Succes med e-læring til søfolk

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 3. marts 2006.


Et lille dansk firma har succes med at lære søens folk om sikkerhed via e-læring. De berejste søfolk er nemlig svære at få samlet i et klasselokale på land.

Det er ikke nemt at samle en flok sømænd, der normalt er spredt på de syv verdenshave til almindelig klassebaseret undervisning. Til gengæld er der masser af tid tilovers til søs, som kan bruges under dæk foran en computerskærm.
Det har Henrik Thiesson udnyttet med sit nichefirma SafeWave, der producerer e-lærings-produkter til søens folk.
Illustrationer og pædagogisk højtlæsning guider skibspersonalet gennem sikkerhedsprocedurer om bord og regler for antiterror-sikring.
- Jeg var selv en del af skibsbranchen og kunne se nogle muligheder her. For det er dyrt at sende søfolk den halve jord rundt for at møde til undervisning, forklarer han.

Henrik Thiesson, der er uddannet navigatør, sagde derfor for fire år siden farvel til sit arbejde hos Scandlines gennem 15 år og besluttede at tage springet og starte egen virksomhed. Det har været en succes.
Alle passagerskibsrederne i Danmark står nu på listen over kunder, og udenlandske kunder er i sigtekornet. Produkterne kan nemlig bruges i hele verden uden de store ændringer.
- Skibsfart er et af de ehverv, der er mest internationalt reguleret, så der gælder de samme regler overalt. Det er faktisk bare at oversætte det til engelsk, siger Henrik Thiesson.
Ud over undervisning i søfartens mange regler og bestemmelser bruges SafeWaves produkter også til at træne sikkerhedsøvelser.
- Det kan være et billede af en redningsbåd, hvor brugerne skal trykke på de rigtige knapper for at sætte den i vandet. Det erstatter selvfølgelig ikke den praktiske træning, men giver et godt supplement, siger Henrik Thiesson.
Kurserne tilrettelægges individuelt og tager udgangspunkt i de nødprocedurer, der er formuleret for hvert fartøj, såkaldte brandruller. De interaktive kurser på cd-rom kan også spare sømændene for at skulle tygge sig igennem bøger og vejledninger, og blandt andet af den grund har tilbagemeldingerne fra brugerne været meget positive.

Mens alt på landjorden efterhånden er online, er der mange skibe, der ikke har internetforbindelse i rum sø. Det sætter et loft for, hvor avancerede funktioner der kan lægges ind i undervisningsprogrammerne.
- Men internetforbindelser til søs er på vej og vil være udbredt inden for de nærmeste år. Det giver nye muligheder, for eksempel vil rederne løbende kunne få oplysninger tilbage om, hvordan videnniveauet er på de enkelte skibe, forklarer Henrik Thiesson.

Billedtekst:
skolebænk Når arbejdet på dæk er overstået, er der masser af tid til undervisning foran en computerskærm under dæk.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan vil AI-assistenten Microsoft Copilot transformere processer og dit arbejdsliv

Med Microsoft Copilot får du for første gang en intelligent, personlig assistent ved hånden, som kan løse opgaver og lette hverdagen. Få inspiration til, hvordan Copilot kan automatisere rutineopgaver og transformere din hverdag.

18. juni 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

20. juni 2024 | Læs mere


Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere