Mobilselskaber trimmer udviklingsudgifter

Mobilselskaber med udviklingsafdeling i Danmark har skåret ned. En undtagelse er Nokia, der fortsætter med uformindsket styrke.

2001 blev et meget hårdt år for mobilbranchen, og det har medført afskedigelser af en del medarbejdere i de danske udviklingsafdelinger.

Ericsson præsenterer kæmpeunderskud

21 milliarder svenske kroner. Så stort er Ericssons underskud før skat for hele 2001 sammenlignet med overskuddet i 2000 på 14,4 milliarder kroner.

Omsætningen blev sidste år på 201 milliarder svenske kroner mod 231 milliarder svenske kroner i 2000.

Ericsson har brugt 15 milliarder kroner til omstruktureringer i løbet af året. Medarbejderstaben blev reduceret fra 105.000 til 85.000.

Topchefen Kurt Hellström hæfter sig ved det positive i regnskabet, at Ericsson har øget salget af GSM-forretningen med ni procent i løbet af året.

For 2002 som helhed tror Ericsson på en vækst på ti procent i salget af mobiltelefoner.


Hårdest er det gået til hos Ericsson, der med sit 2001-regnskab afslørede, at i alt 21 milliarder svenske kroner var fosset ud af kassen i løbet af året.

440 personer ud af 1.400 i Ericsson i Danmark har allerede fået eller får en fyreseddel i den nærmeste fremtid. Ud af den styrke er 310 placeret i udviklingsafdelinger.

Stadig flere udviklingsfunktioner skal fremover varetages i Ericcsons større udviklingscentre blandt andet i Tyskland og Italien for at spare penge på bundlinien, oplyser pressechef Ole Selchau fra Ericsson.

I øjeblikket pågår der forhandlinger indenfor Ericsson om det endelige antal afskedigede.

Ericsson vil fortsat have udviklingscentre i Danmark. Det drejer sig om udvikling af teknologi til call-centre og managementsystemer i København, samt Ericsson Diax i Struer, der udvikler telefoncentraler.
Ericsson beholder også sin protokol-udviklings afdeling i Aarhus, Ericsson Telebit, og Ericsson Microwave Systems i Vedbæk, der udvikler radiokæde-produkter.

Siemens trimmer

Siemens mobile afdeling i Danmark, en del af Siemens Mobile Phones, er også blevet barberet i flere omgange i årets løb.

Det sker som led i nedskæringerne i Siemens? ni udviklingscentre på verdensplan.

I juni blev 16 afskediget, og i august måtte 31 andre stå for skud. September måned bragte nyheden om 48 serviceteknikere, der blev outsourcet til østrigske EMTS. I dag arbejder der 280 i mobilenhedens nye kontorbygninger, der stikker ud over vandet i Nørresundby.

Stabilt resultat fra Nokia

Nokias omsætning for hele 2001 steg tre procent fra 226 millarder kroner forrige år til 232 milliarder kroner i 2001.

Aktiemarkedet reagerede positivt på udmeldingen, der er bedre end forventet.

Selskabet fik et overskud på 16,3 milliarder kroner mod 29 milliarder kroner i 2000.

På den baggrund skabte Nokia et profroma nettoresultat (før afskrivning af goodwill) på 8,9 milliarder kroner.
Selskabet forventer en omsætningsvækst i 2002 på 15 procent.

På globalt plan er der ansat omkring 30.000 personer i Siemens Mobile Phones.

Nokia Danmark klarer sig

Den finske mobilkæmpe Nokia har leveret det stærkeste resultat af de tre mobilproducenter med udvikling i Danmark.

Men også Nokia har måttet tilpasse sin organisation til de nye tider. Globalt har Nokia skaffet sig af med 6.440 personer i 2001, så der i dag er ansat 53.849 personer i Nokia.

Hårdest er det gået ud over Nokia Networks, hvor lige over 4.500 personer har mistet deres job.

Til gengæld er Nokia meget aggressiv med hensyn til forskning og udvikling. Ved udgangen af 2001 kom mere end hver tredje Nokia-ansat fra Nokias udviklingsafdelinger. I dag arbejder der globalt set 18.600 personer med udvikling i Nokia.

Nokia i Danmark tæller omkring 1.250 ansatte, hvoraf de 1.000 arbejder i Nokia Mobile Phones. Hvor mange af dem, der direkte beskæftiger sig med udvikling er ikke offentligt, men der bliver ihvertfald ikke skåret i de danske rækker.

? Vores udvikling og danske afdeling fortsætter fuldstændig som hidtil med den styrke, vi har i dag, siger Maj Bjerre, Site Manager hos Nokia Danmark.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere