Bag om ExpressCard til din bærbare pc

Mange nye bærbare computere sælges uden den klassiske udvidelsesport, PCMCIA. Den nye standard hedder nemlig PC Express, men hvad kan man egentlige bruge den til? Vi forklarer her teknologien bag.

Bag om ExpressCard til din bærbare pc

De første PCMCIA-kort kom frem for næsten 16 år siden, og at de stadig findes i mange helt nye bærbare computere er noget af en bedrift i sig selv.

Indenfor it-verdenen er det nemlig uhyre sjældent, en teknologi overlever i meget mere end 4-5 år.

PCMCIA - eller blot PC Card, som de også kaldes - er populære både hos brugerne og producenterne. Vi har i mange år kunnet holde bærbare computere nogenlunde up-to-date ved blot at smække et PC Card i siden af maskinen.

Eksempelvis købte mange i 1990'erne en bærbar, da priserne blev mere spiselige for almindelige mennesker. Men ofte var der hverken netværkskort eller cd-rom-drev.

Disse kunne så tilføjes uden større problemer som et PCMCIA-kort.

På den måde kunne man opdatere den bærbare uden at købe en ny maskine, bare fordi man ville installere nye programmer fra en cd eller have maskinen på lokalnetværk.

PCMCIA-kortene bruges også flittigt i dag, hvor det især er de populære 3G-kort, som får den bærbare trådløst på nettet over 3G-nettet. Men på trods af, at PCMCIA har vist sit værd, så er der også problemer. Især med hastigheden, som ikke helt lever op til dagens krav.

Derfor besluttede producenterne allerede i 2003 at udfase PCMCIA-standarden til fordel for den nye ExpressCard-teknologi, som både er tyndere, lettere og væsentligt hurtigere.

De første ExpressCard-moduler kom i handlen i 2004, men det er først nu, vi begynder at se bærbare computere, der kun har ExpressCard som udvidelsesport.

Ganske som med PCMCIA-kort, så kan man også bruge ExpressCard til at udvide sin bærbare med ekstra hukommelse eller netværkskort.

De fleste bærbare kommer i dag med indbygget trådløst og kablet netværk, men allerede om kort tid vil vi se de første bærbare med indbygget WiMax-netværk, som altså kan koble sig direkte på WiMax-netværk. Og mon ikke, vi også får et par ExpressCard, der giver mulighed for at koble sig på et WiMax-netværk?

Høj hastighed og lille størrelse

ExpressCards helt store fordel er uden tvivl hastigheden. Den teoretiske max-hastighed for PCMCIA-kort var 132 megabyte per sekund. ExpressCard har en tophastighed på hele 2,5 gigabyte per sekund.

Det betyder, at de er oplagte til eksempelvis tv-tunere, FireWire-porte eller Gigabit Ethernet, hvis det ikke er indbygget i pc'en.

Især tv-tunere vil fremover kræve meget høje hastigheder, når vi begynder at kunne modtage digitalt tv i HD-kvalitet. Det kræver nemlig enorme datastrømme, som den gamle PCMCIA-standard slet ikke kunne håndtere.

Ganske som PCMCIA, så er der også flere forskellige størrelser ExpressCards. Begge standarder er er 5 mm tyk, 75 mm lang og bruger et 26-pin stik til at skabe forbindelsen.

Den ene version, kaldet ExpressCard/34, er 34 mm bred. Den anden, ExpressCard/54, er 54 mm bred. Til sammenligning er et almindeligt PCMCIA-kort 5,5 mm tykt, 86 mm langt og 54 mm bredt.

Mest opbakning til ExpressCard/34-formatet

De fleste producenter vælger at gå efter ExpressCard/34-formatet, men hvis man eksempelvis vil bruge porten sammen med en CompactFlash-adapter, så skal man have fat i det store format. Og eftersom mange kameraer fortsat bruger CF-formatet, så vil der også være behov for det store format.

