Fem tips: Sådan beskytter du bedst din pc

Vær opdateret, vær paranoid og sørg for beskyttelse. Det kræver sine forholdsregler at surfe sikkert på nettet. Her er fem tips til at holde kriminelle og ondsindede programmer væk fra din pc.

Det kommer næppe som nogen overraskelse for de fleste, at nettet er fyldt med ubehagelige programmer, der kan tvinge din pc i knæ.

Det er heller ikke nogen hemmelighed, at hackere og it-kriminelle drømmer om at overtage kontrollen med din computer for derefter at tømme din netbank og sende spam fra din mailkonto til alle dine kontaktpersoner.

Du har naturligvis taget dine forholdsregler for at beskytte din pc bedst muligt, men er det nok?

Her er fem tips, der hjælper med at gøre din computer mere sikker.

1. Husk opdateringer

Det er vigtigt at have en fuldt opdateret computer. Med Windows Update kan du automatisk få de nyeste opdateringer til Microsofts styresystem, og dermed lukke eventuelle sikkerhedshuller.

Hackere og it-kriminelle bruger dog i stigende grad sikkerhedshuller i andre programmer end Windows til at få adgang til din pc.

Derfor er det vigtigt jævnligt at opdatere software, som du måske ikke bruger så tit, eksempelvis Adobe Acrobat der bruges til at åbne PDF-filer.

Et program som Personal Software Inspector hjælper med at holde din pc opdateret med de nyeste programmer, men softwaren æder nogle ressourcer fra din pc. Men nogle gange er sikkerhed vigtigere end hestekræfter. Du kan eventuelt nøjes med Online Software Inspector, hvor du ikke skal installere noget på din pc.

2. Brug nu ordentlige kodeord

Der er foretaget flere undersøgelser, der viser, at vi er hamrende uopfindsomme, når det gælder kodeord. Derfor vælger vi ofte løsninger som eksempelvis 1234567, password eller qwerty. Det er nemt at taste ind og nemt at huske - men også rigtig nemt at gætte for en hacker.

Samtidig begår mange den dødssynd kun at bruge ét kodeord til alt fra webmail til webbank. Den fornuftige løsning er naturligvis at vælge forskellige kodeord til din pc og til forskellige webtjenester.

Et godt råd - for at gøre det svært for nogen at gætte dine kodeord - er desuden at vælge nogle, hvor store og små bogstaver er blandet med tal. Jo længere ordet er desto bedre. Det gør det naturligvis ikke let at huske, til gengæld er risikoen, for at nogen tilfældigvis gætter dit kodeord, forsvindende lille.

En smart måde at oprette et kodeord, som giver mening, selv om det består af tal og bogstaver, er at ændre bogstavet o til 0 (nul) og i til 1 (et). Eksempelvis: SeM1neSk0 (se mine sko)

Du kan bruge en password-manager til at holde styr på dine mange forskellige kodeord. Læs mere her.

3. Installér et antivirusprogram

Du er formentlig ikke så uforsigtig, at du kører uden antivirus på din pc, vel? Der findes mange betalingsversioner, der fungerer som avanceret bodyguard for computeren, men også gratis programmer som AVG Free og Microsoft Security Essentials virker som stopklods for malware og andet ubehageligt snask fra nettets mørke side.

Husk derfor at have et antivirusprogram på din pc - hvis du ikke gider betale, så vælg en gratis version - og husk at få programmet til automatisk at opdatere sig selv jævnligt.

4. Vær kritisk

Hvis noget lyder for godt til at være sandt, så ... ja, du kender resten. Lad vær med at være godtroende. Slut, færdig. Når Mr. Mubuthu fra Nigeria pludselig vil være din ven og dele 50 millioner euro med dig, så slet hans mail.

Du skal heller ikke lade dig forblænde af utrolige tilbud på nettet, hvor du kan få en funklende ny iPhone for 300 kroner eller et andet urealistisk beløb.

Og når du skal betale for noget i en netbutik, så hold øje med, at ikonet for en hængelås optræder i eksempelvis adresselinjen eller i bunden af browseren. Det sikrer, at forbindelsen er krypteret, og der ikke er nogen, som kan opsnappe dine kreditkortoplysninger.

5. Vær paranoid!

Til slut er det en udmærket idé at skrue op for paranoiaen. Lad være med at trykke på vedhæftede filer fra modtagere, du ikke kender, også selv om de hedder noget med FunnyVideo.exe...

Og selv hvis du modtager filer fra dine venner og familie, er det også i orden at være paranoid over indholdet. For hvad nu, hvis deres e-mailkonto er blevet overtaget af hackere.

Så hvis fætter Henrik pludselig sender dig mærkelige e-mails med mærkværdige links og underlige vedhæftede filer, så skriv eller ring til ham for at få bekræftet, at indholdet er ok.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere


Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere