Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 31. august 2007.
Trods spådomme om det modsatte er cd'en ifølge musikindustrien ikke på vej mod pension lige med det samme.
"Hvilken cd var den første, du købte?"
Svaret fra min kollega kommer ikke lige med det samme. Men efter et nervøst grin og en lettere rødmen kigger han mig direkte ind i øjnene med fornyet selvsikkerhed.
"Soundtracket fra filmen The Bodyguard med Whitney Houston," siger han næsten uden at blinke.
Smilene breder sig blandt de andre journalister i det lille mødelokale, hvorefter alle byder ind med mere eller mindre glemte mesterværker fra 1980'erne, hvor cd'en blev opfundet. Ingen havde dog erhvervet sig Abbas The Visitors, der samtidigt med at skyde en musik-epoke i gang, blev den svenske gruppes sidste udgivelse.
Abba-cd'en så dagens lys i august 1982 på en Philips-fabrik i Langenhangen lige uden for Hannover i Tyskland. Den første cd-afspiller kom dog godt nok først på det japanske marked nogle måneder senere, hvorefter amerikanere og europæere fra marts 1983 fik mulighed for at købe og lytte til musik på den lille skinnende skive.
I løbet af blot få år blev cd'en standard-lagringsmedie til salg af musik, og afspilleren blev ligeledes en fast bestanddel på enhver konfirmands gavebord.
Brugervenlig afløser
Ved lanceringen af compact disc'en gik løfterne fra musikindustrien på, at vi stod på tærsklen til en ny digital æra. Med skiftet fra de analoge medier som kassettebånd og vinyl-LP'er til den smarte lille skive var musikelskere verden over garanteret god brugervenlighed i den bedste lydkvalitet uden ridser, båndsalat og almen slitage, som nu hørte fortiden til. Og musikindustrien fik både ret og tog fejl.
"Intet medie er perfekt, og det har cd'en da også været et bevis på med en kedelig indpakning, der slet ikke kan måle sig med LP'ens. Men straks fra starten viste den jo, at den trods alt var meget mere holdbar end vinylen," siger kommunikationsdirektør Jesper Bay fra IFPI Danmark - pladeselskabernes brancheorganisation.
Han påpeger samtidig, at cd'ens fysiske udformning gjorde den let at transportere, lyden blev bedre lagret, og den gjorde et halvdårligt stereoanlæg bedre.
"Der er mange faktorer, der spiller ind, når vi taler om, hvorfor cd'en er blevet så populær. Den er jo - når alt kommer til alt - et glimrende lagringsmedie med god brugervenlighed, der er så simpel, at selv børn kan bruge den eksempelvis ved hjælp af spole-funktionen," lyder det fra Jesper Bay.
Angreb fra digitale netværk
Selvom cd'ens blanke overflade måske ikke har været så modstandsdygtig over for tidens tand, som den blev spået ved lanceringen, så har cd'en vist sig som værende aldeles sejlivet på markedet, hvor der ifølge Philips samlet set er solgt over 200 milliarder cd'er i mediets 25 årige historie.
"Cd'en blev jo introduceret i en tid, hvor folk fik flere penge mellem hænderne, og samtidig fik en større interesse for HiFi. Nu er det jo interessant at bemærke, at de folk, der købte cd'er i starten, og som måske er kommet lidt op i årene, stadig hænger ved mediet," siger Jesper Bay som en forklaring på, at cd-skiven stadig står bag cirka 85 procent af det danske musiksalg, der i 2006 omsatte for omkring 675 millioner kroner.
En af de største trusler mod det stærke cd-salg viste sit ansigt for første gang i 1999 i form af Napsters Kittyhead, hvor gratis og illegale downloads af MP3-filer over fildelingstjenester skulle vise sig at være en bombe under pladeindustrien.
"Folk fik så hurtige internetforbindelser, at de kunne hente musikken ulovligt og gratis over fildelingstjenester som Napster og Kazaa. Samtidig var der ikke basis for at etablere et lovligt download-alternativ, fordi forbrugerne ikke ville betale 10 kroner for en sang, det tog et kvarter at downloade," fortæller Jesper Bay.
Nu har pladeindustrien for længst fået etableret et musiksalg via downloads, og det har på blot ét år betydet en stigning fra fem til femten procent af omsætningen i Danmark.
Flere eksperter peger på, at online-
salget utvivlsomt vil stige i de kommende år og dermed presse musik-cd'ens eksistens.
Genopfinder sig selv
Cd'en har i sine 25 år også været udsat for mange angreb fra andre digitale lagringsmedier, der har truet med at overtage den prominente førsteplads som forbrugernes yndlingsmedie. Men på trods af lanceringen af blandt andet Sonys digitale audio bånd (DAT-bånd) fra midten af 1980'erne samt Philips, og Matsushita's digitale kompakte kassette (DCC) fra 1992 har ingen andre lagringsmedier kunnet vippe cd'en af pinden.
Selvom både DAT og DCC var formater, der kunne rumme langt mere data end cd'ens 80 minutters musik på dens 700 megabyte, var cd-afspillerne blevet så udbredte, at de to samt andre formater simpelthen ikke kunne konkurrere om forbrugernes gunst.
En af grundene til cd'ens succes er ikke mindst, at cd-drev blev fast standard i de pc'er, der op igennem 1990'erne oplevede en enorm vækst i salget til privatpersoner. Ifølge Danmarks Statistik havde omkring 18 procent af danske husstande hjemme-pc i 1990. Det tal var i 2002 steget til over 80 procent.
Udbredelsen af cd-drev på pc'erne betød, at multimediet cd-rom'en i 1990'erne fik en opblomstring grundet den mulige kombination af billeder, video, lyd og tekst, der kunne afspilles via en monitor og højtalere.
I samme periode begyndte cd-brænderne også at blive ekstremt populære og standardudstyr på pc'erne, hvilket for alvor satte skub i salget af blanke cd'er. Brænderne blev - og bliver -blandt andet brugt til at brænde den illegale musik hentet fra fildelingstjenester som Napster og Kazaa, men også små film, powerpoint-præsentationer og billeder er flittigt blevet brændt ned på cd'erne gennem årene.
Fra udelukkende at være til brug for digital lagring af musik, har cd'en altså igennem årene udviklet sig, og man kan dårligt købe hardware, gå til et foredrag eller en tur ned ad gågaden uden at få overrakt en cd fyldt med mere eller mindre brugbart indhold.
Pensionsalderen er ukendt
På grund af den omfattende brug af cd'en vil Jesper Bay ikke på nogen måde afskrive mediet og sende det på pension lige med det samme.
"De senere år er der ikke sket meget med udviklingen og ny-anvendelse af cd'en, hvilket jo ikke er hensigtsmæssigt for overlevelsen. Men på den anden side har mediet fat i så mange forskellige målgrupper med forskellige formål, at den helt sikkert vil overleve nogle år endnu," siger han.
Samtidig peger Jesper Bay også fremad, hvor de cd-lignende nye medier som Blu-Ray og HD DVD skal kæmpe om at overtage cd'ens indflydelse på forbrugermarkedet.
"Ligesom vi så med vinylen og kassettebåndet, vil cd'en eksistere sammen med andre medier i en overgangsfase. Tendensen peger helt klart mod online-salg af musik, og så vil cd-salget vige hos især de yngre målgrupper," siger han.
Han pointerer dog, at alle de mange mennesker, der har betydelige cd-samlinger, næppe vil smide hverken skiverne ellers afspillerne ud lige med det samme. Og hans kollega, Richard Gooch fra IFPI i England, peger på, at cd'en var den mest populære julegave sidste år.
"Selvom digitale downloads har vundet indpas, forventer vi, at cd'en vil være til stede mange år frem," udtalte han i forbindelse med 25 års jubilæet, der markerede, at cd'en stadig er på toppen, men langsomt på vej til at trille nedad bakke efter sin storhedstid i slutningen af 1990'erne.
Faktaboks 1: Kan du huske din første cd?
Jakob Lyngsø, administrerende direktør i IT-Brancheforeningen:
"Min første cd var vist med The Mamas & the Papas. Dengang syntes jeg, det var et helt exceptionelt medie, fordi den lille skive ikke fyldte noget som helst og ikke var følsom som vinyl. I dag er den bare bøvlet, fordi jeg hellere vil downloade min musik og også gerne slippe for cd'er hver gang, jeg får udleveret noget informationsmateriale. "
Natascha Dexters, leder af centeret for Borger.dk:
"Jeg tror, min første cd var med Wham eller George Michael. Jeg havde ikke mange LP'er på det tidspunkt, så jeg var slet ikke ked af teknologiskiftet. Men nu downloader jeg al min musik som så mange andre, så det er ikke min skyld, hvis cd-salget går godt."
Faktaboks 2:Lagringen af lyd i glimt
Fonografen, 1877. Den amerikanske opfinder Thomas Edison stod for den første afspillede lydoptagelse med sin fonograf, der var kraftigt inspireret af telegrafen. Ved hjælp af en prikkende nål i en staniolcylinder kunne Edison optage lyd. En anden nål kunne derefter afspille hans første lydoptagelse, der havde ordlyden: "Mary had a little lamb."
Grammofonen, 1888. De første masseproducerede lydoptagelser kom med grammofonen, hvor den tyske immigrant Emile Berliner brød med optagelsen på cylindre og i stedet for eksperimenterede med optagelser på flader. Den første grammofonoptagelse blev optaget på glas og senere hen zink, plastik og vinyl.
Telegrafonen, 1898. Danskeren Valdemar Poulsen var den første, der var i stand til at optage lyd ved hjælp af elektromagnetisme. Ud over at være forløber for båndoptageren er telegrafonens elektromagnetiske princip siden blevet udviklet til forskellige former for magnetisk lagring i blandt andet computer-harddiske, disketter og magnetkodning på betalingskort.
Kassettebåndet, 1962. Den hollandske elektronik-gigant Philips lancerer kassettebåndet, der brugte polyester produceret af BASF til at optage lagre og afspille lydene på.
Compact disc'en, 1982. Den digitale afløser til grammofonpladen og kassetebåndet. Det optiske medie kan ud over lyde også benyttes til at lagre blandt andet billeder, video og data. Kan fejre 25 års jubilæum på toppen på trods af, at andre digitale medier står på spring til at overtage førertrøjen.
MP3, 1987. Ved hjælp af kraftig komprimering lykkedes det en gruppe tyske forskere med Karlheinz Brandenburg i spidsen at udvikle den mest benyttede audio-komprimeringsstandard MP3. MP3 har opnået sin popularitet på trods af, at standarden ikke helt når samme lydkvalitet som cd'en. Grunden til populariteten er, at MP3-filer ikke fylder meget og derfor har været meget populære til at downloade musik over nettet og til brug i bærbare MP3-afspillere.
HD DVD og Blu-ray, 2003 og 2004. De to nyeste skud på stammen for digital lagring af lyd og billeder kæmper i disse uger, måneder og år en heftig kamp om at erobre titlen som cd'en og dvd'ens afløser, da disse to medier kan lagre langt flere data end forgængerne. Toshiba og NEC's HD DVD kan lagre helt op til 30 gigabyte på en 12 centimenter skive med dobbeltlagring, mens Blu-ray kan lagre helt op til 100 gigabyte.
OriginalModTime: 30-08-2007 13:44:57