ExpressCard/34 passer naturligvis i både et ExpressCard/34 og et -/54-slot, mens ExpressCard/54 ikke kan bruges i et -/34-slot. Derfor har langt de fleste moderne bærbare computere da også et ExpressCard/54-slot

Hvor PCMCIA-teknologien bruger sit helt eget I/O-system til at kommunikere med pc'en, så er ExpressCard faktisk designet, så det passer sammen med bade USB 2.0-standarden og ikke mindst PCI Express-bussen, som bruges i almindelige stationære pc'er. Det gør det langt lettere og ikke mindst billigere for udviklere at understøtte ExpressCard-standarden.

Det betyder faktisk også, at nogle producenter af stationære computere er begyndt at indbygge ExpressCard-slots, og dermed kan man altså bruge det samme kort i både den stationære og i den bærbare.

Hvad kan du bruge ExpressCard til?

Man kan desværre ikke bruge sine gamle PCMCIA-kort i de nye ExpressCard-maskiner, så hvis man har et stort antal kort liggende, som man gerne vil fortsætte med at bruge i sin nye bærbare, så bør man sikre sig, at den både har PCMCIA- og ExpressCard-slot.

Der findes flere maskiner, der har begge slots, eksempelvis Sony Vaio SZ, nogle Lenovo ThinkPad T60, Toshiba Qosimo G35 og Fujitsu LifeBook S7110.

Har man købt en maskine med kun ExpressCard-slot - eksempelvis den populære Dell Inspiron 6400 - kan man få problemer, eksempelvis med 3G-kort. Flere producenter er dog begyndt også at lave USB-udgaver, og de findes i alle bærbare computere i dag.

En løsning kan være at bruge en adapter. Der findes flere modeller, hvor de mest udbredte er en PCMCIA til USB-løsning. I bund og grund ændrer den blot signalet fra PCMCIA-kortet til et USB-signal, og det burde ikke volde de store problemer.

De fleste kræver dog, at PCMCIA-kortet er af CardBus-typen, som bruger en 32-bit bus i stedet for den langsommere 16-bit bus, som især ældre PCMCIA-kort bruger. Der findes også USB-adaptere til 16-bit busser, og de er faktisk normalt lidt billigere at købe.

Der findes også en adapter, som gør det muligt at bruge PCMCIA-kort sammen med ExpressCard-slottet. Duel Systems har udviklet en sådan adapter, som vi godt nok ikke har kunnet finde i danske butikker, men som sælges i flere udenlandske butikker for omkring 120 dollar, hvilket svarer til cirka 660 kroner.

Flere producenter er begyndt at lancere ExpressCard-kort, men udvalget er fortsat stærkt begrænset. De mest udbredte er gigabit Ethernet-kort, men der er allerede flere forskellige typer kort på vej.

De bærbare er klar

Som nævnt, så sælges de fleste moderne bærbare allerede med ExpressCard, på trods af, at det er begrænset, hvad man kan bruge det til.

En af de producenter, der har taget ExpressCard til sig er Dell, der i dag sælger adskillige modeller, hvor PCMCIA er skiftet ud med ExpressCard.

Ifølge deres talsmand, Hans Seime, så understøtter Dells bærbare både 34 og 54-kort, og i løbet af kort tid vil Dell helt udfase PCMCIA-slots og udelukkende gå over til ExpressCard.

Så er man på udkig efter en ny bærbar, så bør man nok lige overveje, om de gamle PCMCIA-kort skal bruges i den nye maskine.

Her kan du få mere at vide om ExpressCard

PCMCIA til USB-adaptor (32-bit bus).

PCMCIA til USB-adaptor (16-bit bus).

PCMCIA til ExpressCard-adaptor.

DVB-T-modtager: TerraTec Cinergy HT Express.

Den officielle hjemmeside for ExpressCard.

WikiPedia om ExpressCard.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan vil AI-assistenten Microsoft Copilot transformere processer og dit arbejdsliv

Med Microsoft Copilot får du for første gang en intelligent, personlig assistent ved hånden, som kan løse opgaver og lette hverdagen. Få inspiration til, hvordan Copilot kan automatisere rutineopgaver og transformere din hverdag.

18. juni 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

20. juni 2024 | Læs mere


Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere