Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 21. februar 2003.
Ostehøvl til online-butik
Paris: En franskmand, der sælger sit hjemlands oste på internettet, er ufrivilligt blevet offer for mundhuggeriet mellem Frankrig og USA om en eventuel krig mod Irak, skriver Reuters.
80 procent af kundekredsen i online-butikken fromages.com er amerikanere, og mange af dem har været faste kunder i årevis. Men nu er der pludselig opstået en bismag ved den ellers så eftertragtede Camembert, mener flere af dem, som boykotter deres indkøb i protest mod den franske regerings holdning til en krig mod Saddam Hussein.
Ejeren og stifteren af fromages.com, Marc Refabert, modtager dagligt vrede mails fra amerikanere, men forstår ikke selv et muk: "Jeg er ostehandler, ikke politiker", siger han og tilføjer, at han finder kundernes opførsel barnlig.
Refabert er dog ikke bekymret for sin USA-forretning på længere sigt: "Bare rolig, de er tilbage om et par måneder, for fransk ost smager simpelthen for godt!", griner han sejrssikkert.
En hacker, to hackere, tre hackere ...
Framingham: Som det vil være de fleste bekendt, går det langt fra upåagtet hen, når USA blæser til angreb på slyngelstater.
Men det gør det heller ikke, når computer-hackere må give efter for deres angrebslyst. Faktisk føres der i visse kredse åbenbart så præcise beregninger (billedet) over den digitale krigsførelse, at for eksempel det amerikanske analyseforetagende EMarketer kan udnævne USA til det mest hacker-plagede land i 2002, med nøjagtigt 26.792 angreb (hverken mere eller mindre!).
Hackernes næst-populæreste mål var ifølge EMarketer sidste år Brasilien med 5.568 cyber-indbrud, mens Storbritannien på tredjepladsen "kun" blev forulempet 4.950 gange.
Lange fingre - lange næser
Drammen, Norge: En mobiltelefonbutik i Drammen fik uvelkomment natligt besøg:
Indbrudstyve havde først smadret en butiksrude og derefter en glas-montre med en udstilling af - tilsyneladende - meget kostbare mobiltelefoner, som de skyndte sig at få op under neglene. Men selv om navneskiltet på butikkens facade lokkede med "Klart Svar", var det det sidste, de langfingrede kunne forvente at få, hvis de forsøgte at bruge de stjålne telefoner. For skulle tyvene ikke selv have opdaget det, kunne avisen Drammen Tidende kort efter afsløre, at de dyre mobiler var rene attrapper: Klædt ud som rigtige telefoner, men med bly-indmad for at give dem den rigtige vægt.
PR hovedsagen!
London: Sidste nyt udi markedsførings-fif er begået af et britisk reklamebureau med listige fiduser som både speciale og firmanavn - Cunning Stunts. Reklamefolkene har fået øje på et oplagt markedsføringsmedie, som er "mere universelt end tv og mere mobilt end billboards": Det menneskelige ansigt! Så i den allernærmeste fremtid begynder bureauet at udleje reklameplads på fattige universitets-studerendes pander.
- IdÈen opstod, da vi indså, hvor meget mediedækning, de studerende får under for eksempel demonstrationer, fortæller Cunning Stunts' Nikki Horton til nyhedsbureauet Reuters og peger samtidig på det medmenneskelige perspektiv i at kunne støtte de nødlidende unge økonomisk.
Reklame-tjansen indbringer knap 50 kroner i timen for tre timers "arbejde", hvor søjlerne vil være tatoveret med et firmalogo. Arbejdstidens længde er skønsmæssigt beregnet ud fra, hvor længe de unge typisk er på barrikaderne - og dermed i mediernes skudlinie - og kan yde det pågældende produkt den fornødne opmærksomhed.
Billedtekst:
Værdien af plakatsøjle-pladsen på den øverste del af det menneskelige ansigt skulle efter sigende være helt upåvirkelig af, hvad der måtte gemme sig inde bagved.
11-årig arresteret for karakter-snyd
Port St. Lucie, Florida: Om man er 11 eller 21, er flintrende ligegyldigt i skole-distriktet St. Lucie i det sydøstlige Florida: "At ændre, slette, flytte eller på anden vis manipulere med computer-data ved uautoriseret indtrængen" er en af de groveste overtrædelser af amtets bestemmelser! Så da en 11-årig dreng i et spisefrikvarter på St. Lucie West Middle School lod sig friste til at pille lidt ved lærerens computer og flytte fem af sine standpunkts-karaterer et par klædeligt takker opad, var der ingen kære far. Far dukkede ifølge nyhedsbureauet Reuters først op med spanskrøret, efter at sønnike havde været en tur bag tremmer i den lokale arrest og var blevet tiltalt for ulovlig data-fifling. Den 11-årige står til 10 dages "standard"-bortvisning fra skolen. Derudover risikerer han - hvis han dømmes - permanent bortvisning samt flere års ophold i et ungdomsfængsel.
Billedtekst:
Nu, som dengang, er hårdt slid - ikke snyd - den sikreste vej til succes på skolebænken.
Pzzzzzzzt, jeg er en spraydåse!
Los Angeles: En skønsom blanding af ny teknologi kan måske sætte en endegyldig stopper for det universelle graffiti-problem. Et firma, der hedder TrapTec har udviklet et science fiction-agtigt system, TaggerTrap, som mixer GPS-teknologi med mobiltelefoni og og små lydfølsomme sensorer, beretter Yahoo News. Tilsammen skulle udstyret, som i øjeblikket afprøves i flere californiske byer, kunne alarmere politiet i selve det splitsekund, en graffitimaler går i aktion på en husfacade.
Alarmen udløses af den hvislende overlyds-tone, som fremkommer, når man trykker på en trykluftsdåse med sprøjtemaling. Tonen opfanges af en bærbar sensor i nærheden, som kalder op til en politiradio eller -mobiltelefon. Samtidig sørger rummets satellitter for - via GPS-systemet - at registrere sprøjtemalerens helt nøjagtige geografiske position, og vupti: Straks efter er der ikke meget dåselatter tilbage i den vandal!
Billedtekst:
Graffiti - normalt et forhadt fænomen, men her, på den nu hedengangne Berlinmur, et både forskønnende og opmuntrende islæt.