Artikel top billede

Er denne kolonihave starten på en dansk iværksætter-succes? Tobias Baunbæk flyttede midlertidigt ind i sin søsters kolonihavehus, da ge.tt tog fart. Det er Tobias' søster med plæneklipperen.

Dansk online-succes blev født i kolonihavehus

To programmører udviklede forskellige web-baserede systemer, fordi det var sjovt. Da de tilmeldte sig en iværksætter-konkurrence, blev et af deres fritidsprojekter pludselig en forretning. Læs historien om folkene bag ge.tt

I Silicon Valley er garagen blevet et nærmest mytologisk arnested for unge hi-tech-iværksættere.

Garagen hvor grundlæggerne af HP, Bill Hewlett og Dave Packard, i sin tid startede deres virksomhed, er i dag restaureret, så den kan bevares for eftertiden.  

På samme måde spillede en garage også en stor rolle, da Steve Wozniak og Steve Jobs begyndte den tidlige udvikling af det, der skulle ende med at blive Apple.

I Danmark kan det i en meget passende kulturmæssig kontekst blive kolonihavehuset, der kommer til at fremstå som inkubatoren for succesfulde hi-tech-projekter.

Lavede projekter for sjov

Et kolonihavehus spiller i hvert fald en rolle i historien om online-tjenesten ge.tt, der er udviklet af Tobias Baunbæk sammen med studiekammeraten Matthias Buus Madsen fra datalogi-studiet i Århus.

Ge.tt er en meget enkel og intuitiv måde at dele filer via nettet. Business Center har skrevet om ge.tt her.

Da projektet med ge.tt for alvor begyndte at blive et fuldtidsprojekt, valgte Tobias Baunbæk at droppe datalogi-studiet og flytte til København. Her flyttede han ind i sin søsters kolonihavehus. En uge efter flyttede Mathias Buus Madsen også til København.

At de to studiekammerater endte med at flytte til Købenahvn for at hellige sig arbejdet med at gøre ge.tt til en forretning, var egentlig ikke meningen. Det hele startede blot for sjov.

"Det startede, da Mathias og jeg studerede datalogi på universitetet. Vi arbejdede som studentermedhjælpere og lavede vores egne projekter i fritiden, blandt andet en chat-klient i browseren. Der er mange andre, der har lavet det; det er sådan et projekt, man laver for at prøve det. Vi tilføjede så filoverførsler via java-applets, hvilket var forholdsvis let at lave. Det var sjovt at udvikle, og nogle af vores venner begyndte at bruge det," forklarer Tobias Baunbæk.

Iværksætter-konkurrence skærper forretningssansen

I november 2009 havde de to venner så videreudviklet ideen og lavet et egentligt website - kkloud.com - til udveksling af filer. Det var stadig et hobbyprojekt, som de to studiekammerater hyggede sig med. Det var først, da en af deres venner nævnte, at de skulle prøve at deltage i en konkurrence for iværksættere, at de begyndte at se på det som en forretning.

"Vi er meget som andre programmører. Vi tænker mere på, hvor fedt det kan være at lave et projekt, end hvordan forretningsmulighederne er i fremtiden. Først var det bare et hobby-projekt, men da Venture Cup blev nævnt af vores venner, gik vi i gang med at skrive en ansøgning med en forretningsplan på 20 sider. Det gjorde, at vi lige pludselig skulle til at tænke i forretning," siger Tobias Baunbæk.

De to programmører var åbenbart også gode til at tænke forretning. De vandt Venture Cup 2010 i softwarekategorien.

Det medførte en del efterfølgende møder i København, hvilket fik Tobias Baunbæk til at flytte til København og ind i søsterens kolonihavehus. Selv om de to programmører havde været gode til at beskrive en forretningsplan for ge.tt, var det ikke dér, deres interesse lå. Derfor skulle de have fat på en person, der kunne tage sig af den forretningsmæssige side af ge.tt.

Forretningsmand med teknisk baggrund

"Vi er meget programmører, så vi manglede en med forretningserfaring. Vi talte med en del, men vi havde svært ved at finde en, der passede ind. Personlig kemi er vigtig, men det er især vigtigt, at det er en, der har forståelse for teknologien," siger Tobias Baunbæk.
 
Det lykkedes at finde en sådan person i form af Arne Winther.

Ge.tt har nu et kontor i it-væksthuset 5te, der ligger på femte sal i IT-Universitetets bygning på Amager. Samtidig er staben med tilknytning til ge.tt vokset til 5, da der er to andre programmører tilknyttet på deltid.

Det er gratis at anvende ge.tt, så forretningsmodellen bygger indtil videre på reklamefinansiering. Det giver lidt indtægter, men det er ikke nok til at dække ge.tt's udgifter, så i løbet af foråret lancerer ge.tt en betalbar premium-service. Den vil rumme ekstra features, eksempelvis muligheden for at passwordbeskytte delte filer.
 
Tobias Baunbæk og hans kollegaer håber, at det er nok til at sikre ge.tt en forretningsmæssig sund succes.
 
Og gøre kolonihavehuset til et symbol på dansk iværksætter-succes.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere


Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere