Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 25. februar 2005.
Har man sagt ERP, må man også sige PLM. Men spørger man en PLM-mand er rækkefølgen omvendt.
- ERP er en del af et komplet PLM-system, siger Michael Kraus, PLM-salgschef i IBM.
Det må lyde interessant i ørerne på alle de virksomhedsledere, der de seneste år har investeret store summer i ERP-systemer. Men IBM-manden er langt fra alene om at have den holdning til forretnings- og produktionssystemer.
- Vi er gråszonen, og tager over der, hvor ERP slutter. Derfor ser vi også, at en stor ERP-udvikler som SAP, udvider sine ERP-løsninger med mere PLM. Værdien er simpelthen større i et PLM-system end i et ERP. PLM giver "payback" på investeringen, og i dag er det helt nødvendigt, at man kan regne sig frem til, at det, man investerer i, også giver en fortjeneste, siger Søren Nilsson, dansk Country Manager i PLM-virksomheden UGS.
Han forklarer, at et ERP-system i virkeligheden blot registrerer virksomhedens eksisterende værdier. Der håndteres løn, ferie, produktudvikling, strategi, uddannelse, skat osv.
- Derfor er et PLM-system i virkeligheden mere interessant end et ERP-system. I et PLM-system genereres nye værdier, fordi man med PLM kan forøge bundlinien med konkurrencedygtige produkter, siger Søren Nilsson.
Virksomhederne er tilsyneladende ved at lugte den lukrative lunte med PLM. I hvert fald melder de førende PLM-leverandører lige nu om kraftig vækst og fornyet optimisme.
- Der har været talt om PLM i mange år, men virksomhederne har bare aldrig rigtig taget det til sig. Især i Norden har man været meget længe om at adoptere det. Men nu kigger de ikke mere, men er begyndt at købe, siger Morten Ibsen, Country Manager i Danmark for PLM-udvikleren PTC.
PTC, der har udviklet CAD-systemet ProEngineer og PLM-systemet Windchill, har de seneste kvartaler øget omsætningen med tocifrede procenter
- Vi har alle været igennem nogle sløje år, men optimismen er vendt tilbage, og virksomhederne begynder at investere i it igen. PTC kommer ud med en omsætning i omegnen af 800 millioner dollars, siger Morten Ibsen.
Øget globalisering og øget konkurrence har gjort, at virksomhederne har mere brug for PLM til at forstærke deres egen produktudviklingsfase. Med underleverandører fra hele verden, er der et større behov for dokumentation.
- Vi har flere eksempler på, at danske virksomheder, der ønsker at outsource noget af deres produktion, ikke kan, fordi de ikke kan dokumentere deres produkter i tilstrækkelig grad. I en outsourcing kan man jo ikke lige snakke med kollegaen ved siden af, for han kan befinde sig, hvor som helst i verden. Det eneste, man har til fælles i den situation er en internetforbindelse. Her har man brug for PLM, siger Søren Nilsson, UGS.
Gennem de seneste to år har IBM kunnet registrere en vækst i omsætning på 50 procent på deres PLM-produkter.
- PLM sætter virksomhederne i stand til at lade deres forskellige afdelinger samarbejde og integrere forskellige discipliner, siger Michael Kraus, IBM.
Et eksempel er fremstillingsvirksomheden, der arbejder med mekanisk konstruktion. Samme virksomhed har måske en afdeling, der fremstiller elektronik til de produkter, der produceres. En tredje afdeling arbejder med softwaredesign. Med PLM kan virksomhederne tænke alle processerne sammen og dermed håndtere integreret produktudvikling.
- PLM er en måde at tænke forandring på. Det dækker over en række byggeklodser til at transformere virksomhedernes udviklingsprocesser med, siger han.
Et PLM-system gør ikke kun nytte i fly- og bilindustrien. For eksempel har UGS solgt PLM-systemer til modeindustrien, hvor et tøjfirma bruger PLM til sine kollektioner, der designes i England, og får det hele fremstillet i Østen.
Fødevareindustrien er ligesom medicinalbranchen nye, interessante PLM-markeder.
- Den farmaceutiske branche lever hele tiden med store krav fra myndighederne. Det gør PLM interessant for dem. Her er det danske marked spændende, siger Søren Nilsson.
Billedtekst:
I 2004 søsatte MAN B&W Diesel Danmarks største PLM-installation. Virksomheden udvikler omkring 300 unikke motorer hvert år. De er hver for sig forskellige, men der er en høj grad af genbrug af komponenter, hvoraf nogle kan være op til 20 år gamle. En motor består af op til 50.000 enkeltdele.
Boks:
Omsætning og vækst på plm-markedet
2003 2004 2005 2006 2007 2008
Tal i millioner dollars
Nordamerika 732,0 892,8 1.141,1 1.475,5 1.858,6 2.281,5
Vesteuropa 359,2 433,5 550,1 707,1 886,0 1.084,7 Asien/Stillehavs-området 150,4 184,6 239,0 314,1 403,7 508,7 Øvrige dele af verden 62,9 80,7 109,4 149,1 194,5 247,1 Hele verden 1.304,5 1.591,7 2.039,6 2.645,9 3.342,8 4.122,0
Vækst i % ikke oplyst 22,0 28,1 29,7 26,3 23,3
Markedsandel i 2003 i % Årlig vækst 2003-2008 i % Markedsandel i 2008 i %
56,1 25,5 55,3
27,5 24,7 26,3
11,5 27,6 12,3
4,8 31,5 6,0
100,0 25,9 100,0
- og sådan er omsætningen på 1,3 miliarder dollars fordelt mellem
udbyderne af PLM-systemer. Tallene er baseret på en undersøgelse
fra 2003. Undersøgelsen omfattede 36 PLM-leverandører over hele verden.
Det er bemærkelsesværdigt, at de seks store PLM-leverandører tilsammen
kun sidder på 42,2 procent af markedet.
Ifølge IDC tyder det på et umodent marked.
Kilde: IDC
Boks:
ƒPLM-begreber
PLM Product Lifecycle Management
BOM Bill of Materials (stykliste)
CAD Computer Aided Design
CPC Collaborative Product Commerce
cPDm collaborative Product Definition management
CPG Consumer Packaged Goods
CRM Customer Relationship Management
DTO Design-To-Order
ECM Engineering Change Management
ERP Enterprise Resource Planning
MPM Manufacturing Process Management
PDM Product Data Management
PPM Project Portfolio Management
SCM Supply Chain Management
Kilde: Gartner Group/CIMdata
Boks:
PLM er også videndeling
PLM er ikke en entydig størrelse. Ifølge den rapport Povl Holm Nielsen fra Teknologisk Institut skrev til et EU-projekt, ligger der er i fremtiden en stor udfordring i at få Knowledge Management, KM, med i PLM-systemet. KM er delt i to kategorier: Hård og blød viden. Den hårde viden er viden, der let kan formuleres og opfattes, mens den bløde viden er en langt mere uhåndgribelig størrelse. Det er sådan noget som erfaring. Hvordan griber man egentlig tingene an? Erfaring kaldes også tavs viden, og den er indlysende svær at opsamle, lagre og genbruge i et system.
I starten af 1990'erne var der ifølge Povl Holm Nielsen et softwareprogram, der faktisk kom tæt på at løse problemet. Programmet hedder ICAD, og var et stykke videnbaseret udviklingssoftware (KnowledgeBasedEngineering). Selvom det fungerer fantastisk godt, bruges det af meget få virksomheder verden over, skriver Holm Nielsen i rapporten.
Mere information:
www.ktiworld.com
www.johnstark.com
www.cimdata.com
Boks:
UGS runder magisk milliard-grænse
Det handler ikke længere om millioner, men om milliarder. Endda milliarder af dollars, eller i hvert fald en enkelt. Årsresultatet for amerikanske PLM-udvikler UGS, der tidligere hed Unigraphics, må have været stimulerende læsning for aktionærerne. I denne ende af softwarebranchen omsatte PLM-virksomheden som den første for over en milliard dollars i 2004. Virksomheden har øget omsætningen med 14 procent over året, og årsregnskabet er den foreløbige kulmination af seks på hinanden følgende regnskabskvartaler med øget vækst.
I UGS-hovedkvarteret i Plano, Texas, har de store Stetsonhatte på direktionsgangen kunne se omsætningen vokse på alle firmaets produkter. Det samlede softwaresalg er steget 10 procent på et år, PLM-produktet cPDm (Collaborative Product Development Management) er vokset 35 procent og UGS har indgået 64 store kontrakter til en samlet værdi på mere end en million dollars hver. Et rigtig godt år, med andre ord.
Den tilfredshed genfindes i det danske UGS-hovedkvarter i Birkerød, nord for København.
- Vi vokser faktisk mere end markedet i øjeblikket, siger country manager, Søren Nilsson.
UGS har solgt næsten fire millioner licenser og har 42.000 brugere på verdensplan. I årets løb har UGS desuden indledt et samarbejde med HP om såkaldt one-stop-shopping. Så kan kunderne få hardware eller en PLM-løsning med i købet, alt efter, hvilken virksomhed de henvender sig.