Artikel top billede

Analytiker: Microsoft har lagt Vista bag sig

De gode salgstal for Windows 7 viser, at Microsoft har overlevet Vista og stadig er styresystemernes konge.

Computerworld News Service: Microsoft er kommet igennem det stormvejr, som Vista viste sig at blive, mener en analytiker efter at have gennemgået softwaregigantens seneste kvartalsregnskab.

"På nuværende tidspunkt ser det ud til, at Microsoft har lagt Vista bag sig," siger Allan Krans, der er analytiker hos Technology Business Research.

"Folk har ikke været glade for styresystemet, men valgmulighederne var begrænsede. Vista var standardvalget for forbrugerne, og hvad angår erhvervslivet er det muligt, at man her udskød at købe nye maskiner, men man kommer på et eller andet tidspunkt alligevel til at lægge pengene hos Microsoft."

Microsofts økonomiske præstation i tredje regnskabskvartal, som sluttede 31. marts, og det boost, som Windows 7 har givet til virksomhedens indtjening, understreger Krans' pointe, at Microsoft har overlevet krisen om Vista.

"Det bedst tænkelige scenarium for Microsoft var at fastholde sin førerposition, og regnskabet indikerer, at det er lige præcist, hvad virksomheden har gjort," siger han og tilføjer, at regnskabet viser, hvor stærkt markedet for Windows er.

I sidste uge offentliggjorde Microsoft et nettoresultat på 22,48 milliarder kroner, hvilket udgør en stigning på 35 procent i forhold til samme periode sidste år, ud af en omsætning på 81,29 milliarder kroner, der var steget med seks procent.

Windows 7 ligger til grund for det bedrede regnskab, fortæller Peter Klein, der er økonomidirektør hos Microsoft.

"Den stærke efterspørgsel på Windows 7 er en af hovedårsagerne til vores præstation", sagde Klein under et telefonmøde med analytikere fra Wall Street.

Hurtigst sælgende nogensinde

Salget af Windows til forbrugerne er i særlig grad gået forrygende, hvor antallet af solgte licenser er steget med 35 procent i forhold til samme periode sidste år, mens antallet af solgte erhvervslicenser er steget med over 15 procent. Klein kaldte Windows 7 for Microsofts "hurtigst sælgende styresystem nogensinde" og hævdede, at 10 procent af verdens pc'er kører det nye styresystem.

Microsoft er ikke kommet nærmere ind på, hvordan virksomheden er kommet frem til dette tal, men henviser både til interne og eksterne opgørelser. Tallet stemmer dog overens med tallet fra webanalysefirmaet NetApplications, som måler andelene af styresystemer i brug ved at tracke over 160 millioner månedlige besøgende til de websites, som firmaet overvåger. Windows 7 stod sidst i marts ifølge NetApplications for 10,2 procent af alle styresystemer.

"Det er simpelthen svært at komme uden om Microsoft," observerer Krans, som ikke er overrasket over forbedringen af Microsofts regnskab. Frem for at tilskrive forøgelsen af licenssalget til Windows 7's kvaliteter - som ellers hovedsagligt har fået positive anmeldelser - så mener han, at det er direkte forbundet med et opsving i salget af pc'er.

"Denne præstation er i store træk drevet af det underliggende pc-marked," argumenterer Krans.

Nyhedens interesse daler

Selvom både forbrugerne og virksomhederne muligvis har udskudt at købe nye pc'er under meget af Vistas tid, så er de tilsyneladende nu begyndt at købe igen. Pc-salget er steget 25 procent i gennemsnit, hvor salget til forbrugere er steget 30 procent, og salget til erhverv 14 procent. Microsoft bruger disse estimater til at påpege, at virksomheden har øget salget af licenser til Windows med mere, end pc-salget er vokset.

"Både Microsoft og pc-producenterne rider på denne bølge af pc-fornyelser," fortæller Krans.

Krans' vurderinger er blevet bakket op af data fra NetApplications. Siden udgivelsen af Windows 7 i oktober, har Windows XP mistet mere end dobbelt så stor en andel til Windows 7 som til Vista, hvilket illustrerer, at de XP-brugere, der holdt fast i deres gamle pc'er, var særligt ivrige efter at købe nye maskiner.

Men det betyder også, at Windows 7's hurtige vækst sandsynligvis ikke kan blive ved, vurderer Krans.

"Når bølgen af opbygget efterspørgsel affødt af recessionen er ovre, vil salget af hardware-enheder sandsynligvis falde på plads i mere typiske encifrede vækstmønstre, hvormed også den tocifrede omsætningsvækst for Windows forsvinder," forklarer han.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere