Artikel top billede

Kvæler skyen de mindre hosting-udbydere?

Mindre udbydere bliver stærkt presset, når store it-leverandører selv går i gang med at sælge services over nettet, mener SaaS-konsulent. IDC neddrosler skræmme-scenarierne.

Cloud computingens mange herligheder, som lave startomkostninger og øget fleksibilitet med hensyn til levering og afvikling af programmer, kan gå hen og blive lidt af en hovedpine for mindre hosting-udbydere.

Det mener SaaS-konsulent Anders Trolle-Schultz fra SaaS-IT Consult, som peger på, at shared hosting-udbydere risikerer at opleve et alt for stort pres fra it-giganter som IBM og Microsoft, der for alvor har fået øjnene op for forretningsmulighederne i cloud computing.

"Skyen kvæler de små hosting-udbydere, og de hostere, der overlever, vil alle have en nicheforretning med eksempelvis skræddersyede løsninger til advokater," vurderer Anders Trolle-Schultz.

Han peger på, at kunderne i fremtiden vil gå direkte til en udbyder som Microsoft, når de vil have varerne leveret.

"Alle Exchange- og Sharepoint-hostere vil være væk om to år, fordi Microsoft simpelthen vil begynde at spise sig ind på markedet," forklarer Anders Trolle-Schultz.

Volumeforhandleren er færdig

Research manager Anders Elbak fra analysehuset IDC er overordnet enig i betragtningen om, at de store software-leverandører vil nå ud til kunderne med hostede løsninger.

Men det er ikke ensbetydende med, at giganterne æder alle de andre i grådige mundfulde.

"Det bliver sværere og sværere for mindre hosting-selskaber at levere basale løsninger, men vi har set, at der er plads til Salesforce og ikke mindst Google, der jo ikke er så gammelt et it-selskab," forklarer Anders Elbak.

Han påpeger dog, at de traditionelle software-handlere baseret på volume vil forsvinde med skyen, fordi den fysiske distribution får en langt mindre rolle end tidligere.

"Flere steder vil man dog se systemintegration med skyen, og der kommer der til at blive brug for kompetencer hos konsulenter og hosting-udbyderne,"

Få mærkeordninger ind i hosting-branchen

Anders Trolle-Schultz hævder, at hele brugerbevægelsen mod dataskyerne i høj grad er hæmmet af de uheldige episoder, som folk læser om i hosting-branchen.

"Skumle webhoteller har en afsmitning på cloud-markedet. De er med til at skabe mistillid, fordi de fylder så meget i pressen. Jeg vil sige, at de udgør en af de største udfordringer for cloud-industrien," siger Anders Trolle-Schultz og sammenligner et nedbrud med et olieudslip.

"Hver gang man hører om et olieudslip i havet et eller andet sted, så går det jo også ud over alle olieselskaber," siger han.

Derfor mener han, at hosting-branchen bør være mere proaktiv for at få gjort noget ved de lyssky hosting-udbydere.

"Vi skal have en form for mærkeordning, så alle ikke kan kalde sig hosting-udbydere, ligesom alle ikke kan kalde sig læge eller advokat. Men det kræver nok, at vi får politikerne med ind over, så Danmark kan blive et foregangsland på den konto," siger Anders Trolle-Schultz.

Han pointerer, at når de brodne kar på udbydersiden bliver frasorteret, så vil Danmark blive et sandt it-foregangsland, fordi der således kommer mere fokus på it-anvendelse frem for it-fremskaffelse.

"Visionen er jo, at vi bare kan trække it-services ud af en stikkontakt og ikke tænke på software og hardware. De penge skal i stedet bruges på at finde ud af, hvordan vi får mest ud af vores it-anvendelse," lyder der fra Anders Trolle-Schultz.

I samme åndedrag peger han derfor på, at der i de kommende år vil være et stort marked for menneskekendere og teknologi-integratorer, der kan afkode en virksomheds reelle behov for it frem for bare "at købe ind, som vi plejer".

Imod markedskræfternes frie spil

Anders Elbak fra IDC mener, at SaaS-konsulentens konklusioner er lidt fejlskudte, når det kommer til de nationale it-konsekvenser.

"En lille hosting-udbyder kan ikke vælte hele cloud-bevægelsen. Og selvom Gmail er nede i tre dage, så stopper cloud-udviklingen jo ikke. Derfor er der nok ikke brug for politisk indblanding på hosting-markedet, fordi det jo burde være noget, som markedskræfterne selv kunne klare," siger Anders Elbak.

"Hvis IBM, Microsoft og Google går ud og begår deciderede brølere, så kan det godt gå hen og blive rigtig svært," lyder det fra IDC-analytikeren.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere