USB-nøgle skal gøre NemID mere nem

Handicappede håber på hardware-løsning.

NemID er ”ekskluderende” og så vanskelig at bruge for handicappede og ikke-it-kyndige danskere, at log-on-systemet til det offentlige deler landet op i et A- og et B-hold.

Det var budskabet til videnskabsministeren, der i går var kaldt i samråd af SFs Hanne Agersnap. Overfor Folketingets it-udvalg skulle ministeren svare på, hvad der bliver gjort for at undgå, at NemID udelukker en stor del af befolkningen fra informationssamfundet.

Der bliver skam gjort rigtig meget, kunne videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen oplyse.

Ud over en film om NemID, som distribueres på YouTube og landets folkebiblioteker, samt flere andre tilsvarende pædagogiske tiltag rettet mod landets computer-svage og it-analfabeter, har myndighederne undersøgt mulighederne for at hjælpe handicappede med at bruge NemID. Det skal ske ved at fremskynde udviklingen af en USB-nøgle, der kan erstatte NemIDs nøglekort.

Fidusen er, at jo færre tal, der skal tastes ind, jo mindre svært bliver det at bruge NemID for mange handicappede mennesker.

Men selvom ministeren efter kritikken af NemID har bedt sine embedsmænd om at få USB-nøglen hurtigere udviklet end oprindeligt planlagt, er den ikke lige på trapperne.

”Vi har en kontraktlig aftale med DanID om at USB-nøglen skal komme et halvt år efter idriftsættelsen af NemID til borgere og erhverv. Sidstnævnte er under udvikling, men vi undersøger nu, om det er muligt at omprioritere USB-nøglen i forhold til den aftalte tidsplan," fortæller Palle H. Sørensen, der er leder af Center for Digital Signatur i IT – og Telestyrelsen.

Blandt de spørgsmål, der skal afklares er bl.a. finansieringen af USB-nøglen.

"Som udgangspunkt skal borgere selv betale for USB-nøgler, da det er et supplement til nøglekortet," siger Palle H. Sørensen.

USB-nøglen kommer til at indeholder en krypterings-processor, der på sikker vis opbevarer den private nøgle.

"Det bliver ikke nogen helt billigt USB-stick – den skal igennem leve op til sikkerheds-certificeringer, og kan let komme til at koste i størrelsesordenen 3-400 kroner,” siger han.

Nøglen kommer ikke nødvendigvis til at være anvendelig til netbank-login. Det er kun den del af NemID, der vedrører det offentlige, der har USB-nøglen på den kontraktlige udviklingsplan.

IT og Telestyrelsen og NemID har efter kritikken fra handicap-organisationer og Ældresagen indledt en større dialog med organisationerne. Der findes allerede en voice-respons løsning rettet mod blinde, som organisationerne tilsyneladende ikke var opmærksomme på. Systemet går ud på, at den blinde kan blive ringet op og få læst en nøglekode højt i telefonen.

Skulle andre end blinde og svagtseende have lyst til at eksperimentere med den model, er der dog lukket for sagerne – kun de synshandicappede har adgang til voice-repsons-modellen af NemID, oplyser IT og Telestyrelsen.

 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere