Debat: Er der grund til at klappe?

Skulle vi ikke lige dæmpe euforien over Microsofts opkøb af Navision. Hvilke konsekvenser får opkøbet for eksempel for danske virksomheder og den danske IT-branche? spørger direktør Tina Lerche i dette debatindlæg.

Det er velfortjent, at Navision-stifterne og de mange aktionærer får en gevinst på 11 mia. for salget af Navision, og det er naturligvis en stor ære, at et af Microsofts største opkøb bliver en 100 % dansk virksomhed. Vi kan rette ryggen som IT-nation.

Men spørgsmålet er, om vi ikke skulle dæmpe euforien og i stedet for se nærmere på, hvad konsekvensen af opkøbet bliver for danske virksomheder og for hele IT-industrien. Og her er jeg bange for, at vi får et mindre rosenrødt billede at se i fremtiden.

Når Microsoft tager 11 milliarder op af lommen og supplerer indkøbet af Great Plains sidste år med Navision, demonstrerer det, at Microsoft ikke alene ønsker en tilstedeværelse på markedet for økonomisystemer, men en dominans indenfor systemer til små og mellemstore virksomheder. For en lang række danske virksomheder betyder opkøbet, at virksomhederne bliver så godt som helkunder hos Microsoft, da økonomisystemet ofte har været den eneste væsentlige ikke-Microsoft applikation.

Microsoft har læst markedet godt nok til en erkendelse af, at ejerskab på økonomisystemet er den bedste position til at sikre, at integration mellem virksomhedens applikationer får et naturligt tilhørsforhold til Windows-pakken. Kort sagt er brikkerne lagt på plads til en monopolsituation, der går endnu videre end Microsofts allerede dominerende rolle.

Med et effektiv eneejerskab på low- og mediummarkedet, bliver det meget vanskeligt for andre virksomheder at opbygge konkurrerende systemer, fordi Microsoft har nu hele beslutningen om, hvor målstolpen skal placeres.

Browserkrigen er et meget godt eksempel på, hvordan Microsoft spiller spillet, og hvor handlingslammet resten af industrien står, når der er etableret et reelt monopol. Nu mange artikler og meget juristeri senere er det klart, hvor meget tidsfaktoren betyder i processen.

Det er naivt at forestille sig, at Microsoft ikke vil udnytte sin styrkede markedsposition. Indsatsen for at vedligeholde et alternativ til monopolet er krævende, og det ulige spil foregår konstant.

Men kampen er værd at kæmpe, fordi alternativet, det totale monopol, er skræmmende for brugerne, fordi de effektivt mister enhver chance for kontrol over egne programmer og egen udvikling. Og hvem skal drive udviklingen? Det var jo ikke Microsoft, der opfandt internettet eller gjorde det brugervenligt.

Med Navision har Microsoft købt sig til en position og et kundegrundlag. Udskrivningen på de 11 milliarder mærkes jo knapt i Microsofts pengekasse, men det vil mærkes i alle hjørner af IT-industrien, at Microsoft nu har fat i et af de få områder, der havde udviklet sig selvstændigt til en kritisk masse.

Det tog Navision 15 år at bygge den kritiske masse op. Fortjenesten er velundt, og vi skal nyde det, lige så længe det varer. Chancen for, at det sker igen på dansk grund, er lille.

Ved salget af vores flagskib til storebror har vi smidt vores bedste kort på den tungeste vægtskål. Microsoft bliver hermed så meget stærkere, og alternativerne tilsvarende så svækket, at det er et spørgsmål, om vi nogensinde når balancepunktet igen.

Det er en bittersød ironi, at den danske David kommer til at sikre Goliaths endelige sejr.

Tina Lerche er administrerende direktør i Wingercom.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere