Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Teleanalytiker Torben Rune tror, at der er et godt stykke vej endnu, før hovedparten af TDC's fiber er klar til brug. Foto: Torben Klint

Analytiker tvivler på paratheden i TDC's fibernet

Selvom landets største teleselskab har lagt fiber forbi 200.000 husstande, så er der lang vej til at kunne bruge det, vurderer analytiker.

TDC har igennem flere år gravet fiber ned, når selskabet reparerede de gamle kobberkabler. Det betyder, at TDC i dag har rullet fiber ud til omkring 200.000 husstande.

Men der er et godt stykke vej endnu, inden TDC's fiberkabler ud til husstandene reelt set kan aktiveres og give høje båndbredder, vurderer teleanalytiker Torben Rune fra Netplan.

"Det kræver en infrastruktur, der er kraftigere end den, TDC har i dag, hvis man med aktivering mener at give en båndbredde, der er større end den, man kan give på kobber," siger han.

Årsagen er ifølge Torben Rune, at TDC's udrulning ikke er sket i henhold til en overordnet fiberstrategi.

"De her nedgravninger har i mange tilfælde været sporadiske og har mere at gøre med, hvor man reparerer nettene og graver ned, end det har været udtryk for en større overordnet plan," forklarer teleanalytikeren.

Det gør, at TDC kun i de færreste tilfælde vil kunne klemme hastigheder på 100 megabit i sekundet ud af de fiberkabler, der er lagt ned, mener Torben Rune.

TDC: Infrastrukturen er klar
Sådan hænger det dog ikke helt sammen, mener netdirektør Jess Julin Ibsen fra TDC. Det gør sig gældende for den fiber, som er gravet ned før 2008. Men størstedelen af den fiber, der går ud til hjemmene og kaldes 'access fiber', er lagt ned efter planlægning, påpeger direktøren.

"Langt hovedparten af vores access-fibre er imidlertid blevet lagt i jorden som følge af nybyggeri, hvor der typisk er tale om klynger af huse som følge af nyudstykninger, eller i form af større bolig-renoveringer," siger Jess Julin Ibsen og tilføjer:

"Disse grupperinger kan næppe betegnes som sporadiske og er relativt enkle at sætte lys til gennem udskiftninger af den lokale elektronik samt i en del tilfælde gennem gravning og nedlægning af fiber af det sidste element i fordelingsnettet."

TDC-direktøren fortæller samtidig, at teleselskabet i år har opgraderet den centrale del af teleselskabets infrastruktur. Det gør, at selskabet allerede nu står stærkt rustet til at udrulle fiberforbindelser til de danske husstande, erklærer han.

"På alle væsentlige elektronik-komponenter i den overordnede infrastruktur har vi rigeligt kapacitet til at understøtte en 'fiber til hjemmet'-udrulning," fortæller Jess Julin Ibsen.

Elselskaber presser på

I dag har TDC ikke en officiel strategi for fiberforbindelser rettet mod privatkunder. Det hænger sammen med, at TDC endnu ikke finder markedet modent til fiberprodukter.

Når selskabet vurderer, at tiden er moden, kan TDC inden for seks til 12 måneder tilbyde fiberadgang til hovedparten af de husstande, der i dag har TDC-fiber rullende forbi hjemmet, anslår Jess Julin Ibsen.

"Vi vil næppe lancere fiber som et produkt i sig selv, idet vi mener, at det relevante for vores kunder er adgang til indhold som for eksempel tv. De højere hastigheder vil givetvis blive drevet af en højere markedspenetration af HD-tv på såvel tv-modtagerne som kanaludbuddet," siger han.

Indtil da vil TDC fortsætte med at udvikle og forhøje hastighederne på det eksisterende kobbernet.

I mellemtiden fortsætter konkurrenterne i form af elselskaberne med at udrulle fibernet. De seneste tal fra elselskaberne viser, at fiberkablerne nu går forbi 640.000 af landets 2,5 millioner husstande, og 150.000 hjem er i dag tilsluttet elsektorens fibernet.

Elselskaberne har været kritiseret for, at de ikke taler med én stemme i kampen mod TDC, men den kritik har selskaberne imødekommet. For nylig nåede størstedelen af selskaberne frem til, at de vil alliere sig. Nu mangler kun den officielle udmelding fra parterne.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere