Det vurderer Hanne Agersnap, der er medlem af Europaudvalget for Socialistisk Folkeparti.
Ministerens ønske om at få et mandat til at underskrive en kommende aftale vil ifølge Hanne Agersnap formentlig finde sted ved den åbne del af et møde i Europaudvalget fredag.
Det foregår kort efter, at Lene Espersen har været i lukket samråd hos Europaudvalget, hvor hun skal gøre rede for Danmarks manglende fleksibilitet i forhold til åbenhed omkring den omstridte ACTA-aftale.
ACTA-aftalen frygtes at kunne sætte almen retspraksis ud af spillet, og at lade det vil være op til den enkelte internetkunde at bevise sin uskyld i forhold til piratkopiering på nettet.
Samtidig er målet, at internetudbydere skal have ansvar for kundernes brug, så de skal tvinges til at gribe ind, hvis kunderne bryder ophavsretsloven.
En metode, der har klare ligheder med den omdiskuterede three-strikes model fra den europæiske telekom-pakke.
Hvad vil hun have lov til?
Spørgsmålet er imidlertid præcis hvad, Lene Espersen vil spørge om mandat til, i forhold til ACTA, forklarer Hanne Agersnap.
SF-politikeren peger dog på, at regeringen i et notat til mødet, (side 17) giver et fingerpeg om, hvad det er, regeringen vil have lov til at gennemføre på landets vegne i forhold til en endelig ACTA-aftale.
Det er nemlig sædvanligvis afsnittet "regeringens foreløbige generelle holdning" i disse samlenotater, der danner grundlaget for regerings ønske om mandat, forklarer hun.
Her fremgår det, at "Danmark arbejder for en traktat med et højt niveau af håndhævelse af immaterielle rettigheder. Udgangspunktet for dansk holdning under forhandlingerne er udbredelse af EU-acquis på de områder, hvor et sådant eksisterer, til ACTA-partnerne. Herudover tages udgangspunkt i gældende danske retsregler, der må anses for at være strengere end gennemsnittet indenfor og udenfor EU. Det er samtidig den danske holdning, at indholdet af en sådan aftale skal iagttage de særlige forhold, som gør sig gældende i udviklingslandene."
Hanne Agersnap mener, at man kan sammenfatte et rimeligt billede af, hvad Lene Espersen vil bede om mandat til, hvis man sammenholder dette afsnit med, hvad udenrigsministeriet i samme dokument (side 17)fortæller om baggrunden for ACTA-forhandlingerne:
Artiklen fortsætter på næste side...