Artikel top billede

Stime af nye offentlige it-skandaler på vej

Der er overhængende risiko for massive forsinkelser og bøvl med offentlige it-projekter i fremtiden. Se her hvorfor.

Læs også: Sådan undgår vi offentlige it-brølere

En stribe igangværende it-projekter vil ende med stærke forsinkelser.

Det vurderer konsulenthuset Capgemini efter at have foretaget en gennemgang af nogle af de mest markante offentlige it-udbud i perioden 2008 til 2010.

"Forklaringen er, at der fortsat i mange tilfælde stilles alt for urealistiske krav til tidsplanen for implementeringen af projektet, og at leverandørerne under tilbudsgivningen har et incitament til at love tidsplaner, som er alt for risikable," siger direktør Jan Højlund fra Capgemini.

Han forklarer, at årsagen til de snævre tidsrammer skal findes i et politisk pres for at få projekterne hurtigt gennemført og manglende erfaring hos myndighederne med it-projekter.

Og endelig forventer man ofte efterbevillinger, vurderer han.

Leverandører springer i med begge ben

Leverandørerne på den anden side springer i med begge ben.

"Leverandørerne tør i mange tilfælde ikke sige fra af frygt for ikke at få opgaven, men satser i stedet på, at kunden bestiller ændringer undervejs. Dermed bliver kunden let gjort til medansvarlig for forsinkelsen," siger Jan Højlund.

I 2008 påpegede Rigsrevisionen, at der i offentlige digitaliseringsprojekter var mangler i planlægningen af projekterne.

Siden er Finansministeriet også kommet med en rapport, der skal forbedre udfaldet af de statslige it-projekter.

Forsinkelser svier

Men Capgeminis gennemgang af 10 store offentlige it-udbud i perioden 2008-2010 viser altså, at det formodentlig vil gå galt i fremtiden.

Og forsinkelserne er faktisk et stort problem, mener Jan Højlund.

"Det største problem ved forsinkelser er sjældent leveringsdatoen i sig selv men derimod det forhold, at projektet bliver forsinket. I mange tilfælde havde det været bedre for den offentlige myndighed fra starten at kende den reelle leveringsdato, fordi man i mange tilfælde har indrettet sin organisation efter den aftalte tidsplan, som så viser sig ikke at holde," siger han.

Han peger på det meget omtalte tinglysningsprojekt som et slående eksempel.

"I tilfældet med Digital Tinglysning har forsinkelsen betydet, at der er opstået et tomrum i opgavevaretagelsen, fordi de organisatoriske omlægninger er gennemført i overensstemmelse med den aftalte tidsplan. Det har man været nødt til, fordi omlægningen jo har betydet, at de lokale tinglysningskontorer skulle nedlægges, hvilket ikke er en ændring, man gennemfører fra den ene dag til den anden. Konsekvensen af forsinkelsen er en større, uventet merudgift for statskassen og store ekstraudgifter for boligejerne," siger han.

Capgemini kan grundet fortrolighedsklausuler i udbudsprocesserne ikke nævne de specifikke projekter, som konsulenthuset forventer bliver forsinket.

Læs også: Sådan undgår vi offentlige it-brølere




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere