforretningen i søgemaskinen og selskabets andre produkter inden for medarbejderens egen afdeling.

20 procent af tiden kan man bruge på idéudvikling eller på andre projekter.

"Vores fordeling af arbejdstiden tiltrækker rigtig gode folk. Det skyldes, at interesserede, motiverede og dytige mennesker ofte har en masse interesser, som de gerne vil brænde igennem med på tværs af organisationen, og det kan vi hjælpe dem med," siger Peter Friis om selskabets erfaringer med at procentopdele arbejdstiden.

Velkommen til Danmark

Hos konkurrenten Microsoft er der også stor fokus på den praktiske dagligdag og de tekniske aspekter ved jobbet.

"At vi er et kendt mærke, og mange bruger vores regnskabsprogrammer, er virkelig noget, der tiltrækker og tænder programmørerne," fortæller Charlotte Mark, der er ansvarlig for Microsofts danske udviklingscenter ved Vedbæk.

For at tiltrække topfolk med fine karakterer og stor teknisk indsigt gør Microsoft en dyd ud af at være åben for veluddannet udenlandsk arbejdskraft til udviklingscentret nord for København.

På grund af det kolde klima og høje skatteprocenter er Danmark dog ikke ligefrem det mest attraktive sted at arbejde.

Den store mission i it-afdelingen

Microsoft har derfor udarbejdet programmet 'Welcome to Denmark' for at fastholde de Microsoft-medarbejdere, der kommer fra andre lande.

"Formålet med velkomst-programmet er, at de internationale medarbejdere og ikke mindst deres ægtefæller skal føle sig velkomne, komme ind i et netværk og få tilbuddet om at blive en del af Danmark og vores kultur," forklarer Charlotte Mark.

Via velkomstpakken kan Microsoft-medarbejdernes ægtefæller eksempelvis selv skræddersy et uddannelsesforløb i Danmark eller få hjælp til at søge et job, hvor man ikke behøver tale dansk.

Deltager i en stor mission

Den slags ressourcer er der ikke råd til hos Forsvaret, hvor man oven i købet er tvunget til at tilbyde noget lavere lønninger i forhold til det private erhvervsliv i kampen om at tiltrække de bedste it-folk.

"Man siger, at græsset er grønnere i det private erhvervsliv, men det skal slås lidt oftere," smiler Michael Noe, der er chef for Forsvarets Koncernfælles Informatiktjenestes ledelsessekretariat (FKIT).

"I forhold til de høje lønninger kan vi tilbyde faglige udfordringer og uddannelse kombineret med en arbejdsuge med mulighed for motion og udbetaling eller afspadsering, hvis ugen bliver længere end de beregnede 37 timer," forklarer Michael Noe.

Ofte er job-kandidaterne drevet af Forsvarets store it-installationer som eksempelvis SAP ERP-systemet DeMars, hvor Forsvaret inden for det seneste år har fyret 34 konsulenter og i stedet hyret 47 nye fastansatte it-medarbejdere.

Det er typisk helt unge eller ældre it-folk, som søger ind til Forsvaret it-systemer.

"Vi ansætter oftest yngre personer, der er sultne for at komme i gang med at lære fra de erfarne eller folk, der i en periode gerne vil drosle lidt ned i timeantal og udvikle sig fagligt og som mennesker uden en meget stressende hverdag," forklarer Michael Noe.

Han fortæller, at ansøgerne er helt på linje med Forsvarets engagement i steder som Afghanistan, og man næppe søger et it-job uden ideologiske årsager.

"Alle FKIT it-medarbejdere er jo også en del af en større mission, og det er de helt på de rene med," forklarer han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere