HCl blandet med HNO3 kaldes populært for kongevand. Jeg kan ikke huske, hvad blandingsforholdet skal være, men det kan opløse guld. Guldet oxideres Au --> Au+ og så har man en syreblanding med guld på ionform...
Reaktionen mellem saltsyre og salpetersyre er som følger: 6 HCl(aq) + 2 HNO3(aq) --> 3 Cl2(g) + 2 NO2(g) + 4 H2O(l) Chlor er et meget kraftigt oxidationsmiddel, som kan oxidere både guld og platin. Guldet eller platinet vil danne kompleksioner som henholdsvis AuCl4- og PtCl6--. mezoi, hvis svar du har accepteret har altså ikke ret...
Det er ikke Cl2 som oxiderer Au, men nitrat-ionen NO3(minus). Normalt vil guld ikke opløses i konc salpetersyre, men hvis der er en god komplex danner tilstede (chlorid-ionen) vil ligevægten forskydes mod højre og guldet går i opløsning.
Tager man guld og og lægger det ned i konc. saltsyre og derefter bobler chlor-gas igennem sker der ingenting. Derfor er det ikke Cl2 som oxiderer guld !!
De bøger jeg har nævner intet om at det skulle være NO3-, der oxiderer guldet. Der er dog en lille fejl i den ligning jeg skrev op. Her er den rettet: 6 HCl(aq) + 2 HNO3(aq) --> 3 Cl2(g) + 2 NO(g) + 4 H2O(l) Hvis det var NO3-, der kunne opløse guldet, ville ren salpetersyre jo også kunne opløse guld. Ergo er det ikke NO3-, der oxiderer guldet!!
larsendrengen--> Jeg har lige prøvet at undersøge sagen og kommet frem til at du faktisk har ret. Au(s) + NO3-(aq) + 4H+(aq) + 4Cl-(aq) --> AuCl4-(aq) + NO(g) + 2H2O(l) Mærkeligt at ingen af mine bøger siger det samme. Faktum er dog at det ikke er rigtigt det mezoi kom med...
Det er udelukkende pga complexdannelsen med chloridionen at guld går i opløsning. Det samme forholder sig f.eks med wolfram (W) som kun opløses i en tilsvarende blanding bestående af salpetersyre og flussyre (HF) istedet for saltsyre. Her er det igen wolframs store affinitet for fluorid-ioner som trækker ligevægten mod højre (i opløsning).
Men ja, mezoi havde ikke ret og skulle læse lidt mere kemi før man farer til tastaturet.
Synes godt om
Slettet bruger
22. januar 2004 - 16:16#14
spørgsmålet er, om der sker noget, når man blander salt- og salpetersyre.. Og til det er svaret nej.. self. vil stoffernes elektronegative ladninger influere med hinanden, men syreresterne vil ikke reagere indbyrdes og danne atombindinger..
whpsnp har ret mht at konc. salpetersyre og konc saltsyre reagerer med hinanden. Det kan man jo selv afprøves i praksis og så vil man hurtigt kunne gøre sig den erfaring.
Synes godt om
Ny brugerNybegynder
Din løsning...
Tilladte BB-code-tags: [b]fed[/b] [i]kursiv[/i] [u]understreget[/u] Web- og emailadresser omdannes automatisk til links. Der sættes "nofollow" på alle links.