Artikel top billede

Sådan undgår du at blive indholds-tyv som Venstre

Det kan koste dig tusindvis af kroner, hvis du kommer til at stjæle indhold på nettet. Men ved du, hvor grænsen går?

Det går ikke at stjæle med arme og ben, når du skal skaffe indhold til din hjemmeside eller dit markedsførings-materiale.

Det har partiet Venstre netop måttet sande, efter at to fotografer har været ude og anklage partiet for ulovligt at bruge deres billeder i en annonce-kampagne.

Men er du klar over, hvor grænsen går for, hvad du må, og hvornår du bryder loven, hvis du anvender andre folks tekster og billeder i din markedsføring?

Må du eksempelvis copy-paste en hel artikel fra en anden hjemmeside, snuppe et tilfældigt foto eller skanne en artikel ind fra en papiravis?

Som udgangspunkt er svaret på de spørgsmål: "Nej".

Det oplyser Peter Lind Nielsen, der er advokat og partner i advokat-selskabet Bender - Von Haller - Dragsted, der ofte beskæftiger sig med spørgsmål, der vedrører ophavsret.

Efter dansk lovgivning er artikler ophavsretsbeskyttet. Det betyder, at du ikke må kopiere en artikel, med mindre du har fået lov til at gøre det.

Det gælder også, selv om det sker med kildeangivelse.

Det må du gøre

Men du kan uden problemer skrive et kort resumé af artiklen eller lave en helt ny version af artiklen med dine egne ord. 

"Du må gerne citere fra artiklen, hvis citatet ellers er fair og med kildeangivelse. Når jeg siger, at citatet skal være fair, så betyder det, at du kun må citere et mindre udsnit af teksten," siger Peter Lind Nielsen.

Men der findes ikke nogen tommelfinger-regel for, hvad et mindre udsnit er, forklarer han.

Det afgørende her er, at din tekst indeholder en stor portion selvstændig bearbejdning.

Peter Lind Nielsen forklarer, at der er tilfælde, hvor folk er blevet dømt for at citere et ganske lille udsnit fra en kilde. Men til gengæld har citatet fyldt en meget stor del af deres egen tekst.

"Det betyder, at du eksempelvis vil få problemer, hvis du finder en bog og kopierer et kapitel ind i en artikel. I det tilfælde udgør kapitlet sikkert en meget lille procentdel af bogen, men til gengæld vil det udgøre en meget stor del af din tekst," siger han.

Derudover skal du også huske angive en tydelig kilde og måske et direkte link til original-artiklen.

Er direkte links okay?

Tidligere har de danske net-aviser dog bekæmpet direkte links med næb og kløer, fordi de vil have trafikken ind gennem deres hjemmesides forside. 

Men ifølge Peter Lind Nielsen er de direkte links næppe problematiske, hvis du laver dem på fair vis.

"Du kan dog godt komme i problemer, hvis vi forestiller os, at du laver en side, som kun har til formål at linke til andres artikler, og hvor du ikke selv bidrager med noget indhold," siger han

DR fik en regning på 70.000 kroner

Efterhånden er det også gået op for mange danske netmedier, at de direkte links er en ganske effektiv måde at skabe trafik på. Desuden kan det også være med til at give deres artikler en mere attraktiv placering i Google-søgninger. 

Så dyrt kan det blive

Hvis det betyder meget for dig at få lov til at bringe hele original-artiklen, kan du henvende dig til mediet og spørge, om du kan få lov at bringe artiklen.

Det er dog sjældent noget, som du kan få lov til at gøre gratis.

Som regel er det den enkelte skribent, der selv har ophavsretten til artiklen. Og i nogle tilfælde vil det være muligt for dig at forhandle en aftale på plads med skribenten om, at du kan købe dig ret til at bringe artiklen på din hjemmeside.

Men hvad sker der, hvis du krænker en skribents ophavsret? Måske er du heldig, at det ikke bliver opdaget, eller at skribenten ikke gider gøre noget ved det. 

Men i værste fald kan du risikere at modtage et erstatningskrav på flere tusinde kroner, og derudover bliver du naturligvis pålagt at fjerne artiklen.

"Erstatningskravet bliver fastsat ud fra, hvad det vil koste at hyre en freelance-journalist til at skrive den samme tekst," siger Peter Lind Nielsen.

Han forklarer, at du desuden kan forvente, at der bliver lagt et goodwill-tab oveni, hvis artiklen eksempelvis er blevet brugt i en kommerciel eller politisk sammenhæng, som kan være skadende for skribentens troværdighed. 

DR fik regning på 70.000

En regning på 5.000 kroner for kopiering af en nyhed er ikke unormal, og har du brudt ophavsretten på en hel stribe artikler, kan det hurtigt blive rigtig dyrt.

De danske medier bryder også med jævne mellemrum hinandens ophavsret, og eksempelvis modtog Danmarks Radio for få år siden en regning fra Lolland-Falsters Folketidende på 70.000 kroner inklusiv moms for ulovlig kopiering af 16 artikler. 

Ifølge journalistik-magasinet eJour betalte DR regningen uden indvendinger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere