Artikel top billede

Er streaming ulovlig download eller ej?

Streaming er blevet en gængs måde at sende højt profileret og ulovligt indhold ud til millionvis af mennesker på. Er det ulovlig download eller ej?

Læs også: Piraterne klar med nyt net-våben.

Det hollandske streaming-site myp2p.eu klarede for nylig frisag, da svenske Canal+ forsøgte at få lukket for sitet, fordi hollænderne linkede til en masse direkte transmitterede sportsbegivenheder, som svenskerne har tv-rettighederne til.

Og it-advokat Kasper Heine fra Bender von Haller Dragsted med speciale inden for ophavsret er ikke overrasket, hvis indehaverne af ulovlige streaming-tjenester muligvis skal til at forberede sig på en lang række af krænkelsessager og krav fra rettighedshaverne.

Det skyldes, at der er store penge på spil i udsendelsen af de populære sportsprogrammer og anden underholdning som film og tv-serier.

"Tv-selskaber og andre rettighedshavere vil naturligvis gerne udnytte rettighederne selv, og rettighedshavernes typiske opfattelse er, at gratistjenester på nettet gennemhuller forretningsmodellen. Dette skal sammenholdes med, at rettigheder til transmission af større sportsbegivenheder er de dyreste rettigheder overhovedet," siger Kasper Heine.

Forbrugerne kan ryge i fedtefadet

Men det er ikke kun hjemmesiderne, der er i farezonen.

Hvis man som privatbruger ser på ulovligt streamet indhold, kan man også ende i fedtefadet.

Det skyldes ifølge Kasper Heine, at streaming af ophavsretsligt beskyttet indhold rent juridisk er på linje med ulovlig download, fordi der typisk sker en eksemplarfremstilling i browser-cahchen, selv om det er en meget flygtig kopi.

"Enhver kopi er ophavsretligt set en kopi, selv om kopien forsvinder af sig selv efter meget kort tid. Så hvis streamingen indebærer, at der bliver taget en kopi af det streamede indhold på computeren - selv om lagringen kun er ganske kortvarig - så er det ulovligt at se indholdet, hvis det udbydes uden samtykke fra rettighedshaverne. Sådant ulovligt indhold kan kun afvikles lovligt af brugeren, hvis streamingen foretages uden eksemplarfremstilling," lyder det fra Kasper Heine.

Han understreger samtidigt, at den ophavsretlige regel om tilladte midlertidige, flygtige kopier i ophavsretslovens § 11a kun finder anvendelse, hvis programmerne bliver sendt med tilladelse fra rettighedshaverne.

Kulturministeriet hjælper de uvidende

Antipiratgruppens advokat Peter Schønning fortæller til Computerworld, at det er op til brugerne at vurdere, om afsenderen muligvis har en aftale med rettighedshaverne.

Peter Schønning henviser samtidigt til sin tidligere arbejdsplads, Kulturministeriet, der har udarbejdet en vejledning til at hjælpe netsurferne med at gennemskue om, de er inde på en side med lovligt eller ulovligt indhold.

Læs også: Piraterne klar med nyt net-våben.

Svært at ramme streaming-seerne

Læs også: Piraterne klar med nyt net-våben.

Blandt andet opfordrer ministeriet brugerne til at overveje, om der er en tydelig afsender på sitet, om aftaler med rettighedshaver fremgår af sitet ,og om der er en fornuftig sammenhæng mellem prisen på det udbudte materiale og markedsprisen.

"Det bedste råd er i alle tilfælde at bruge din sunde fornuft, for det vil ofte være nemt at konstatere, om en hjemmeside er lovlig eller ej," lyder det på Kulturministeriets hjemmeside.

Svært at være ondsindet på nettet

"Når man kommer ind på et website, vil den slags aftaler tit fremgå af omstændighederne. De fleste vil jo kunne se, om der er tale om det ene og det andet, Man kan også sige, at det kan være svært at definere en elefant, men enhver kan genkende den, når man ser den, " siger Peter Schønning.

Om det tungtvejende argument med den sunde fornuft holder i retten eller ej er meget svært at sige, da der ifølge Computerworlds oplysninger ikke findes fortilfælde for dømte streaming-pirater i Danmark.

"Det er i sidste ende op til dommeren at vurdere om indholdet på en hjemmeside tilbydes lovligt eller ulovligt, og om brugeren har handlet i ond eller god tro. Generelt skal der nok en del til, for at statuere ond tro hos en almindelig forbruger," vurderer Kasper Heine.

Ingen planer om systematisk søgning på streaming-pirater

Peter Schønning understreger at ulovlig streaming er på Antipiratgruppens arbejdsliste.

Topprioriteten er dog stadig upload af filer, der bliver sendt ud på nettet uden aftale med rettighedshaverne.

"Fildeling er overordnet set mere alvorligt for os," siger den juridiske repræsentant for sammenslutningen af den danske film- og musikbranche.

Peter Schønning fortæller også, at Antipiratgruppen ikke umiddelbart har planer om at få spærret hjemmesider med ulovlig streamings-indhold og spore brugernes IP-numre hos teleselskaberne, som det blandt andet kendes fra børnepornofiltret.

Læs også: Piraterne klar med nyt net-våben.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere