Artikel top billede

Finn Sørensen taler til forsamlingen foran CSC på Retortvej i Valby den 5. april. Foto: Rune Pedersen

3F: Derfor støtter rengøringsfolk CSC-folk i konflikt

De får mindre end det halve i løn. Alligevel støttede medlemmer af 3F de Prosa-organiserede demonstration i konflikten mod CSC i Valby.

Læs også:
Fagbosser til CSC: Stop udenlandsk konflikt-arbejde

40 indere sender CSC-konflikten på ministerens bord

Det var ikke kun Prosa-medlemmer, der trodsede blæst og regn ved sidste uges virtuelle blokade af CSC på Retortvej i Valby.
 
Også medlemmer af fagforbundet 3F deltog i demonstrationen, hvor de støttede de konfliktramte CSC-medarbejdere i konflikten mod ledelsen.

Samtidig var det næstformanden fra 3F Industri og Service i København, Finn Sørensen, der holdt gæstetalen for de demonstrerende foran hovedporten til CSC.
 
"Det er ikke hver dag, en ufaglært 3F'er står skulder ved skulder med højtlønnede it-folk, der tjener mere end det dobbelte af en rengøringsassistent," startede talen.
 
Ifølge Finn Sørensen tjener en rengøringsassistent, som er en af de faggrupper 3F organiserer, ikke meget mere 20.000 kroner om måneden. 
 
Grove metoder
Når rengøringsassistenten alligevel støtter de højere lønnede ansatte hos CSC, så skyldes det, at de to faggrupper har én vigtig ting til fælles, forklarer næstformanden.
 
"Det er jo det angreb på det kollektive overenskomstsystem, som vi opfatter, at CSC er i gang med. Og så med nogle utroligt grove metoder," siger han til Computerworld.
 
"Vi skal flere generationer tilbage i tiden for at finde sådanne eksempler på organiseret skruebrækkeri," sagde Finn Sørensen i talen på Retortvej i Valby. 
 
Ifølge næstformanden har CSC-konflikten indflydelse på 3F's medlemmer, fordi man her arbejder og slås for det samme system, forklarer han: 
 
"Altså retten til kollektiv forhandling og bestræbelser på at undgå løntrykkeri ved at sende arbejdet ud eller ligefrem hyre skruebrækkere fra Indien til at lave arbejdet," siger Finn Sørensen. 
 
Pres på løn- og arbejdsvilkår
Han forklarer, at grunden til, at rengøringsassistenter står skulder ved skulder med it-medarbejderne på trods af store forskelle i løn og uddannelseslængde, er arbejdsgivernes pres på løn- og arbejdsforhold.
 
"Det er det, vi kalder social dumping," siger Finn Sørensen.
 
Mens CSC-medarbejdere oplever, at deres job forsvinder til udlandet, oplever rengøringsfolkene at deres job bliver, men overtages af firmaer fra udlandet, der kan udføre arbejdet langt billigere.
 
"Det er derfor, at virksomheden vil af med tryghedsaftalen. Så er det nemmere at fyre dem. Og når det er nemmere at fyre folk, så er det også nemmere at presse folk til at arbejde til en lavere løn," siger Finn Sørensen.  
   
Medlemmer forstår godt pointen 
Tror du, at dine medlemmer køber denne her? At det er vigtigt at støtte CSC-medarbejdere på trods af lønforskellene?

 
"Vi har diskuteret det i vores afdelingsbestyrelse, hvor der også sidder tillidsrepræsentanter. Og de har intet problem med at forstå, at det er vigtigt. Folk kan jo godt se kernen i det her." 
 
Finn Sørensen ser striden mellem CSC og Prosa som en klassisk konflikt. Men virksomhedens fremfart er utraditionel. Han sammenligner situationen med den nylige overenskomst-forhandling mellem landbrugsarbejderne og deres arbejdsgivere, som krævede en halvering af lønnen, fordi det var prisen på arbejdskraft fra Østeuropa.
 
"Her ser vi en arbejdsgiver (CSC, red.), der efter min mening misbruger sin enorme kapacitet og monopollignende status i forhold til it-leverancer til det offentlige, til et groft angreb på de ansattes løn- og arbejdsvilkår," siger Finn Sørensen.  
 
Derfor er det næppe sidste gang, at de konfliktramte CSC-medarbejdere fra Prosa får besøg af 3F-medlemmer foran CSC på Retortvej.         

CSC: Ikke indiske lønninger 
Hos CSC siger director Lene Christensen, at konflikten er fuldt lovlig, og at den løses af parterne i overensstemmelse med reglerne på det danske arbejdsmarked. 

"Konflikten handler overhovedet ikke om, at danske CSC-ansatte skal have et lønniveau som i Indien," siger Lene Christensen til Computerworld.  

Hun mener, at det er bydende nødvendigt, at der skabes markedsmæssige vilkår, så virksomheden kan vækste og dermed sikre danske job gennem den store og kompentente medarbejderstab i CSC Danmark.   

"Vi er ikke i konflikt for at bekæmpe fagforeninger, men for at få løn- og ansættelsesvilkår, der er på niveau med vores konkurrenter i Danmark og Norden, så vi kan sikre en konkurrencedygtig virksomhed."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere