Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 9. juni 2006.
Den internationale organisation Creative Commons, der arbejder for en mere fleksibel ophavsret, lancerer et sæt danske licenser.
Ophavsretten har hidtil været anvendt som våben mod ulovlig brug af materiale på internettet. Specielt musikbranchen har kæmpet imod piratkopiering med næb og klør og forsøgt at fange de pirater, der er ude på dybt vand. Ophavsretten er ikke til at gradbøje, og dem, som bryder reglerne, skal betale ved kasse 1, har holdningen været.
Men nu åbnes der for en ny type ophavsret, idet den internationale organisation Creative Commons i morgen lancerer et sæt danske licenser. Med Creative Commons-licenserne som værktøj kan forfattere, musikere og forskere give offentligheden lov til en mere fri anvendelse af deres værker, men samtidig forbeholde sig visse rettigheder. For eksempel kan man tillade, at en tekst må kopieres, hvis der er kildeangivelse på kopien.
- Traditionelt har man ved litterære og kunstneriske værker haft en konsekvent håndhævelse af ophavsretten. Alt det, som på nogen måde er omfattet af ophavsretten, har man krævet et vederlag for. Creative Commons-licenserne er en mulighed for at lempe lidt på det ved, at der er visse ting, man godt må bruge værket til, uden man skal betale eller spørge om tilladelse, forklarer lektor Thomas Riis fra Copenhagen Business School (CBS).
Han er en af initiativtagerne til Creative Commons i Danmark.
Creative Commons blev grundlagt af professor Lawrence Lessig fra Stanford Law School i 2001. Han lancerede ideen om de fleksible licenser, fordi han var irriteret over den eksisterende copyright-lovgivning, der kun muliggjorde et "All rights reserved" eller ingen rettigheder overhovedet. Lessig foreslog, at man skulle lave en mellemting, og så blev "All rights reserved" til "Some rights reserved".
Creative Commons er i dag repræsenteret i over 60 lande, og der findes over 50 millioner værker (tekst, musik, video, foto) på nettet, som er underlagt Creative Commons-licenserne. Nu får Danmark så sine egne licenser.
- Der er forskel på de forskellige landes ophavsret, og det forsøger vi at tage højde for med de nationale Creative Commons-versioner. I princippet kan en dansk kunstner godt benytte den amerikanske licens, men når den skal fortolkes i Danmark, er der usikkerhedsmomenter, fordi der i den amerikanske licens er nogle retslige konstruktioner, som man ikke kender til i Danmark, forklarer Thomas Riis fra CBS.
Ifølge ham er det på høje tid, at man også får et alternativ til den almindelige ophavsret her i Danmark.
- Internettet er den mest effektive infrastruktur til billig og let spredning af materiale, så det er lidt et paradoks, at de etablerede kulturindustrier, som for eksempel musikbranchen, har været meget tilbageholdende med at udnytte de muligheder, der er i internettet. Man har nogle teknologiske muligheder, som muliggør et meget stort marked, men som man ikke er i stand til at tjene ekstra penge på, siger Thomas Riis.
Han peger på, at et nyt band kan have gavn af at tillade en vis gratis brug af musikken for så til gengæld at få promoveret sit navn.
Licenserne fra Creative Commons minder på mange måder om de open source-licenser, som it-verdenen har kendt og benyttet i årevis.
- Det er egentlig meget tankevækkende, at softwaren, som er det yngste barn i den ophavsretlige familie, har været først på banen. Det kunne tyde på, at der er noget rigtigt i den her idé, mener Thomas Riis.
Pladebranchens organisation, IFPI, varetager medlemmernes interesser, blandt andet når det drejer sig om beskyttelse af rettigheder. Formand Jens-Otto Paludan mener, at det må være op til kunstnerne selv, om de vil benytte de alternative licenser.
- Det er mit indtryk, at der er bred enighed om, at man skal kæmpe for ophavsretten, og at det er den, der skal være i fokus. Som forening går vi efter at styre vores ophavsret, for det er den, vi skal leve af, siger Jens Otto Paludan.
Han mener, at ophavsretten - som den ser ud i dag - har den rigtige form.
- Jeg kan ikke følge ideen om, at folk vil give afkald på deres ophavsret. Jeg kan ikke se, hvorfor man skulle gøre det. Som producent vil det aldrig komme på tale, at jeg vil forære tingene væk, for det vil forpurre hele diskussionen om, hvordan vi bliver honoreret, siger Jens-Otto Paludan, der ud over at være formand for IFPI er direktør i den danske afdeling af pladeselskabet Universal.
Thomas Riis fra CBS kan ikke forstå, at blandt andet musikbranchen ikke i højere grad udnytter internettets muligheder.
- Jeg tror, branchen hænger fast i gamle forretningsmodeller, der ikke tager højde for, at hvis man får produkterne ud til mange flere mennesker, så behøver man ikke tjene så mange penge på hvert enkelt produkt. Da videobåndoptageren blev introduceret på markedet i starten af 1980'erne, mente Hollywood-producenterne, at det var filmbranchens død, men der gik jo kun få år, inden videobåndene var deres vigtigste indtægtskilde, siger Thomas Riis.
Der er ingen overvågningsenhed i Creative Commons, hvilket betyder, at man selv skal holde øje med, om der er nogen, der ikke overholder licensen. Sker det, har man dog gode kort på hånden, hvis man vil retsforfølge synderen.
For nylig vandt den tidligere MTV-vært Adam Curry en sag mod det hollandske magasin Weekend, der havde publiceret billeder af hans datter. Adam Curry havde selv lagt billederne ud på billeddelings-siden Flickr.com, som benytter sig af en Creative Commons-licens.
Men selvom licensen muliggør en vis brug af billederne, siger den samtidig, at det ikke må være til kommercielt brug, og derfor vandt Adam Curry sagen.
De danske Creative Commons-licenser lanceres i morgen ved et arrangement, hvor professor Lawrence Lessig, it-ordfører Morten Helveg og forfatter Tor Nørretranders er på talerstolen.
Læs mere på
www.creativecommons.dk
Billedtekst:
fleksible licenser Creative Commons-licenserne er en mulighed for at lempe lidt på den konsekvente håndhævelse af ophavsretten, forklarer lektor Thomas Riis fra Copenhagen Business School (CBS).
OriginalModTime: 08-06-2006 15:03:09