Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 2. juni 2006.
Den administrerende direktør i ComX, Nils Overgaard, vil med fiberforbindelser som løftestang give TDC kamp til stregen på bredbåndsmarkedet. Først skal der dog rettes op på
virksomhedens brogede fortid.
Når man træder ind i ComX' bygning i Albertslund, er det første, man ser, et stort, hvidt skilt med ordene: ComX - Kommunikation uden grænser.
Visionerne er store hos fiber-firmaet, og da administrerende direktør Nils Overgaard byder redaktionens udsendte på en ægte flaske ComX-vand og fortæller om sin 42-fods sejlbåd, som han stresser af med i fritiden, er troen på fiberforretningen ikke til at tage fejl af. ComX graver - trods adskillige hug i næsen - fortsat løs i det københavnske.
48-årige Nils Overgaard overtog i december sidste år posten som administrerende direktør i ComX, efter at virksomheden på få måneder havde haft hele tre forskellige direktører. Samtidigt verserede en sag med Viasat, fordi ComX havde distribueret TV3 på fibernettet uden at have fået lov.
ComX, der blev grundlagt i 2002, fik ellers en flyvende start og voksede i løbet af få år fra 2 til 230 ansatte. I dag har ComX kun 170 ansatte, og så kunne man jo få den tanke, at eventyret er ved at være slut. Hvis man spørger Nils Overgaard, er det dog langt fra tilfældet.
- Selskabet har været i en alvorlig krise hen over efteråret, og jeg tror, at der var brug for en ny mand ved roret. Jeg har brugt den første tid til at lytte meget og til at få en fornemmelse af, hvad der er godt, og hvad vi skal blive bedre til: Vi skal være den innovative virksomhed med den bedste service, og det var vi langt fra, da jeg kom, siger Nils Overgaard.
Som ny styrmand i ComX har han måttet rette op på organisationen, kundeservicen og økonomien. Det sidste løste sig til dels, da ComX samtidig med Nils Overgaards tiltræden fik en ny storaktionær i form af it-millionæren Finn Helmer.
Nu er ComX så klar til at gøre det, det hele handler om - at tilbyde fiberforbindelser til private brugere, så både internet, telefoni og tv kan trækkes via ét stik i væggen. Det sker med hastigheder på op til 20 Mbit/s, og med ComX' såkaldte TriplePlay får brugerne blandt andet mulighed for at tjekke mail på fjernsynet. Og det er netop den slags muligheder, ComX slår på i salgsmaterialet.
- Selvom vi også selv står for det fysiske arbejde med at installere fiberen ude i de enkelte hjem, kommer kampen med konkurrenter til at handle om, hvem der kan levere det bedste content, siger Nils Overgaard.
- Content er alt fra det meget konventionelle internet til IP-telefoni, video on demand og IP-tv. Det næste, der kommer til at ske, er, at der kommer mobile tjenester med i spillet, uddyber han.
ComX sælger fiberforbindelser til forskellige boligforeninger, og pt. har selskabet omkring 20.000 kunder i Storkøbenhavn. ComX er dog langt fra den eneste virksomhed, der så at sige har set lyset i fiberforbindelserne, for i de senere år har også en del elselskaber kastet sig over denne forretning. Fælles for fiberudbyderne er, at de kan tilbyde høje hastigheder til lave priser.
Spørgsmålet er så, om en virksomhed som ComX kan yde den samme service, som de virksomheder, der har større erfaringer med internet og telefoni, og om fiberudbyderne overhovedet kan skabe bæredygtige forretninger med de lave priser.
- Selvfølgelig skal vi tjene penge, for det forventer vores aktionærer, at vi gør, men en ting er sikkert: priserne vil gå nedad. Det er bare et spørgsmål om, hvornår og hvor meget de gør det, siger Nils Overgaard.
Derfor er planen, at danskerne skal overbevises om de teknologiske muligheder, der ligger i fiberteknologien.
- Jeg tror, at der er så stor interesse for at få bredbånd og kommunikation ind i boligforeningerne, at vi vil kunne skabe en solid forretning. Mange er også interesserede i at komme ud af de monopollignende tilstande, der eksisterer i dag, siger Nils Overgaard.
Efter godt et halvt år som administrerende direktør i ComX ser han lyst på fremtiden. Men selvom troen på fiberforretningen er stor, erkender Nils Overgaard, at ComX forsat har et godt stykke vej igen.
- Der var flere huller i skibet, end vi havde ventet, men nu har vi skabt et nyt hold af eksisterende og nye medarbejdere og kigget forretningsstrategien efter i sømmene. Vi har behov for at få sat ComX på formel, så vi får indført procedurer og retningslinjer, for det vil kunne skabe en gejst og et fælles fodslag, selvom der fra tid til anden er problemer. Jeg synes, at organisationen er godt i gang med en turnaround, men det er klart, at vi til efteråret skal se, at vores resultater holder den linje, vi nu har lagt, siger han.
Billedtekst:
hurtig
forbindelse
48-årige Nils Overgaard har i de seneste seks måneder forsøgt at rette op på fortidens fejltagelser i ComX. Firmaet tilbyder ligesom en række el-selskaber lynhurtige fiberforbindelser til private hustande, så internet, tv og telefoni kan klares via én forbindelse.
OriginalModTime: 01-06-2006 13:27:39