Fremtidens biler er baseret på software

Millioner af kodelinjer og 64-bit multikerne-processorer er standard i fremtidens biler. Allerede i dag udgør elektronik og software 40 procent af en bils værdi.

I 1990 udgjorde elektronik og software 15 procent af en bils værdi. I dag udgør elektronik og software 40 procent af en bils værdi. Den andel bliver ikke mindre i årene fremover.

Vi kan forvente biler med 64-bit flerkerne-processorer, der eksekverer flere millioner linjers kode for blandt andet at håndtere bilens kørsel, sikkerhedsudstyr, brændstofforbrug og underholdningssystemer. Det var meldingen på IBM's årlige Rational udvikler-konference i forrige uge.

- I 2015 vil en bil have 40 forskellige elektroniske kontrol-enheder, være udstyret med 64-bit flerkerne-processorer og have adskillige millioner linjers kode, sagde Danny Sabah, General Manager for IBM Rational Software.

Tilbage i 2006 skrev Manfred Broy fra det Tekniske Universitet i München "Challenges in Automotive Software Engineering" (pdf). Her står blandt andet, at biler i den høje ende af markedet allerede har mere end 10 millioner linjer kode i sig, og at det antal vil tidobles i næste generation.

Det var med udgangspunkt i den slags forudsigelser, at IBM fortalte om fremtidens bil, som i høj grad er baseret på software.

Automatisk nødopkald ved ulykke

IBM samarbejder blandt andet med Hughes Telematics, som blandt andet hjælper Mercedes-Benz i USA med at udstyre biler med diverse softwarebaserede systemer.

Systemerne, under et kaldet telematics tilbyder en række tjenester som automatisk at tilkalde hjælp og guide redningsmandskab frem til bilen i tilfælde af en ulykke, mulighed for at låse bilen fra en smartphone og automatisk sporing, hvis bilen stjæles.

Milliarder af netværksforbundne enheder

Det er dog ikke kun biler, der fremover vil blive fyldt med mere og mere software.

Ifølge Meg Selfe, IBM's vicepresident for Complex & Embedded Systems, kommer softwareudvikling fremover til at være en central del af al produktudvikling.

Innovation i produktudvikling er baseret på software, sagde Meg Selfe blandt andet, og anvendte termen "system of systems" om netværksforbundne produkter der kommunikerer trådløst med hinanden.

Hvad med sikkerheden?

De mange forbundne systemer med kodelinjer i millionvis og den deraf følgende kompleksitet kan måske godt give anledning til bekymring. Hvad nu, hvis noget går galt?

The smart grid security blog, der har undertitlen "let's get it right this time" med en slet skjult henvisning til softwarebranchens hidtil ikke imponerende sikkerhedshistorik, skriver de to IBM sikkerhedsfolk Jack Danahy og Andy Bochman blandt andet om risikoen for software-fejl og endda hacker-angreb på de netværksforbundne produkter.

- Trusler fra ondsindede folk er en ting; trusler fra dårlig kodning, konfigurationsfejl og andre utilsigtede følger af kompleksitet er sandsynligvis en større udfordring på kort sigt, skriver sikkerhedsfolkene.

Derfor er det vigtigt, at sikkerhed allerede indbygges fra starten af produktudviklingen, anbefaler de to sikkerhedsfolk.

IBM har introduceret etSecure by Design-koncept, der som led i udviklerkonferencen blev udvidet med en række nye sikkerhedsværktøjer og -metoder.

Om det er nok til at softwaren bliver sikker nok, vil tiden vise.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere