USA's hårde linie i striden om nettets fremtid får nu opbakning fra den danske tænketank Copenhagen Institute. En række lande har foreslået at kontrollen med internet skal lægges i hænderne på FN, og senest har EU meldt sig blandt dem, som kræver en ny international model for nettets forvaltning.
»EU's støtte til øget FN-indflydelse er stærkt kritisabel« lyder det fra Chresten Anderson, der er formand for Copenhagen Institute (tidligere MarkedsCentret). Han mener at Europa bør holde sig fra at søge indflydelse på internet via FN. I stedet bør de europæiske lande stå fast på den vestlige verdens værdier og ideer om frihed, og sikre at den nuværende, men langsommelige privatiseringsproces fortsætter.
»Repræsentanter for FN's slyngelstater skal ikke have nogen som helst indflydelse på Internettets fremtid. FN er på en række områder en problematisk organisation, når det gælder spørgsmål vedrørende kommunikation, ytringsfrihed samt menneskerettigheder,« siger Chresten Anderson.
Han henviser til, at der blandt de ledende kræfter bag ønsket om FN-indflydelse findes lande som Kina, Saudi Arabien og Iran, som er kendt for at censorere nettet.
»Det burde virke åbenlyst for de fleste hvorfor en række udemokratiske lande er så ivrige for at sikre FN-systemet øget indflydelse når det gælder internet,« siger Chresten Anderson.
Han finder det bekymrende, at et af dokumenterne fra FN's møderækker har titlen »Tehran Declaration«, hvor der blandt andet stilles krav om at »Informationssamfundet« skal være »baseret på og stimulere respekt for« kultur, tradition og religion.
Det mest ønskværdige er ifølge tænketanken en bevægelse i retning af øget privatisering og den ser samtidig ikke et reelt problem i, at USA-kritiske lande skulle skabe deres eget net.
»De der bringer denne pointe frem som et virkeligt problem har ikke forstået hvornår det er man under ingen omstændigheder kan tillade sig at gå på kompromis. Det er det samme betænkelige syn på personlig frihed, der har ført frem til at Libyen af en række afrikanske stater blev gjort til formandsland for FN's menneskerettighedskommission,« lyder det fra Chresten Anderson.