Artikel top billede

Øget spænding mellem Microsoft og pc-producenter

De faldende priser på pc'er øger spændingerne mellem pc-producenterne og Microsoft. Det kan få konsekvenser for forbrugerne.

Computerworld News Service: Pc-salget er i bedring, hedder det i en nylig rapport fra analysehuset Gartner.

Rapporten virker umiddelbart som gode nyheder for Microsoft og virksomhedens hardware-partnere, men ved nærmere eftersyn er der måske problemer i vente.

Det skyldes, at Gartner forventer, at pc-priserne fortsat vil være under pres, selv om antallet af solgte enheder vil stige. Det skyldes ikke mindst de billige netbooks.

Gartner forventer, at pc-salget vil stige 12,6 procent til 336,6 millioner pc'er i 2010.

Til gengæld vil den gennemsnitlige salgspris for pc'er i 2009 falde med 10,7 procent og kun stige med 2,6 procent i 2010.

"Vi forventer, at faldet i den gennemsnitlige salgspris for pc'er vil gå langsommere i takt med, at markedet kommer sig. Men i lyset af markedets konkurrence-prægede dynamikvil vi ikke se en stigning i gennemsnitprisen foreløbig," lyder det fra George Shiffler fra Gartner.

Microsoft rokker ikke ved prisen på Windows

Brancheanalytikere er enige om, at de faldende priser gør mere skade for hardware-producenterne end for Microsoft. Den pris, Microsoft tager for Windows 7 Professional til pc-producenterne, er den samme som virksomheden tidligere tog for Vistas business-version.

Prisen er altså uforandret, selv om Microsoft faktisk har nedsat pc-producenternes pris for Windows 7 Home Premium sammenlignet med Vistas home-version.

Men samtidig er pc-priserne faldet mere end forventet.

I løbet af det sidste år er den gennemsnitlige salgspris på samtlige bærbare Windows-computere faldet fra godt 3.300 kroner i oktober 2008 til godt 2.600 kroner et år senere, konkluderer analysefirmaet NPD.

Et andet problem er, at Microsoft tager 250 kroner fra pc-producenterne for entry-level Windows 7 Starter til netbooks, hvilket skal sammenlignes med de 75 kroner, som virksomheden tog for Windows XP til netbooks.

Hvorfor skulle Microsoft lige sænke priserne?

"Microsoft har ingen grund til at sænke den pris for Windows 7-licenser, som selskabet kræver af pc-producenterne, så længe efterspørgslen efter pc'er er stigende," siger Tim Bajarin, som fra konsulenthuset Creative Strategies.

"De nye netbooks har ændret folks opfattelse af, hvad en pc bør koste. Det er fedt for forbrugerne, men fabrikanterne dør," siger Tim Bajarin.

Det vil samtidig øge den spænding, der allerede findes mellem fabrikanterne og Microsoft, siger Tim Bajarin.

Pc-producenterne bliver nødt til at se på, hvor de ellers kan spare penge, når nu ikke Microsoft vil flytte sig.

Det betyder, at pc-fabrikanterne vil begynde at spare på sådan noget som keyboard og skærme, tilføjer han.

Fabrikanterne skal til at være kreative

På den anden side kan de faldende pc-priser måske udgøre en mulighed for hardware-fabrikanterne, siger Richard Shim, som er analytiker ved IDC.

"Når gennemsnitsprisen falder, kan de måske sælge flere enheder til forbrugerne. De kan give grupperabatter og måske tilbyde ekstra god support for et lille tillæg. Måske er det er chance for at blive lidt mere kreative."

Richard Shim fortæller, at Microsoft er beskyttet af stigningen i efterspørgslen efter pc'er, men virksomheden er dog heller ikke immun over for de faldende priser.

Selv om softwaregiganten ikke vil risikere tab i omsætningen ved at sænke prisen på en Windows-licens, så kan den måske presses til at dele lidt ud af marketingspengene.

"Microsoft kan ikke sidde producenternes klager overhørig, og det er en oplagt løsning at tilbyde dem flere penge til at promovere Windows 7 med."

[b9Vil Chrome tæmme Windows[/b]

Hardware-producenterne har selvfølgelig også den mulighed at true med at skifte til et billigere styresystem.

Men det er næppe en vej, som mange vil betræde, så længe det eneste alternativ er de forskellige varianter af det open source-baserede Linux OS, siger Tim Bajarin.

"Windows styrer styresystemerne - så længe det varer," tilføjer han.

Men det kan ændre sig, nu hvor Googles nuværende Android mobile OS kører på stadigt flere netbooks, og ikke mindst når det kommende Linux-baserede Chrome OS kommer på markedet i 2010.

Men foreløbig vil det være svært at konkurrere med Microsofts økosystem og kompatibilitet, særligt når så mange virksomheder er opbyggede omkring Exchange-servere og Office-suiten, siger Tim Bajarin.

"Med tiden kan Chrome udvikle sig til et værdifuldt styresystem, der kan konkurrere med Windows, og Microsoft vil blive tvunget til at bevæge sig fra en brugerbaseret profitmodel til en web-baseret samme," siger han.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere