Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Test: Tre trådløse Skype-telefoner

Trådløse Skype-telefoner pibler frem som svampe på en regnvejrsdag, og PC World tester her tre af slagsen.

Test: Tre trådløse Skype-telefoner

I takt med at Skype går sin globale sejrsgang, sender stadig flere producenter trådløse håndsæt på gaden, der understøtter tjenesten og dens ydelser.

Eksempelvis kan man via håndsættene ringe til både Skype-kontakter (gratis), foretage SkypeOut-kald til gammeldaws fastnettelefoner verden over (meget billigt) eller bruge SkypeOut til at ringe til vennernes mobiltelefoner (temmelig dyrt).

Men her hører lighederne også op. For hvor nogle Skype-kapable telefoner er bundet op til din computer med kabler og ledninger, er andre helt og aldeles trådløse. Og mens nogle kun kan håndtere Skype, kan andre også kobles på fastnettet.

Forvirret? Så læs videre i vores test af tre meget forskellige modeller.

SMC: Helt uden snor

Dette må næsten være telefonen for dem, der har indskrevet fastnet-linjen i den teknologiske glemmebog ved siden af VHS-afspilleren og faxmaskinen.

SMC's Wi-Fi Phone for Skype forbinder sig nemlig direkte til brugerens Skype-konto via en tilgængelig trådløs IEEE 802.11 b/g-forbindelse. Dermed slipper du for den irriterende basestation, som fastnet-folket stadig må bakse med.
Netgears Skype-telefon virker på samme måde.

Desuden er du ikke afhængig af at have din tændte computer i nærheden, da telefonen jo forbinder sig til Skype-netværket helt på egen hånd. Omvendt kan du altså ikke bruge SMC-enheden som traditionel fastnet-telefon, selv om du naturligvis godt kan ringe til fastnet- og mobilnumre; det skal dog i så fald ske via SkypeOut.

Enkel forbindelse

Det er naturligvis lettest at forbinde telefonen til et ubeskyttet netværk. Men er netværket sikret – og det er de fleste Wi-Fi installationer heldigvis efterhånden – kan du indtaste de nødvendige koder på telefonen, der herefter forhandler sig til rette med netværket og kobler sig på.

Som med bærbare computere sker det dog fra tid til anden, at det kan være svært at koble sig på bestemte netværksinstallationer. Så investerer du i en telefon som denne, er det klogt at gemme kvittering og emballage, til du har konstateret, om telefonen fungerer tilfredsstillende sammen med trådløse netværk de steder, hvor du har planer om at anvende den.

Design fra før verden gik af lave

Menusystemet er ikonbaseret, og de fleste mobilbrugere vil føle sig hjemme efter et par minutter. Telefonen viser både regulære Skype-kontakter og deres status samt eventuelle SkypeOut-kontakter.

Opkald og bevarelse er lige så simpelt som at anvende Skype på en pc. Ligeledes kan du selv indstille status (om du eksempelvis er online, offline eller optaget), se mængden af tilbageværende Skype-credits samt aflytte din Skype-telefonsvarer på telefonen.

Man kan også tilføje nye SkypeOut-kontakter med telefonnummer på telefonen, men ændringer reflekteres ikke i Skype-programmet på computeren. Lidt irriterende, men man kan jo ikke få det hele.

Med sine flade taster, det lille joystick og det aflange farvedisplay ligner SMC-telefonen mest af alt en model fra før Ericsson slog pjalterne sammen med Sony, og det er ingen skam. Desuden medfølger – meget prisværdigt – et ledningsforbundet mono-headset til de, der vil have hænderne fri.

En kurre på tråden

I vores testopsætning skulle vi ikke lægge mere end 15 meter og et par vægge mellem telefonen og nærmeste Wi-Fi access-point, før der optrådte små "klik" og udfald i samtalen. Det irriterede navnlig den navnkundige PC World-redaktør, der agerede testkanin for vores opkald i den anden ende.

Dette problem kan måske henføres til, at der blev testet med en Wi-Fi installation uden indbygget QoS (Quality of Service)-funktion, hvorved man ikke kan give eksempelvis IP-telefoni-tjenester som Skype ekstra båndbredde på netværket. Omvendt kan man argumentere for, at sådanne tiltag ikke burde være nødvendige i en situation, hvor det trådløse netværk med en kapacitet på 54 Mbit/s var stort set ubelastet.

Samtalens lydkvalitet led generelt mere under forhindringer som vægge og mure end under forøget distance. I et åbent kontorlandskab vil du derfor næppe opleve kvalitetsforringelser i samme grad, som vi gjorde under testen.

Samlet er her dog tale om et spændende og overvejende gennemført produkt. Næste evolutionære led må nødvendigvis være en telefon, der kan forbinde sig til både mobilnet og Wi-Fi afhængig af ydelsernes pris, tilgængelighed og kvalitet i den givne situation. Det glæder vi os til.

Logitech: Lidt skrabet Skype

Logitech er også hoppet med på Skype-bølge og har for nylig blandt andet lanceret et særdeles velfungerende tastatursæt med højttalertelefon og Skype-genveje en masse. Deres bud på en decideret Skype-telefon er dog mere på det jævne. Til gengæld er den testens billigste.

Logitech Cordless Internet Handset for Skype understøtter – ligesom den trådløse konkurrent fra SMC – udelukkende Skype-tjenesten og kan altså heller ikke bruges som fastnet-telefon. Med mindre du har en SkypeOut-betalingskonto og ringer til fastnet- og mobilnumre ad den vej.

Husk lige computeren

Modsat SMC-modellen kræver Logitech-telefonen imidlertid, at du kobler den til en tændt computer med en fungerende Skype-forbindelse, før der er hul igennem til omverdenen.

Ligeledes skal du leve med både bordstander til opladning og en sekundær base, der tager sig af den trådløse forbindelse mellem pc og telefon, og de to eksterne enheder fylder godt op på bordet. Vi kan håbe, at en eventuel efterfølger i det mindste samler forbindelse og lader i en og samme boks.

Til gengæld er telefonens lydkvalitet overvejende rigtig god, og vi måtte bevæge os temmelig langt væk fra computeren for at opleve knæk, klik og udfald.

Opsætningen er relativt enkel, selv om vi – godt hjulpet af den danske manual – måtte foretage ekstra indstillinger i computerens lydkort for at dirigere musik ud af pc-højttalerne og samtaler via telefonen. Det vil måske irritere urutinerede pc-brugere at bakse med den slags, men det tog trods alt kun et par minutter.

Basal betjening og småt display

Betjeningen er ligeledes som vi kender det fra almindelige, trådløse DECT-telefoner. Nemlig temmelig basal og med en ikke videre overskuelig menu.

Det lille farvedisplay med plads til tre linjer gør ikke sagen bedre og virker ærligt talt en smule skrabet. Navnlig sammenlignet med SMC-enhedens flottere og større ditto.

Designet er i den gængs acceptable liga med udmærkede, baggrundsbelyste taster. Et udvalg af polyfoniske ringetoner giver desuden lidt kulør på hverdagen. Man kan også glæde sig over, at her er indgang til håndfrit sæt på telefonens side. Men selve det håndfrie sæt må du imidlertid tænke dig til – eller købe ved siden af.

Linksys: Den store pakke

Med denne pakke fra Cisco-ejede Linksys får du i gram og antal enheder meget for dine penge. Det er dog ikke nødvendigvis en fordel, når det indebærer, at du skal bakse med både en temmelig stor transmissions-enhed samt en ladestation. Hver med sin selvstændige strømforsyning. Det er simpelthen ikke i orden.

Til gengæld kan Linksys-modellen som den eneste af testens tre telefoner både håndtere opkald via fastnet-forbindelse og Skype. Det er navnlig en fordel, hvis du har IP-telefoni med "gratis" opkald til danske fastnetnumre, men dertil drager fordel af SkypeOuts ekstremt lave udlandstakster.

Vil du anvende Skype sammen med Linksys CIT300, kræver det, at telefonen er tilsluttet en tændt computer med fungerende Skype-forbindelse via USB-forbindelse. Nøjagtig som med Logitechs enhed. Fastnetopkald- og besvarelse fungerer derimod fint uden en tændt computer ved siden af, da basestationen også forbindes til telefonstik – eller til en router, hvis du har IP-telefoni.

Hurtig menu

Betjeningen er til gengæld mere intuitiv end Logitech-enheden, og du skal ikke udføre mange fingergymnastiske øvelser for at foretage dit første Skype-kald. Desuden er menuen ganske enkelt hurtigere og mere behagelig at arbejde med, og den slags skal man ikke underkende.

Også denne telefon kan tilsluttes håndfrit sæt, men det må man – ligesom på Logitechs model – selv anskaffe ved siden af.

Det lille, tre-linjers farvedisplay forekommer desuden for gnidret. Generelt kan det diskuteres, om der overhovedet findes valide designmæssige argumenter for, at trådløse telefoner over én kam er udstyret med bittesmå skærme, når strømkilden typisk befinder sig en armslængde væk. Navnlig taget i betragtning, at mobilfabrikanterne formår at levere telefoner med væsentligt større og bedre skærme på enheder, der snildt holder batteriet gående i ugevis på blot en enkelt opladning.

Gnidningsløs integration

Lydkvaliteten er overvejende god. Det vil i denne forbindelse sige helt på linje med Logitechs og bedre end SMC's – i hvert fald i vores testopsætning.

Integrationen mellem Skype og fastnet fungerer fint og gnidningsløst, og det er alt andet lige rart at have sine enheder samlet i et og samme håndsæt, endda til en fornuftig pris.

Man kan indvende, at løsningen ikke er nær så mobil som eksempelvis den trådløse SMC-telefon. Men som totalintegreret løsning til den lille virksomhed eller hjemmekontoret fungerer den fint.

Hvis du altså kan leve med det lillebitte display, formår at skubbe den grimme basestation langt ud i periferien og for øvrigt kan se bort fra, at telefonen stjæler hele to pladser i stikdåsen.

Konklusion

Man skulle tro, at der blev kælet lidt ekstra for en krævende kundegruppe af den slags, der som teknologiske frontløbere er vant til de nyeste mobiltelefoner og velvoksne pc-skærme. Hvilket vel i et eller andet omfang stadig omfatter de fleste Skype-brugere.

Alligevel kan vi notere os, at to ud af tre testede trådløse Skype-telefoner havde skærme langt under mindstemålet. Samt at de to selvsamme trådløse telefoner havde brug for ikke så få bokse og kabler for at fungere.

Endelig bemærkede vi med en vis ærgrelse, at lydkvaliteten på testens mest avancerede model ikke levede helt op til den forventede standard. At telefonen på andre felter var så spændende og nydeligt et bekendtskab, at vi med forbehold anbefaler den alligevel, er en helt anden sag.

Det ændrer dog ikke på, at der samlet er et stykke vej at gå, før Skype-telefonerne bliver gode nok til, at vi finder de høje karakterer frem fra inderlommen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere