Så meget overvåges vi: 100.000 logninger pr. dansker

Overvågningen af danskernes kommunikation vokser. Men bliver internetlogningen overhovedet brugt til noget?

Sidste år foretog teleselskaberne 550 milliarder registreringer af tele- og internettrafik i Danmark, skønner selskaberne selv. Det oplyste brancheorganisationen Telekommunikationsbranchen over for en kreds af folketingspolitikere i går.

Det svarer til, at teleselskaberne i gennemsnit laver 100.000 registreringer pr. borger. Det er en del mere end forrige år, hvor teleselskaberne loggede 84.000 oplysninger pr. borger.

"Jeg vil ikke forholde mig til værdien af logningen - det synes jeg, politiet skal gøre - men jeg vil gerne sætte spørgsmålstegn ved, om det er proportionalt, om det er besværet værd i forhold til den værdi, det skaber," siger Jakob Willer, direktør for Telekommunikationsindustrien til ComON.

Teleselskaberne har siden 2007 logget tre forskellige informationer: Teletrafik,  internetsessioner og IP-adresser. Telegiganten TDC logger 600 millioner internetsessioner om dagen, og Jakob Willer anslår, at internetlogningen omfatter langt over halvdelen af den samlede logning.

"Politiet fremhæver tit værdien af logningen i forhold til teleoplysninger - hvem taler med hvem, og hvor befinder folk sig henne med deres mobiler - men vi har ikke eksplicit fået oplyst værdien af, at vi også indsamler data om internetsessioner. Det synes jeg , vi mangler at få belyst," siger Jakob Willer.

Teleselskaberne har ikke et eksakt beløb på omkostningerne, men Telekommunikationsindustrien anslår, at det kostede 100 millioner kroner i oprettelse i 2007 og 50 millioner kroner om året i drift. Det betyder, at logningen samlet set har kostet teleselskaberne 300 millioner kroner om året.

Internetlogningen består af det Cisco-udviklede Netflow record: For hver 500 IP-pakker, logger teleselskabet pakkens traffikinformationer, såsom afsender, modtager og tidspunkt. Teleselskaberne logger ikke dataene inde i pakken.

Teleselskabernes anke over for internetlogning er desuden, at det er relativt nemt at omgå, og at det er en dansk særregel, der går udover kravene fra EU-reglerne. Et land som Sverige har eksempelvis valgt ikke at logge internetsessionerne, siger Jakob Willer.

Poliet beder langt oftere om informationer om telelogninger end internetlogger. I 2008 indhentede politiet 3.489 tele-oplysninger fra logningen. Af disse var 134 af tilfældene anmodninger om internetlogger. I 2009 var det fulde antal steget til 4.045, hvoraf 151 var tilfælde, hvor politiet søgte informationer om logninger af internetsessioner.
Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Kompetera A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Cloud-teknologi sikrede dronningens corona-tale - men DRs CIO Mikkel Müller er slet ikke færdig med cloud endnu
Uden cloud og den rette cloud-strategi havde DR ikke haft samme muligheder eller nye digitale produkter. Det fortæller CIO Mikkel Müller til Computerworld - hvor han også uddyber hvordan han ser resten af it-landskabet bevæge sig mod cloud og hvordan udviklere efterspørger de moderne værktøjer.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Få arkitekturen på plads uden omfattende specialtilpasninger eller kodefærdigheder
I dette whitepaper får du en indsigt i KMDs WorkZone informationsplatform til private og offentlige virksomheder. Med WorkZone kan du modellere din specialiserede forretningsunderstøttelse entitet for entitet, opgave for opgave, proces for proces, så informationsarkitekturen flugter meget præcist med krav og ønsker. Og fordi KMD WorkZone er baseret på standardkomponenter og bliver driftet af KMD, er der altid styr på sikkerhed, governance og compliance. Dette whitepaper beskriver, hvordan KMD WorkZone fungerer som navet i en samlet informationsarkitektur på tværs af systemlandskabet og de enkelte fagløsninger. KMD WorkZone til understøttelse af eksempelvis Case Management, Records Management, Content Management, Contract Lifecycle Management og en række andre datadiscipliner uden behov for omfattende analyse, modellering eller konfigurationsprojekter.