Er streaming ulovlig download eller ej?

Streaming er blevet en gængs måde at sende højt profileret og ulovligt indhold ud til millionvis af mennesker på. Er det ulovlig download eller ej?

Læs også: Piraterne klar med nyt net-våben.

Det hollandske streaming-site myp2p.eu klarede for nylig frisag, da svenske Canal+ forsøgte at få lukket for sitet, fordi hollænderne linkede til en masse direkte transmitterede sportsbegivenheder, som svenskerne har tv-rettighederne til.

Og it-advokat Kasper Heine fra Bender von Haller Dragsted med speciale inden for ophavsret er ikke overrasket, hvis indehaverne af ulovlige streaming-tjenester muligvis skal til at forberede sig på en lang række af krænkelsessager og krav fra rettighedshaverne.

Det skyldes, at der er store penge på spil i udsendelsen af de populære sportsprogrammer og anden underholdning som film og tv-serier.

"Tv-selskaber og andre rettighedshavere vil naturligvis gerne udnytte rettighederne selv, og rettighedshavernes typiske opfattelse er, at gratistjenester på nettet gennemhuller forretningsmodellen. Dette skal sammenholdes med, at rettigheder til transmission af større sportsbegivenheder er de dyreste rettigheder overhovedet," siger Kasper Heine.

Forbrugerne kan ryge i fedtefadet
Men det er ikke kun hjemmesiderne, der er i farezonen.

Hvis man som privatbruger ser på ulovligt streamet indhold, kan man også ende i fedtefadet.

Det skyldes ifølge Kasper Heine, at streaming af ophavsretsligt beskyttet indhold rent juridisk er på linje med ulovlig download, fordi der typisk sker en eksemplarfremstilling i browser-cahchen, selv om det er en meget flygtig kopi.

"Enhver kopi er ophavsretligt set en kopi, selv om kopien forsvinder af sig selv efter meget kort tid. Så hvis streamingen indebærer, at der bliver taget en kopi af det streamede indhold på computeren - selv om lagringen kun er ganske kortvarig - så er det ulovligt at se indholdet, hvis det udbydes uden samtykke fra rettighedshaverne. Sådant ulovligt indhold kan kun afvikles lovligt af brugeren, hvis streamingen foretages uden eksemplarfremstilling," lyder det fra Kasper Heine.

Han understreger samtidigt, at den ophavsretlige regel om tilladte midlertidige, flygtige kopier i ophavsretslovens § 11a kun finder anvendelse, hvis programmerne bliver sendt med tilladelse fra rettighedshaverne.

Kulturministeriet hjælper de uvidende
Antipiratgruppens advokat Peter Schønning fortæller til Computerworld, at det er op til brugerne at vurdere, om afsenderen muligvis har en aftale med rettighedshaverne.

Peter Schønning henviser samtidigt til sin tidligere arbejdsplads, Kulturministeriet, der har udarbejdet en vejledning til at hjælpe netsurferne med at gennemskue om, de er inde på en side med lovligt eller ulovligt indhold.

Læs også: Piraterne klar med nyt net-våben.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Tirsdag kårer Microsoft de bedste partnere i Danmark: Proactive og Delegate fører feltet an med flest nomineringer
Landets ypperste Microsoft-partnere bliver tirsdag hædret af Microsofts danske ledelse. 20 virksomheder har fået en indbydelse til det prestigefyldte arrangement. Her er et overblik over, hvem der er blevet nomineret.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
White paper
Sådan kan du arbejde effektivt uanset tid, sted og type af enhed
Hvad nu hvis dit arbejde, din information, dine processer og teknologien bag ved, var organiseret på en måde så det passede til din organisation – alt sammen guidet af en intelligent udgave af det digitale arbejdsrum? Det er visionen bag Atea og Citrix´s samarbejde med digital workspace – en smartere og mere effektiv måde at arbejde på. I dette whitetpaper kan du derfor læse om, hvordan du kan skabe et mere effektivt og brugervenligt arbejdsrum uanset tid, sted og enhed. En løsning der på en gang er både enkel og som sætter brugeren i centrum.