Artikel top billede

Rigide regler står i vejen for ledige med lyst til it-ivæksætteri, mener formand Niels Bertelsen fra Prosa. Foto: Hung Tien

Fyrede it-folk kaster sig ud i iværksætteri

Flere fyrede it-folk kaster sig ud i selvstændige projekter, men regler står i vejen for større it-iværksætteri, mener it-fagforening.

Flere fyrede it-folk kaster sig over selvstændige projekter.

Det oplyser it-fagforeningen Prosa.

"Mange af Prosas ledige enten har eller overvejer at få noget selvstændig bibeskæftigelse," siger formand Niels Bertelsen fra Prosa.

Han forklarer, at det ikke nødvendigvis er fordi, de har nogen stor drøm om at være selvstændige, men snarere fordi de har et behov for at holde sig i gang med noget meningsfyldt og bevare en vis grad af tilknytning til deres fag.

Men fagforeningen mener, at det er en god idé for de ledige at kaste sig over selvstændige projekter

"I Prosa er vi for eksempel med til at sætte folk i kontakt med en virksomhed, der hedder Teknik & Design, hvor de kan prøve kræfter med at være iværksættere og alligevel bevare deres status som lønmodtagere," siger formanden.

Men går den forkerte vej

Men overordnet går det ikke så godt for it-iværksætteriet, oplyser fagforeningen.

"Iværksætteri foregår hele tiden, men ikke i nogen stor udstrækning, og jeg tror, at krisen gør sit til, at det er blevet mere afdæmpet," siger Niels Bertelsen og peger på, at det alt andet lige er sværere at rejse kapital i krisetider.

Han forklarer, at et af de parametre, de bruger til at holde øje med udviklingen - vandringen fra fagforeningen til de selvstændiges a-kasser - viser, at tallene er nogenlunde stabile, men med en nedgang i krisetider.

"Det tyder på, at lysten til at blive selvstændig hænger sammen med, hvor godt det går i branchen. Når det går ned i branchen, er motivationen til selv at starte noget op faldende," siger han.

Ikke øverst på ønskelisten

Og desværre er iværksætteri ikke øverst på ønskelisten - heller ikke hos de unge.

"Gennem de sidste to år er det kun fem procent af de nyuddannede i Prosa, der har udtrykt ønske om at starte for sig selv," siger formanden og peger på, at mange i stedet fortsætter med at uddanne sig i håbet om, at krisen vil være ovre, når de er færdige med uddannelsen.

Han tilføjer, at dem, der forlader fagforeningen til fordel for en a-kasse for selvstændige, typisk er over 35 år.

"Hvilket kunne indikere, at de generelt samler erfaring på arbejdsmarkedet og vokser professionelt som ansatte, hvorefter de springer ud som selvstændige, når de føler, de har pondus nok til det," siger Niels Bertelsen.

Regler står i vejen

Formanden mener, at iværksætteriet i disse tider kunne fremmes politisk.

Han peger på, at man kunne give ledige bedre mulighed for at forsøge sig som selvstændige.

"Reglerne er meget rigide, enten er du ledig og skal stå til rådighed og være i mere eller mindre konstant aktivering, eller også er du selvstændig og må klare dig selv," siger Niels Bertelsen.

Han forklarer, at der sagtens kunne etableres en model, hvor man som ny selvstændig får lov at forsøge sig med dagpenge som sikkerhedsnet for sin indtjening, og hvor man bliver fritaget for at stå til rådighed i en periode. Samt at man kunne undgå aktivering. Alternativt kunne forsøget med selvstændig virksomhed blive defineret som aktivering.

Niels Bertelsen peger på, at det i sidste ende vil løfte hele det digitale Danmark.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere