Så meget overvåges vi: 100.000 logninger pr. dansker

Overvågningen af danskernes kommunikation vokser. Men bliver internetlogningen overhovedet brugt til noget?

Sidste år foretog teleselskaberne 550 milliarder registreringer af tele- og internettrafik i Danmark, skønner selskaberne selv. Det oplyste brancheorganisationen Telekommunikationsbranchen over for en kreds af folketingspolitikere i går.

Det svarer til, at teleselskaberne i gennemsnit laver 100.000 registreringer pr. borger. Det er en del mere end forrige år, hvor teleselskaberne loggede 84.000 oplysninger pr. borger.

"Jeg vil ikke forholde mig til værdien af logningen - det synes jeg, politiet skal gøre - men jeg vil gerne sætte spørgsmålstegn ved, om det er proportionalt, om det er besværet værd i forhold til den værdi, det skaber," siger Jakob Willer, direktør for Telekommunikationsindustrien til ComON.

Teleselskaberne har siden 2007 logget tre forskellige informationer: Teletrafik,  internetsessioner og IP-adresser. Telegiganten TDC logger 600 millioner internetsessioner om dagen, og Jakob Willer anslår, at internetlogningen omfatter langt over halvdelen af den samlede logning.

"Politiet fremhæver tit værdien af logningen i forhold til teleoplysninger - hvem taler med hvem, og hvor befinder folk sig henne med deres mobiler - men vi har ikke eksplicit fået oplyst værdien af, at vi også indsamler data om internetsessioner. Det synes jeg , vi mangler at få belyst," siger Jakob Willer.

Teleselskaberne har ikke et eksakt beløb på omkostningerne, men Telekommunikationsindustrien anslår, at det kostede 100 millioner kroner i oprettelse i 2007 og 50 millioner kroner om året i drift. Det betyder, at logningen samlet set har kostet teleselskaberne 300 millioner kroner om året.

Internetlogningen består af det Cisco-udviklede Netflow record: For hver 500 IP-pakker, logger teleselskabet pakkens traffikinformationer, såsom afsender, modtager og tidspunkt. Teleselskaberne logger ikke dataene inde i pakken.

Teleselskabernes anke over for internetlogning er desuden, at det er relativt nemt at omgå, og at det er en dansk særregel, der går udover kravene fra EU-reglerne. Et land som Sverige har eksempelvis valgt ikke at logge internetsessionerne, siger Jakob Willer.

Poliet beder langt oftere om informationer om telelogninger end internetlogger. I 2008 indhentede politiet 3.489 tele-oplysninger fra logningen. Af disse var 134 af tilfældene anmodninger om internetlogger. I 2009 var det fulde antal steget til 4.045, hvoraf 151 var tilfælde, hvor politiet søgte informationer om logninger af internetsessioner.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere