Krak klar med knivskarpe gadefoto i Danmark
Det 240 år gamle selskab Krak har vundet kapløbet mod konkurrenterne fra De Gule Sider og internet-mastodonten Google om at komme først med gadekort i København, Århus og Odense.
Det nu Eniro-ejede selskab har gennemfotograferet 1.700 gader og stræder med 2,7 millioner billeder, der siden er sat sammen, så man kan tage en flyvetur henover brostenene i hovedstaden og de to største byer i provinsen.
Billederne er indsamlet over fire uger i august 2009 af firmaet C3, og de udmærker sig ved at være i en relativ god kvalitet.
Måske endda for god.
For personer og nummerplader er ganske tydelige, ligesom det er ret simpelt at stirre ind gennem folks vinduer i 360 grader-navigationen.
- Vi tager billeder af gader og bygninger, sådan som virkeligheden ser ud. Men hvis nogen føler sig trådt på, kan man nede i højre hjørne indsætte rettelser og kommentarer, og så fjerner eller slører vi øjeblikkelig billedet, Claus Thor Nielsen, produkt- og markedschef hos Eniro Danmark, der i juni 2007 købte Krak for 400 millioner kroner.
Få klager i Sverige
Han fortæller, at i december blev en lignende gadekort service fra Eniro lanceret Sverige, og den svenske afdeling har fået under en håndfuld henvendelser fra sure borgere.
- Selvfølgelig kan man tænke sig frem til nogen uheldige billeder, men folk er mere end velkomne til at rette henvendelse, og så fjerner vi det altså igen, understreger Claus Thor Nielsen.
Eniro har på forhånd brugt sløringssoftware på ansigter og nummerplader og har på den måde forsøgt at gardere sig mod genkendelse. Men en hurtig flyvetur gennem Københavns gader afslører, at både ansigter og nummerplader er lette at identificere.
Claus Thor Nielsen erkender, at sløringssoftwaren ikke har været optimal, og man kan derfor også se bilfælge, der er blevet genkendt som ansigter og derefter sløret.
Kort er godt for forretningen
Årsagen til, at Krak kaster udviklingskroner i et projekt som gadekort, er, at det lokker folk ind i butikken.
Kan slå Google på præcision
- Der er naturligvis en stor lir-effekt i gadefoto, som hiver brugere ind på hjemmesiden, hvor de så ofte også benytter andre services. Men der er jo reelt også en brugsværdi i tjenesten. Hvis man eksempelvis skal købe lejlighed, så kan man gå virtuelt rundt i nabolaget gennem vores tjeneste," fortæller Claus Thor Nielsen.
Han indskyder samtidig, at Eniro sysler med planer om at lokke annoncører med ind i kortene, således at forretninger i eksempelvis Nedergade i Odense kan få sat et 360 graders ejendomsmæglerkamera op. Kunderne vil derefter kunne guides virtuelt ind i en butik, hvor de via korttjenesten kan se nye tilbud og vareprøver.
- Den tjeneste er endnu ikke nået til tegnebrættet, men det ville være en måde at kunne kommercialisere vores gadefotos, siger Claus Thor Nielsen, som også nævner, at der med tiden givetvis vil komme bannerreklamer på de digitale fotografier af landets tre største byer.
Kampen mod Google
Og der kan være en rigtig fornuftig forretning i online-kortbranchen.
For ifølge den seneste opgørelse fra Foreningen af Danske Interaktive Medier (FDIM) er der tre telefon- og korttjenester blandt de ti mest besøgte hjemmesider i Danmark.
Udover Krak er der De Gule Sider, som også har forsøgt sig med en lignende fotoservice i noget mindre målestok.
Og i kulissen lurer net-giganten Google, der også barsler med sin danske version af Street View-produktet.
Men Claus Thor Nielsen er relativ rolig i kampen mod Google Maps.
- Det er en rigtig stor udfordring, og det er ikke nemt at slå Google, fordi selskabet er så stort, har rigtig god brugervenlighed og kan prale med næsten uanede udviklingsressourcer. Men vores kort er baseret på egne data og derfor meget mere detaljerede og opdaterede end Googles, hvilket er vores våben i den kamp, lyder det fra Claus Thor Nielsen.