Endelig en perfekt GPS-mobil!

Nokia 6110 er ikke den første mobiltelefon fra den finske mobilgigant med indbygget GPS, men den er så afgjort den bedste. Både som mobiltelefon og som GPS-navigator fungerer 6110 faktisk rigtig udmærket, og vi tøver ikke med at give den topkarakter.

Endelig en perfekt GPS-mobil!

Spørger man eksperterne, så peger alle på, at det næste store på mobiltelefonernes verdenskort er GPS.

Nokia førte an med topmodellen N95, der dog ikke fik særlig gode kommentarer med på vej
fra vores anmelder.

Men de problemer, som N95 havde på GPS-fronten, er væk på 6110.

6110'eren er en slider-telefon med ganske få knapper. Skærmens 2,3 tommer fylder 2/3 af fronten, og resten af telefonen er holdt i højglans-sort og stål-look.

Telefonen er ganske lille: 101 x 49 x 20 mm og en vægt på blot 125 gram. Det betyder, at den er lidt tykkere end andre telefoner, og at der nok er lagt en 20-30 gram oveni vægten. Men det er ikke noget at bemærke.

Hvad der derimod er værd at lægge mærke til er bestykningen. 6110'eren kører naturligvis Nokias Series 60 i version 3 med Featurepack 1, som vi før har rost for sin brugervenlighed og mange avancerede funktioner. Den nye Featurepack gør tilmed systemet hurtigere og endnu bedre at bruge.

Telefonen er en Turbo-3G-telefon (HSDPA), hvilket betyder, at man kan downloade med høje hastigheder og naturligvis føre videosamtaler ved hjælp af det frontmonterede kamera med VGA-opløsning.

På bagsiden er et 2 megapixel-kamera skjult bag en lille metal-låge. Kameraet tager overraskende gode billeder (når man betænker, at der ikke er autofokus), som gemmes på den indbyggede hukommelse på 40 megabyte eller på et microSD-kort, som telefonen kan udvides med.

Men det vigtigste er nu engang GPS-funktionerne. Hvor N95 leveres med Nokias eget smart2go-program, så har Nokia til 6110'eren købt det anerkendte navigationsprogram, Route 66.

Navigation så let som sms

Programmet startes med en tast på fronten, og det tager cirka 40-50 sekunder, så har telefonen fundet sin position og er klar til brug.

Man vælger "Naviger" og indtaster en adresse ved hjælp af tasterne - ganske som når man skriver en sms.

Man skriver hele adressen og trykker på søg. Desværre er det ikke muligt at vælge ud og eksempelvis begynde med postnummer, og derefter blot skrive noget af vejens navn.

Man kan også vælge at navigere efter en database over interessepunkter (POI), der eksempelvis indeholder tankstationer, hoteller og så videre.

Det fungerer ikke lige så godt som på dedikerede GPS'er, men det lykkedes os da at få den til at finde et hotel i Middelfart og guide os til det.

Når man så kører med 6110'eren som guide, er der både grafik og stemmevejledning (turn by turn). Det fungerer helt fint, især når man bruger et Bluetooth-headset, hvor alle kommandoerne så røg over.

Bruger man den indbyggede stereo-højtaler, er lyden overraskende god, men ikke på niveau med rigtige GPS'er.
Fordelen ved at bruge et Bluetooth-headset er også, at man kan tale i telefon og samtidig få kommandoerne - uden at modparten kan høre dem.

Virker fantastisk til fods

Men det var faktisk ikke i bilen, at Nokia 6110 var bedst. Det var snarere til fods. Vi havde den med på ferie, hvor vi adskillige gange brugte den til at finde vej.

I menuen er det muligt at vælge, om man er i bil eller til fods, og så vælges den mest optimale rute. Den kender naturligvis ikke små stier, men vi oplevede eksempelvis, at den ændrede ruten, så man kunne gå mod en ensrettet vej.

Den model, vi testede, havde kort over Skandinavien på et 512 megabyte microSD-kort. Vil man have kort over andre lande, så skal de købes separat og overføres ved hjælp af et program, som leveres med på en cd.

Nokia 6110 er en rigtig god telefon, og en rigtig udmærket GPS. Der findes GPS'er, der er bedre, ligesom der også findes telefoner, der er bedre.

Men det er uden tvivl den bedste kombi-model på markedet i øjeblikket

Vi har egentlig kun et par enkelte ting at udsætte på 6110'eren. For det første er det for dårligt, at den ikke leveres med en holder til bilen, inklusive en billader.

GPS-navigation sluger rigtig meget batteri, så det er næsten et must, hvis man bruger den til længere ture. Derudover er tasterne lidt for små til vores smag, og de reagerede ikke altid, som man kunne forvente.

Men det er i småtingsafdelingen, og ser man bort fra det, så er der ingen tvivl om, at Nokia har lavet et fantastisk godt produkt, der fortjener karakteren 6 ud af 6.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan vil AI-assistenten Microsoft Copilot transformere processer og dit arbejdsliv

Med Microsoft Copilot får du for første gang en intelligent, personlig assistent ved hånden, som kan løse opgaver og lette hverdagen. Få inspiration til, hvordan Copilot kan automatisere rutineopgaver og transformere din hverdag.

18. juni 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

20. juni 2024 | Læs mere


Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere