Dansk ENUM rykker nærmere

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 9. juni 2006.


Efter mange års forsigtigt tilløb er IT- og Telestyrelsen nu begyndt at undersøge, hvordan de første danske forsøg med at bygge bro mellem internet og telefonnet skal foregå.
De første danske forsøg med at etablere en såkaldt ENUM er nu rykket et skridt nærmere, efter at IT- og Telestyrelsen har sat gang i en undersøgelse af, hvordan projektet kan spænde af i praksis.
ENUM-standarden er en måde at knytte telefonnumre til internettet, og allerede i 2002 spurgte IT- og Telestyrelsen telebranchen, om der var interesse for at se nærmere på en dansk ENUM, der af mange forventes at ville åbne op for et væld af nye services og prisstrukturer inden for telefoni og integration til internettet.
IT- og Telestyrelsen besluttede dengang imidlertid at aflive tanken, da udmeldingerne fra branchen var, at teknologien endnu var for umoden. Men i 2004 ansøgte det statslige it-selskab UNI-C om at få lov at teste teknologien, hvilket udløste en ny høring, hvor ideen igen blev afvist - denne gang med henvisning til, at det var en bedre idé at udskyde projektet indtil den nye danske lov for domænenavne var vedtaget.
En væsentlig forudsætning for en dansk ENUM er nemlig, at den kommer til at fungere under domænet 5.4.e164.arpa, der i givet fald skal tildeles en operatør, ligesom driften af .dk-domænet, der i dag ligger hos DK Hostmaster. Loven om domænenavne, der blandt andet skitserer, at videnskabsministeren kan vælge om den slags nationale opgaver skal i udbud, blev imidlertid vedtaget allerede sidste år, og det åbner nu op for, at ENUM-tjenesten kan sparkes forsigtigt i gang.

Endnu er det uvist, hvem der i givet fald kommer til at drive den danske ENUM, ligesom det heller ikke er besluttet, hvor højt ambitionsniveauet skal være. Når IT- og Telestyrelsen er færdig med sin analyse, hvilket med stor sikkerhed sker allerede inden sommerferien, skal videnskabsminister Helge Sander give sit besyv med, før forsøgene kan begynde. Først herefter besluttes det, om det bliver UNI-C, der får lov til at lege med teknikken.
- Men jeg er ret sikker på, at der sker noget snart, og UNI-C er de eneste, der indtil videre har vist interesse for at drive forsøgene, siger fuldmægtig i IT- og Telestyrelsen, Jonas Nielsen. Han har netop været i Østrig for at studere deres meget systematiske arbejde med ENUM's, hvor teknologien har været testet blandt universitetsansatte - indtil videre med god succes.

Herhjemme har der kun været sporadiske forsøg med ENUM, hvor stifterne af det lille IP-selskab Musimi har leget med at etablere deres egen ENUM på domænet e164.dk, hvor IP-udbyderne kunne udveksle numre for at undgå TDC's taksering, når samtalerne skulle over telefonnettet. Tjenesten blev dog aldrig en succes, men UNI-C mener, at en national dansk ENUM vil blive væsentlig mere anvendelig.
- Teknologien bag ENUM er uhyre simpel, og vi ser jo at mere og mere af vores kommunikation foregår over internettet, blandt andet i form af IP-telefoni. Derfor er etableringen af en ENUM blot næste naturlige skridt i en udvikling, der allerede er i gang, siger Martin Bech fra UNI-C.
Han forklarer, at UNI-C kan være klar med en ENUM allerede få uger efter at have fået tilladelsen, fordi serverne kan sættes op med et snuptag.
Ender det med, at UNI-C får opgaven på forsøgsbasis, vil firmaet i første omgang drive tjenesten gratis som en service til tele- og internetudbydere, der selv kan vælge, om de vil lægge numre og andet information i databasen.
Hernæst er det op til udbyderne selv at udvikle de services, de måtte ønske at tilbyde til kunderne, og UNI-C vil alene sørge for, at funktionaliteten er tilstede. Martin Bech forventer dog ikke nogen revolutioner på kort sigt, men nærmere at ENUM stille og roligt vil vinde ind blandt udbyderne, efterhånden som der opstår nye anvendelsesmuligheder.

Billedtekst:
Overspringshandling I dag går opkald mellem to IP-telefonkunder over telefonnettet, men etableres en dansk ENUM med alle nødvendige kontaktoplysninger, kan det blive fortid. Så kan IP-telefonselskaberne - og mange andre kommunikationstjenester - slå op i ENUM-databasen og sende opkaldet gratis videre over internettet, i stedet for at tage en dyr omvej over det traditionelle telefonnet.

OriginalModTime: 08-06-2006 15:01:23




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere