God brænder er dårlig printer

Tommelfingeren vender både op og nedad for LaCies nye dvd brænder. Brænderen er rigtig god, men nyheden Lightscribe belønnes allerhøjst med et gab.

God brænder er dårlig printer

LaCies nye dvd brænder i D2 serien lyder det fulde navn LaCie D2 16x dvd±rw Double Layer med Lightscribe External. Den er flot, hurtig og alsidig samt kompatibel med det meste inden for medier.

Hvad angår det ydre, er der tale om en robust og slagfast enhed i aluminium og med smukt afrundede former, som er tro mod den stil, som andet D2 tilbehør har. Den er ikke ligefrem lille og er nok mest beregnet til brug sammen med en stationær computer, men den er flot og diskret nok til at have på skrivebordet.

Denne eksterne brænder har porte til både USB 2.0 og FireWire, og den fungerer lige godt med begge. Med to porte til FireWire kan man tilkoble D2 til en række seriekoblede enheder. Installationen i Windows XP sker med det samme: Tilslut og start. For at få alle enhedens funktioner til at køre, bør man dog gå igennem installations cd’en trin for trin.

LaCie får ekstra ros for at have produceret en brænder, som ikke afgiver mere støj end allerhøjst nødvendigt. Sammenlignet med ventilationen på en almindelig pc bemærker man knap nok, at den arbejder.
LaCie D2 understøtter de mest almindelige cd og dvd formater.

Den brænder og læser alle diske, som vi lægger i den, med høj stabilitet, og det går hurtigt. Skrivehastigheden på dvd+rw angives til 16x og til 8x med dvd rw, og det stemmer næsten med vores resultater. Henholdsvis 140 og 160 millisekunders adgangstid på cd og dvd er klart i orden. Det er kun ved de rigtig billige diske af tvivlsom kvalitet, at D2 bliver tvunget til at sænke hastigheden.

Softwaremæssigt er der alt, hvad hjertet kan begære. Til Windows XP og 2000 medfølger Easy Media Creator 7 samt den tidligere version Easy cd&dvd Creator 6.3 til andre Windows brugere.

Til Mac får du den seneste version af brænderprogrammet Toast. Alle programmer har masser af funktioner og er lette at anvende. Hvis du ønsker at bruge andre programmer, er der naturligvis også mulighed for det.

Tatovering med laser

Den mest markante nyhed hedder Lightscribe, en teknik som gør, at du med den samme laser, som skriver data på disken, kan skrive en etikette direkte på mediets forside.
Det var meget nemt at indsætte et billede. I det medfølgende program Easy Media Creator er der også en editor til at lave cd etiketter.

Her findes der foruddefinerede skabeloner, og man kan også selv bestemme, hvordan de skal se ud. Findes der information på mediet i form af for eksempel cd tekst eller en mappestruktur af filer, findes de automatisk og kan indsættes. Det går fint med at indsætte baggrundsbilleder samt flytte rundt på tekst og symboler.

Der medfølger også et separat program, Surething cd&dvd Labeler SE, som har nogenlunde samme funktioner, samt LaCie Lightscribe Labeler, hvis du kører Mac.
Når du har opnået det ønskede design, vender du bare disken, lægger den i brænderen med forsiden nedad og trykker på udskriv. Og så kan du godt gå til frokost.

For hvor selve brænderen er hurtig, så er Lightscribe udskrivning til gengæld dræbende langsom. Der findes tre kvalitetsindstillinger, når man udskriver; lav, normal og høj. En normal udskrift tager cirka 25 minutter, og en udskrift i høj kvalitet tager i hvert fald over en halv time.

Resultatet efter 32 minutters tålmodig venten på en udskrift i den bedste kvalitet var mildest talt ikke besværet værd. Sort på en guldfarvet baggrund er sikkert flot, når det gøres rigtigt, men her drejer det sig snarere om bleg gråt på guldfarvet baggrund, som knapt kan læses, samt en dårlig kontrast. Desuden ser det hele ret uklart ud.

Bedre, men ikke flot.

De medier, vi testede, var alle fra samme producent, og resultatet burde blive det samme. Det medfølgende CD RW medie præsterede dog en større skarphed og en bedre kontrast end de DVD RW diske, vi testede. Vi siger bedre, men heller ikke her var resultatet særlig godt.

På trods af at Lightscribe, som skulle gøre denne brænder til noget nyt og spændende, ikke er videre imponerende, kan vi helt sikkert anbefale brænderen. Dobbeltlagring, høj hastighed, stille drift og helt problemfri brænding gør, at den er en af de bedste, hvis ikke den allerbedste, på markedet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere