Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 19. maj 2006.
Spilmessen E3 i Los Angeles viste stor international interesse for danskudviklede spil. Danske spilfirmaer skal tage de internationale briller på, når de leder efter samarbejdspartnere.
De seks danske spilfirmaer, der i sidste uge var med på verdens største spilmesse, E3 i Los Angeles, fik gode reaktioner blandt de mange spilforlag og distributører på messen.
To firmaer kunne ligefrem tage konkrete aftaler med udenlandske spilforlag med hjem i kufferten, og yderligere tre spilfirmaer havde allerede inden messen sikret deres spil international udgivelse.
Det bekræfter, at den danske lilleputnation godt kan indtage det internationale marked med rank ryg.
- Det gik så stærkt, at vi minutiøst måtte sidde og skrive kontrakten i hånden, lyder det fra Per Rosendal, direktør i spilfirmaet Guppyworks, der til efteråret udgiver et spil om H.C. Andersen.
På E3 fik firmaet en kontrakt med den svenske spildistributør Pan Vision, der skal udgive spillet i hele Norden. Allerede inden E3 havde Guppyworks indgået aftaler med fem andre udenlandske forlag, så distributionen i det meste af Europa er på plads.
- Vores udfordring har været, at vi gerne vil have spillet ud på det internationale marked, og det er der ikke rigtig nogen danske spilforlag, der kan hjælpe med, siger Per Rosendal.
Hos Zeitguyz, en anden af de seks danske deltagere på E3, var der også gevinst, men direktør Morten Iversen afslog i første omgang tilbuddet.
- Vi fik tilbudt en aftale derovre, men det var på et mindre budget og hos et mindre forlag, og vi vil helst ind hos et af de helt store, siger han.
Morten Iversen har en fortid i IO Interactive, der står bag Hitman-spillene, hvor han var med til at udvikle og forfatte historien om Hitman.
Zeitguyz holder til på IT-Universitetet, hvor de 25 ansatte har lavet den spildemo, som firmaet havde med på E3. Spillet sigter mod både pc-markedet og markedet for konsolspil, og da det er dyrt at producere spil til de platforme, har Zeitguyz et stort finansieringsbehov.
- Jeg er 100 procent sikker på, at spillet nok skal blive udgivet. Spørgsmålet er bare, hvor længe vi har råd til at vente, før vi indgår en aftale, siger Morten Iversen.
- Nu står vi med en håndfuld af de største forlag, som er interesserede. Næste fase er, at vi sender en spilbar demo til dem, som de kan teste. Det gør vi for at snævre feltet ind, så vi er sikre på, at det er de rigtige, vi laver den endelig aftale med.
Spilfirmaerne Runestone Game Development, Pollux Game Labs og ITE havde allerede inden E3-messen sikret distributionen af deres spil. Rollespillet SEED fra Runestone udkom i starten af maj på internettet, hvor det bliver hostet hos en amerikansk virksomhed og solgt som abonnementsordning. Pollux Game Labs har en kontrakt med det canadiske spilforlag Strategy First, der står for distributionen, når det danske spilfirma sender et strategispil på markedet den 1. oktober.
- Allerede fra starten har vi ønsket, at spillet skal udgives i hele verden, og derfor var det nødvendigt at kigge mod udenlandske distributører, siger Søren Bisgaard, administrerende direktør i Pollux Game Labs.
ITE, der står bag de populære spil med skærmtrolden Hugo, deltog for femte gang på messen, som firmaet primært bruger til at mødes med distributører fra hele verden. Allerede inden messen var aftalerne på plads til det kommende Hugo-spil, Agent Hugo, der udkommer til september. Dermed bekræftes den tendens, som Computerworld satte fokus på i sidste uge: Der er masser af talentfulde danske spiludviklere, men spilfirmaerne kommer ikke ret langt, medmindre de tager de internationale briller på og leder efter udenlandske samarbejdspartnere.
- De danske computerspiludviklere er gode til at fortælle historier og udvikle et lækkert design, men til gengæld er det amerikanerne, tyskerne og englænderne, der ejer de store forlag, som kan finansiere spillene, forklarer Mark Lorenzen, der er leder af Imagine - Creative Industries Research på Copenhagen Business School.
- Problemet lige nu er, at der ikke er ret meget investeringsvillig kapital at finde i Danmark, så alle de små spilvirksomheder, som måske har et lovende produkt, er så desperate for at få en investor, at de kan finde på at indgå en dårlig aftale. Alternativet er jo, at de slet ikke får mulighed for at realisere deres ide, siger Mark Lorenzen fra CBS.
OriginalModTime: 18-05-2006 13:42:47